Godina rođenja utiče na gojaznost?

Što ste skorije rođeni, nosite veći rizik za gojaznost, pokazala je američka studija koja se bavila indeksom mase i "genom za gojaznost".
Što ste skorije rođeni, nosite veći rizik za gojaznost, pokazala je američka studija koja se bavila indeksom mase i "genom za gojaznost".

Pre 1942. godine, faktori sredine nisu bili tako važni kao poslednjih godina, kada se misli da su dva puta jači i uticajniji.

Studija u kojoj je učestvovalo više institucija pronašla je faktore sredine koji su važniji od genetike, a rizik od gojaznosti u istoj porodici se vremenom povećava.

Naučnici su proučavali FTO gen (fat mass and obesity) kao i indeks telesne mase kroz nove varijacije i ispitivali su i godinu rođenja.

Studija je objavljena u onlajn žurnalu PNAS Early Edition a prenosi RT.

"Posmatrajući učesnike, pronašli smo vezu između gena za gojaznosti, indeksa telesne mase, kao i godine rođenja", rekao je vodeći autor Džejsm Nils Rosenkvist sa Harvard škole medicine u svojoj izjavi.

"Ovi rezultati - prvi ove vrste, sugerišu da ove i druge veze između fizičkih osobina i varijacije gena, zavise i od godine rođenja, posebno za one rođene u istim porodicama", rekao je Rosenkvist.

Istraživači su koristili podatke učesnika Frejmingem studije i njihove dece. Praćeni su od 1971. do 2008. godine u periodu od 27 do 63 godine starosti.

Tokom 37 godina učesnicima je meren indeks telesne mase osam puta, dok su varijacije gena za gojaznost primećene samo za one rođene posle 1942.

"Znamo da okolina igra veoma veliku ulogu u ispoljavanju gena i činjenici da se efekat može videti čak među rođacima koji su rođeni u različitim godinama a to ima veze sa trendovima u hrani, prehrambenim proizvodima kao i aktivnosti na radnom mestu, i to unutar samo jedne porodice", dodao je on.

Iako nisu eksplicitno izdvojili faktore iz okoline koji su rizik za gojaznost, istakli su važnost činjenice da je oslanjanje na tehnologiju i ishranu bogatu kalorijama, u kombinaciji manje fizičke aktivnosti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Kako da dobijemo dovoljno vitamina D?

Zašto stariji ljudi, a posebno žene, gube kalcijum iz kostiju i gomilaju ga u krvnim sudovima? Koji su uzroci ovog stanja, da li je i na koji način ga je moguće sprečiti?

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.