Zbog čega smo često umorni?

Oko devet odsto žena pati od nedostatak gvožđa, ali, kažu stručnjaci, taj broj je veći među fizički aktivnim ženama. Obratite pažnju na sledeće znake koji upozoravaju da vam nedostaje gvožđe.

Oko devet odsto žena pati od nedostatak gvožđa, ali, kažu stručnjaci, taj broj je veći među fizički aktivnim ženama. Obratite pažnju na sledeće znake koji upozoravaju da vam nedostaje gvožđe.


Organizam koristi gvožđe u proizvodnji hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koji prenose kiseonik. Kad nemate dovoljno zdravih krvnih zrnaca, počinjete da se osećate umorno.

PAD KONCENTRACIJE

Sinteza neurotransmitera može biti izmenjena kod osoba sa manjkom gvožđa, što dovodi do remećenja pažnje.

APATIJA

Još jedna posledica izmenjene sinteze neurotransmitera jeste apatija, i ravnodušnost prema okolini, prijateljima, porodici, pa čak i poslu.

OSTAJETE BEZ DAHA

Bilo da ste se umorili na treningu ili ste se samo vratili kući s posla, ostali ste bez daha? To je znak da vaš organizam prosto vapi za kiseonikom - a to znači da imate manjak gvožđa u krvi.

BLEDA KOŽA


Neuobičajeno ste bledi? To može biti zbog slabog protoka krvi i smanjenog broja crvenih krvnih zrnaca.

TEŠKE SU VAM VEŽBE

Uobičajene vežbe su vam postale posebno teške? Proverite nivo gvožđa.

ZAMOR MIŠIĆA

Posle teretane duže osećate bol u mišićima nego inače? Mišići su izgubili sposobnost da se brzo oporave usled nedostatka gvožđa u organizmu.

NOKTI


Jedna od posledica manjka gvožđa vidi se i po noktima, koji postaju tanki i lako se lome, a po sebi imaju bele fleke.

ČESTE INFEKCIJE

Ako se često razboljevate, malo-malo pa ste prehlađeni ili bolujete od respiratornih problema, opet je krivac nedostatak gvožđa.

CRVEN URIN

Poznato je da mokraća može da bude crvenkasta usled neke hrane, kao što je cvekla, na primer. Ali, kod nekih osoba sa manjkom gvožđa takođe može da dođe do ove pojave, zbog povećane apsorpcije izvesnih pigmenata u crevimam.

  • 10.08.2014 19:11
    Zato zene vole vino.
  • sremac

    09.08.2014 15:43
    bermet
    a jel može to grožđe vinom da se nadoknadi 3-4 litre dnevno
  • 08.08.2014 21:45
    a gde da kupim grozdje u sred zime??!!??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.