
Čuvanje otvorene konzerve hrane u frižideru: Da li je bezbedno?
Dugo se priča da držanje otvorene konzerve u frižideru nije najbolja praksa jer nije bezbedno. Koliko je to tačno?

Foto: Pixabay
Većina nas ima lošu naviku, poput čuvanja konzervirane hrane. Najlakše je otvoriti konzervu leblebija i ono što ne pojedete prekrijete celofanom i stavite u frižider dok ne odlučite da iskoristite ostatak.
Da li je bezbedno držati otvorenu konzervu hrane u frižideru?
Prema USDA izveštaju o bezbednosti hrane na polici, potpuno je bezbedno hladiti neiskorišćene ostatke konzervirane hrane.
Međutim, i USDA i Gitanjali Kundu, docentkinja biologije na Brookdale Community College u Linkroftu, slažu se da prebacivanje ostataka hrane u staklenu ili plastičnu posudu može da pomogne u očuvanju kvaliteta i ukusa hrane, prenosi Live Strong.
Pošto izlaganje hrane kiseoniku takođe izlaže istu bakterijama i mikroorganizmima u vazduhu, Kundu preporučuje da uvek zatvorite svoje posude. Ako to ne učinite, mogli biste rizikovati da izložite ostatke hrane klicama iz vazduha, od kojih bi neke mogle i da vas koštaju zdravlja, kaže ona.
"Postoji potencijal da se hrana razgradi, što može izazvati zdravstvene rizike", upozorava Kundu.
Dodaje da postiji i zabrinutost zbog BPA u limenkama, koji bi mogao da "iscuri iz aluminijuma i kalaja". Smatra se da BPA, premaz koji oblaže unutrašnjost mnogih limenki, oponaša estrogen i može biti povezan sa razvojom karcinoma, prema studiji iz januara 2015. objavljenoj u "Medicine", iako je potrebno više istraživanja na ljudima.
Utvrđeno je i da izloženost malim dozama BPA izaziva hemorezistenciju na inače efikasne tretmane kancera, prema sveobuhvatnom pregledu objavljenom u "Environmental Science and Pollution Research" u martu 2021.
Ipak, ukoliko je moguće, možda ne bi bilo loše da se odlučite za konzerviranu hranu na čijem pakovanju jasno piše da ne sadrži ovaj premaz.
Koliko dugo hrana u konzervi može da stoji u frižideru?
Vrsta hrane koju imate u toj otvorenoj konzervi može vam pomoći da odredite koliko dugo možete da je držite u frižideru.
Visokokoncentrovana konzervirana roba, poput kondenzovanog mleka, često ostaje bezbedna za konzumaciju duže od manje koncentrovane hrane, poput pileće supe, kaže Kundu, dodajući da će se meki konzervirani sirevi poput mocarele pokvariti brže od crnog pasulja.
Kundu predlaže izbegavanje stavljanja otvorene konzerve u frižider.
"Trebalo bi da stavite hranu u staklenu ili plastičnu posudu i dobro je zatvorite kako biste sprečili prodor mikroorganizmima", savetuje ona.
Da li je konzervirana hrana uopšte zdrava?
U frižideru ili ne, imajte na umu da konzervirana hrana često sadrži više soli.
"Konzervirana hrana često sadrži konzervanse, a neka se čuva usoljena", kaže Kundu.
Brzo ispiranje pod mlazom mlake vode može pomoći da se delimično ukloni so iz konzervirane hrane.
Naravno, ako nešto nenamerno pođe po zlu u procesu konzerviranja, vaša hrana takođe može biti ugrožena.
"Ponekad bakterijske ćelije mogu sporo da rastu ako proces očuvanja ili sterilizacije nije prošao dobro", kaže Kundu.
Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorava da pazite na oštećene konzerve, jer one mogu sadržati zagađivače kao što je Clostridium botulinum, koji može izazvati botulizam.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Smeju li jaja da se jedu svaki dan?
07.09.2025.•
5
Jaja su omiljena namirnica mnogih, poznata po visokom udelu proteina, vitamina i minerala. Ipak, zbog holesterola često su bila na lošem glasu.
Tužba protiv proizvođača Milke jer je smanjio čokoladu a nije jasno to označio
03.09.2025.•
9
Agencija za zaštitu potrošača u Hamburgu podnela je tužbu protiv američkog prehrambenog giganta Mondelez, proizvođača čokolade Milka, zbog navodno obmanjujuće ambalaže i nelojalne konkurencije.
