Pet načina da pobedite prazničnu nadutost

Nadimanje je čest i iritirajući problem, naročito nakon ili u toku praznika.
Nadimanje je čest i iritirajući problem, naročito nakon ili u toku praznika. Na sreću, ima puno načina da ublažite ovu neprijatnost.

Izaberite hranu bogatu kalijumom

Ovaj mineral pomaže da se tečnost izbalansira u vašem telu. Hrana bogata kalijumom uključuje banane, dinje, spanać, paradajz, orašasto voće i šparglu koja ima dejstvo diuretika te pomaže u izbacivanju suvišne tečnosti.

Ne gutajte vazduh

Vodite računa da prilikom jela, žvakanja žvake ili pijenja na slamčicu ne gutate vazduh, jer to može da bude uzrok neprijatnog nadimanja. Smanjite ugljene hidrate Skrob iz hleba i testenina može izazvati zadržavanje vode. Izbegavajte da ih jedete pre spavanja da se ne bi probudili naduveni.

Ograničite veštačke zaslađivače

Nekim ljudima je teško da svare veštačke zaslađivače, posebno sorbitol, koji se može naći u mnogim bombonama i žvakama bez šećera. Oni mogu da budu uzrok pojave gasova.

Spremite se za PMS

Ako otičete pre ili tokom menstruacije, postarajte se da uzmete dovoljno kalcijuma (1,200 mg na dan) i magnezijuma (200 do 400 mg na dan). Oba minerala pomažu da se smanje PMS simptomi kao što je nadimanje.

  • 31.12.2014 12:35
    Jedite slanine, svinjetine, rakije, piva i nosite pistolj.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.