Facebook kriv jer deca jedu više nezdrave hrane?

Prema novom istraživanju, Facebook, ali i druge društvene mreže, značajno doprinose u reklamiranju nezdrave hrane, zbog čega je tinejdžeri sve više jedu.
Prema novom istraživanju, Facebook, ali i druge društvene mreže, značajno doprinose u reklamiranju nezdrave hrane, zbog čega je tinejdžeri sve više jedu.

Istraživači sa Univerziteta u Sidneju su analizirali reklamiranje nezdrave hrane na društvenim mrežama i fokusirali se na korisnike na koje će ovakav marketing najviše uticati. Pogledali su Facebook stranice 27 vodećih proizvođača nezdrave hrane i gaziranih pića.

Istraživanjem je utvrđeno da hrana koja nije hranjiva privlači mlade ljude i tinejdžere zahvaljujući društvenim mrežama. Utvrđeno je i da stranice takvih kompanija najviše dele korisnici Facebooka koji su usko povezani sa kompanijama koje poizvode nezdravu hranu.

"Odziv korisnika Facebooka je veoma veliki kada kompanije organizuju takmičenja koja su povezana sa njihovim proizvodima i ta takmičenja kombinuju s pozitivnim događajima", izjavila je članica istraživačkog tima Beki Frimen.

Korišćenjem interaktivnih i društvenih aspekata Facebooka za reklamiranje svojih proizvoda, kompanije izvlače korist i povećavaju svoju prisutnost na tržištu.

Istraživanje je objavljeno u časopisu "American Journal of Public Health".

  • 27.10.2014 14:13
    Roditelji su krivi, posto ostavljaju decu kod racunara, TV-a i NEMAJU POJMA sta njihova deca radi.
  • none

    27.10.2014 13:53
    A koja hrana je danas zdrava ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.