Testeninu u obliku mašnice bi trebalo izbegavati: Ovo je razlog
31.08.2025.•
1
Svaki špajz uvek je dobro snabdeven različitim vrstama testenine koje mogu poslužiti kao osnova za brzi obrok.
VIDEO Pijete 3 u 1 kafe u kesicama? Evo šta je to zapravo
31.08.2025.•
5
U užurbanom ritmu svakodnevice mnogi posežu za praktičnim rešenjima - naročito kad je reč o kafi.
Objavljena lista najpopularnijih slatkiša na svetu
24.08.2025.•
3
Tiktok, najpopularnija društvena mreža među mlađim generacijama, postao je važan izvor inspiracije za recepte i kuvanje.
Da li ste probali "neprobojnu kafu"? Malo drugačiji način da započnete dan
24.08.2025.•
6
Zamislite da umesto mleka i šećera u jutarnju kafu stavite kašiku putera.
Šta je superhrana: Marketinški trik ili spas u ishrani?
23.08.2025.•
1
Superhrana postaje sve popularnija među potrošačima, ali koliko je taj termin zaista opravdan?
SAD ne odustaju od carina na vino iz EU, francuski vinari razočarani
23.08.2025.•
0
Francuska Federacija izvoznika vina i alkolonih pića (FEVS) izrazila je razočaranje pošto je EU objavila da nije uspela da izdejstvuje izuzeće od carina za taj sektor, za koji će carina biti 15 odsto u SAD.
Cena kafe arabika na dvomesečnom maksimumu zbog lošeg vremena u Brazilu
19.08.2025.•
1
Cena kafe arabika danas je na berzi u Njujorku porasla na dvomesečni maksimum nakon što su hladnije vreme i mrazevi u Brazilu izazvali zabrinutost da će rod najvećeg svetskog proizvođača biti manji od očekivanog.
Italijani tradicionalno ne jedu bolonjeze onako kako mi to danas radimo
18.08.2025.•
3
Za mnoge od nas tanjir testenine (pogotovo bolonjeze) znači brz i konkretan obrok, često čak i jedini koji ćemo pojesti taj dan.
Istraživanja: Ovo je hrana koju generacija Z odbija da jede - deset namirnica preti "izumiranje na meniju"
17.08.2025.•
8
Od odbijanja interakcije sa konobarima do "tihog odustajanja", Generacija Z je već stekla reputaciju zbog svojih, blago rečeno, specifičnih navika.
Znate li kako se pravi pomfrit koji se prodaje u radnjama: Koliko tu uopšte ima krompira?
17.08.2025.•
4
Hrskav, slan, savršeno zlatan - pomfrit je jedno od onih jela koje voli većina ljudi. Jede se uz sve: burgere, ribu, pečeno meso, pohovano meso, a neretko i sam.
Koliko dugo sladoled može da stoji u zamrzivaču: Avaj, ni on ne traje zauvek
17.08.2025.•
1
Sladoled, baš kao i sve druge namirnice, takođe ima rok trajanja.
Picerija dodatno naplatila picu bez paradajza
16.08.2025.•
0
Picerija u Italiji našla se na meti kritika zbog dodatne naplate za izostavljanje sastojka.
FOTO, VIDEO: Napravljen najveći sendvič na svetu - dug 90 metara i težak jednu tonu
14.08.2025.•
4
Na 20. izdanju festivala Feria de la Torta, održanom u glavnom gradu Meksika, postavljen je novi rekord - pripremljen je sendvič dužine 90 metara i težak gotovo tonu.
Jedan sastojak svakom jelu daje "ono nešto" kao da je iz restorana
10.08.2025.•
2
Ponekad vam se čini da ste sve uradili "po pravilima", ali jelu ipak nedostaje ono nešto - dubina ukusa, zaokruženost, ili jednostavno taj restoran-efekat.
Vlada u Bernu šokirana Trampovim carinama na švajcarski sir
07.08.2025.•
4
Švajcarski proizvođači se suočavaju sa ozbiljnom krizom nakon što je američki predsednik Donald Tramp najavio uvođenje carine od 39 odsto na tamošnje sireve, među kojima su i čuveni grijer i ementaler.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar