Kako da negujete ruke tokom zime

Hladnoća, vetar, ali i previše suv vazduh u prostorijama koje se zagrevaju mogu da budu uzrok sušenja i pucanja kože ruku, čak i kod osoba koje inače imaju mekanu i normalnu kožu. 

Hladnoća, vetar, ali i previše suv vazduh u prostorijama koje se zagrevaju mogu da budu uzrok sušenja i pucanja kože ruku, čak i kod osoba koje inače imaju mekanu i normalnu kožu.

Naime, suv vazduh isušuje kožu i narušava njen prirodni balans vlage. Tegobe se dodatno komplikuju ako su ruke često u kontaktu sa vodom, deterdžentima i drugim agresivnim hemikalijama, ako ruke nisu adekvatno zaštićene ili nisu pravilno negovane.

Za početak treba izbegavati sve ono što isušuje ruke, a ukoliko to nije moguće, pokušati sa zaštitom. Recimo, čak i ako niste navikli da neke poslove obavljate sa rukavicama, pokušajte to da promenite. Kvalitetne rukavice zaštitiće ruke, posebno ako ste često u bašti ili vrtu. Ređe ćete prati ruke i nećete morati da ih trljate i četkate. Nosite rukavice kada koristite sredstva za čišćenje, ali i kada ste u kontaktu sa nekim namirnicama, recimo citrusnim voćem.

Pranje ruku

Ruke ne bi trebalo da se peru u vrućoj vodi, jer se na taj način uklanjaju prirodna ulja sa kože, pa se ona teže obnavlja. Najbolje je da se peru u mlakoj vodi, ali ne prečesto. Ne zaboravite na nokte, pa istovremeno mekanom četkicom nežno uklonite i prljavštinu ispod noktiju. Dobro isperite sapun, jer on isušuje i iritira kožu, a posebnu pažnju obratite na delove između prstiju.

Sapun

Ako imate osetljivu kožu na rukama koristite blage, prirodne sapune, koji ne isušuju ruke, i koji čak mogu da sadrže u sebi i određeni procenat kreme. Zimi zamenite tvrdi sapun tečnim koji sadrži glicerin, med ili mleko. Izbegavajte sapune koji jako pene i odmašćuju ili imaju jak miris. Parfem može da izazove iritaciju kože.

Piling

S vremena na vreme nakon pranja preporučuje se piling kože ruku. Napravite mešavinu od šećera i sveže isceđenog limunovog soka, a nakon tretmana namažite ruke maslinovim uljem. Možete da napravite i pastu od šećera i maslinovog ulja koja se kratko utrljava u kožu, ispere mlakom vodom, a ruke lagano osuše peškirom.

Hidratacija

Posle pilinga hidratizujte kožu kakao puterom, medom, kokosovim ili nekim prirodnim uljem kao što je maslinovo, jojobino, bademovo. Dobro je i da pre spavanja utrljate suncokretovo jestivo ulje koje se nalazi u svakom domaćinstvu. Ako koristite med, ruke namažete ovim prirodnim zaslađivačem, ostavite kratko da deluje i operite mlakom vodom.

Krema

Posle svakog pranja mažite ruke kvalitetnom kremom koja se lako upija i ne ometa obavljanje svakodnevnih poslova. Obilno je namažite na spoljni deo dlana, jer je koža tu najosetljivija, a pre spavanja rukama posvetite više pažnje i nege.

Rukavice

Čim temperatura padne oko nule nosite rukavice koje će grejati ruke i zaštititi kožu od pucanja uzrokovanog hladnim vazduhom.

Vlažnost

Održavajte vlagu u prostorijama, bilo da upotrebljavate aparat za kontrolu vlage ili ostavljate posudu sa vodom u blizini grejnog tela.

  • 15.12.2014 12:38
    jajan
    Meni su svi zidovi u kući vlažni tako da su mi ruke prva liga. Malo mi smeta česta upala pluća ali dobro..prođe i to.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.