PAPA test i kolposkopija za brzo otkrivanje tumora

U Srbiji od raka grlića materice svakog dana obole četiri žene, dok najmanje jedna umre od ovog malignog oboljenja.

U Srbiji od raka grlića materice svakog dana obole četiri žene, dok najmanje jedna umre od ovog malignog oboljenja.

Kao jedan od faktora učestalosti pojave karcinoma može da se navede i ekonomski razvoj države. "Nalazimo se u periodu tranzicije kada besomučno jurimo za boljom egzistencijom, te stoga nemamo vremena za sopstveno zdravlje. Po broju obolelih Balkan se nalazi u istoj ravni kao i zemlje Južne Amerike i Afrike. Kada je reč o prisutnosti ovog malignog oboljenja u republikama bivše Jugoslavije, Srbija drži prvo mesto po broju obolelih žena, zajedno sa Bosnom i Hercegovinom", ističe dr Milica Džinić iz Ginekološko-akušerske klinike Narodni front.

Prema njenim rečima, karcinom se razvija sporo i za kulminaciju oboljenja potrebno je da prođu godine, te je neophodno na vreme utvrditi pretklinički stadijum. "Oko jedan odsto oblika ovog karcinoma je eksplozivan, što znači da se naglo javlja i deluje izuzetno brzo. U drugu grupu spadaju sporiji oblici, i u njoj se nalazi najveći procenat žena", kaže Džinićeva.

Kako doktorka objašnjava, pored učestalosti pojave tumora usled loše ekonomske situacije u zemlji, na razvoj raka grlića materice prvenstveno utiče pojava HPV virusa."Grlić ima svoju odbranu, odnosno epitel kojim je obavijen i uz pomoć kojeg se brani od spoljnog uticaja, pre svega od bakterijske infekcije. Porodica HPV virusa pravi bradavičaste tumore, kojih ima više od 200 tipova. U slučaju širenja i zauzimanja površine zaštitnog prekrivača, ćelija dobija anomalije", ističe Džinićeva i dodaje da se za svakodnevnu prevenciju mogu koristiti vaginalete, ali i njihova prekomerna upotreba može da šteti flori vaginalnog otvora.

Prevencija koja je neophodna kod žena za rano otkrivanje raka grlića materice jesu Papanikolau test i kolposkopski pregled. "Ta dva testa su bitna i ne isključuju jedan drugog tokom pregleda žena. Kolposkopijom se na pregledu uvećava i pregleda grlić materice. U slučaju pojave neke anomalije, pacijentkinja se šalje na dalji pregled. Papanikolau test je sekundarna prevencija kojim se utvrđuje grupa sekreta. Jako je bitno da se žene osveste i shvate da je neophodno da bar jednom godišnje obave ginekološki pregled, jer će na taj način voditi računa o sebi i neće biti potrebe za zakasnelim intervencijama", upozorava dr Milica Džinić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Raste broj vakcinisane dece

U 2023. godini postignut je veći obuhvat redovne vakcinacije i revakcinacije nego u 2022. godini, ali je manji broj onih koji su primili treću dozu vakcine protiv tetanusa.

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?