Istraživanje: Organske jabuke bogatije dobrim bakterijama

Nedavno objavljena studija pokazala je da organske jabuke imaju raznovrsniju i uravnoteženiju bakterijsku zajednicu, piše britanski Gardijan.
Istraživanje: Organske jabuke bogatije dobrim bakterijama
Foto: Pixabay
Naučnici su utvrdili da su za tačnost izreke "po jabuku svaki dan i doktor je izlišan" najviše zaslužne korisne bakterije koje se nalaze u ovom voću i njihova naknadna kolonizacija naših creva. Međutim, istraživači su došli do zaključka da organske jabuke imaju različitiju i balansiraniju bakterijsku zajednicu.
 
Rezultati su pokazali da tipična jabuka sadrži više od 100 miliona bakterija. Neki od ovih mikroba su bitni u održavanju zdravog crevnog okruženja, kaže profesorka Gabriela Berg sa Tehnološkog univerziteta u Gracu, jedna od autorki studije.
 
"Bakterije, gljivice i virusi u našoj hrani prolazno kolonizuju naš stomak. Kuvanje ubija većinu, pa su zato sirovo voće i povrće posebno važni izvori crevnih mikroba", kaže ona.
 
Istraživači su upoređivali bakterije u jabukama kupljenim u prodavnicama sa onim koje su uzgajane na organski način. Stabla jabuke, kora, meso, semenke i čašica u korenu gde cvet treba da bude – analizirani su odvojeno.
 
Iako su organske i konvencionalne jabuke okupirale isti broj bakterija, naučnici su otkrili da organske jabuke poseduju raznovrsniju i balansiraniju bakterijsku zajednicu, za koju oni kažu da može da ih učini zdravijim i ukusnijim od konvencionalnih jabuka koje možemo da nađemo u prodavnicama na svakom koraku.
 
Stručnjaci smatraju da je raznolikost mikrobioma ključna za zdravlje naših creva, a naučnici kažu da je u organskim jabukama prisutno više mikroorganizama.
 
"Sveže ubrane, organske jabuke imaju znatno raznovrsniju, ujednačeniju i upečatljiviju bakterijsku zajednicu u odnosu na konvencionalne", objasnila je Berg.
 
"Očekuje se da će ova raznolikost i raznovrsnost ograničiti preterani rast bilo koje vrste, a prethodne studije su pokazale negativnu korelaciju između obima ljudskog patogena i raznolikosti mikrobioma svežih proizvoda", navodi se u tekstu. Drugim rečima, što vam je raznovrsnija ishrana, manje će biti štetnih bakterija.
 
Ovo otkriće govori u prilog onim ljudima koji tvrde da mogu da osete razliku između organskih i običnih proizvoda, kažu istraživači.
 
Mikrob poznat kao metilobakterija, za koji se zna da podstiče jedinjenja sa ukusom jagode, bio je znatno više prisutan u organskim jabukama, rekla je Berg.
 
Birgit Vaserman, takođe sa Tehnološkog univerziteta u Gracu i vodeća autorka studije, rekla je da će sledeći korak biti "da se utvrdi u kojoj meri raznolikost mikrobioma prisutnih u nekoj hrani utiče na raznovrsnost mikrobioma u crevima i koliko zaista pozitivno utiče na ljudsko zdravlje".
 
Vaserman je takođe pomenula da postoji mogućnost da se ova informacija jednog dana nađe na etiketama hrane u supermarketima.
 
"Mikrobiomski i antioksidativni profili svežih proizvoda mogli bi jednog dana da postanu standardna informacija o ishrani, zajedno sa makronutrijentima, vitaminima i mineralima da bi usmerili potrošače", dodala je.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • sale

    30.07.2019 10:17
    dobroooo jutrooooo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Smeju li jaja da se jedu svaki dan?

Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.