Elektronske cigarete su štetnije od običnih?

Elektronske cigarete sadrže do deset puta više kancerogenih supstanci od običnog duvana, pokazuju rezultati istraživanja japanskih naučnika.

Elektronske cigarete sadrže do deset puta više kancerogenih supstanci od običnog duvana, pokazuju rezultati istraživanja japanskih naučnika.

Tim istraživača iz japanskog Ministarstva zdravlja ispitao je dim, u kojem je pronašao kancerogene poput formaldehia i acetaldehida. Količine acetaldehida su desetostruko veće nego u običnim cigaretama.

"Sve ukazuje na to da, kada dođe do pregrejavanja žice koja vrši isparavanje tečnosti, proizvode se veće količine ovih štetnih supstanci", rekao je jedan od istraživača Naoki Kunugita.

Elektronske cigarete se uglavnom reklamiraju kao bezbedne za konzumaciju i da nisu štetne po ljudsko zdravlje. Kunugita i njegov tim predali su rezultate istraživanja Nacionalnom institutu za zdravlje. Japansko Ministarstvo zdravlja saopštilo je da je u toku obrada rezultata izveštaja kako bi se na osnovu njih razvili načini za regulaciju oblasti elektronskih cigareta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.