Astronauti neplodni zbog boravka u svemiru?

Putovanja u svemir mogla bi da učine astronaute neplodnim strahuju naučnici, a ovo saznanje bi moglo da odloži dugoročne planove kada su misije na Mars u pitanju.
Putovanja u svemir mogla bi da učine astronaute neplodnim strahuju naučnici, a ovo saznanje bi moglo da odloži dugoročne planove kada su misije na Mars u pitanju.

Eksperimenti na životinjama, pokazali su da muški i ženski organi podjednako loše reaguju na bestežinsko stanje. Radijacija iz svemira oštećuje jajnike astronautkinja i stvaranje sperme kod astronauta.

Iako većina astronauta već ima oformljenu porodicu, dok ne krenu u svemir, NASA je zabrinuta pa razmišlja o tome da ponudi zamrzavanje jajašca i sperme.

Američka svemirska agencija trenutno proučava parenje grupe miševa kako bi saznala koliko ozbiljan problem ovo može biti. Prethodne ruske studije su pokazale da kada su 1979. godine muški i ženski pacovi poslati u svemir, nisu se više parili uopšte. Još jedna studija sugerisala je da posle stavljanja glodara u bestežinsko stanje, oni nisu mogli da proizvode spermu.

Dr Džozef Taš, sa odeljenja molekularne i integrativne psihologije Univerziteta u Kanzasu, rekao je na nedavno održanoj konferenciji na Havajima da bi astronauti mogli da iskuse iste efekte. "Nemamo ljudske podatke kako bismo potvrdili da ono što je slučaj sa životinjama važi i za ljude. Međutim uticaj na životinje je zaista veliki. Životinje su imale veliki poriv za parenjem. Astronaut bi mogao da se vrati bez ikakvih promena u ponašanju, sve dok ne poželi bebu a onda shvati da `ispaljuje ćorke`", rekao je Taš.

"Zbog ovoga mislim da bi bilo pametno da astronauti sačuvaju svoju spermu a astronautkinje jajašca, za svaki slučaj", dodao je on. Taš veruje da let u svemir može da poremeti važne hemijske reakcije, koje se dešavaju u telu i kasnije onemoguće reprodukciju.

Astronauti prijavljuju spektar zdravstvenih problema u bestežinskom stanju, koji su svi podvedeni pod "svemirski leteći sindrom". Bestežinsko stanje izaziva gubitak gustine kostiju kao i ubrzano starenje ćelija.

Taš je otkrio da mnoge reakcije, koje se prekidaju u bestežinskom stanju, su povezane sa hormonom estrogenom. Kosmička radijacija oštećuje plodnost i očekuje se da se u narednih 20 godina poveća zato što Sunce ulazi u mirnu fazu gde ima svega nekoliko vetrova koji će radijaciju držati podalje od galaksije.

Blizu 80% astronauta iskusilo je neku vrstu vizualnog pogoršanja, nakon 6-8 provedenih nedelja u svemiru pa su većini potrebne naočare kada se vrate na Zemlju.

"Mars One" misija je trenutno zakazana da prvu ekipu vrati na zemlju 2015. godine ali su dobrovoljci upozoreni da začeće neće biti moguće u stanju smanjene gravitacije i da festus rođen na Marsu verovatno neće biti dovoljno razvijen.

Astronauti koji putuju na Mars će biti izloženi visokim nivoima radijacije, ne samo zbog dužine misije (između šest i osam meseci) već zato što je veći deo putovanja van Zemljinog zaštitnog polja.

Svemir ima zanimljiv uticaj na spermu. Dva eksperimenta su pokazala da spermatozoidi zapravo plivaju brže u svemiru, verovatno zato što rep izraste duži i bestežinskom stanju.

  • 30.10.2014 07:35
    ...
    Ponekad sticem utisak da su ljudi ustvari neka prognana vrsta u svemiru, zatocena na ovoj (doduse divnoj) planeti ali toliko prokleta da nam ne daju da sa nje odemo.
  • Nedjo Kozmodizkic

    28.10.2014 19:38
    A ja se pitam koji mi je.
  • 28.10.2014 10:12
    Evo hocu ja da idem,bas me briga za to...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.