Čuvanje otvorene konzerve hrane u frižideru: Da li je bezbedno?
Dugo se priča da držanje otvorene konzerve u frižideru nije najbolja praksa jer nije bezbedno. Koliko je to tačno?
Foto: Pixabay
Većina nas ima lošu naviku, poput čuvanja konzervirane hrane. Najlakše je otvoriti konzervu leblebija i ono što ne pojedete prekrijete celofanom i stavite u frižider dok ne odlučite da iskoristite ostatak.
Da li je bezbedno držati otvorenu konzervu hrane u frižideru?
Prema USDA izveštaju o bezbednosti hrane na polici, potpuno je bezbedno hladiti neiskorišćene ostatke konzervirane hrane.
Međutim, i USDA i Gitanjali Kundu, docentkinja biologije na Brookdale Community College u Linkroftu, slažu se da prebacivanje ostataka hrane u staklenu ili plastičnu posudu može da pomogne u očuvanju kvaliteta i ukusa hrane, prenosi Live Strong.
Pošto izlaganje hrane kiseoniku takođe izlaže istu bakterijama i mikroorganizmima u vazduhu, Kundu preporučuje da uvek zatvorite svoje posude. Ako to ne učinite, mogli biste rizikovati da izložite ostatke hrane klicama iz vazduha, od kojih bi neke mogle i da vas koštaju zdravlja, kaže ona.
"Postoji potencijal da se hrana razgradi, što može izazvati zdravstvene rizike", upozorava Kundu.
Dodaje da postiji i zabrinutost zbog BPA u limenkama, koji bi mogao da "iscuri iz aluminijuma i kalaja". Smatra se da BPA, premaz koji oblaže unutrašnjost mnogih limenki, oponaša estrogen i može biti povezan sa razvojom karcinoma, prema studiji iz januara 2015. objavljenoj u "Medicine", iako je potrebno više istraživanja na ljudima.
Utvrđeno je i da izloženost malim dozama BPA izaziva hemorezistenciju na inače efikasne tretmane kancera, prema sveobuhvatnom pregledu objavljenom u "Environmental Science and Pollution Research" u martu 2021.
Ipak, ukoliko je moguće, možda ne bi bilo loše da se odlučite za konzerviranu hranu na čijem pakovanju jasno piše da ne sadrži ovaj premaz.
Koliko dugo hrana u konzervi može da stoji u frižideru?
Vrsta hrane koju imate u toj otvorenoj konzervi može vam pomoći da odredite koliko dugo možete da je držite u frižideru.
Visokokoncentrovana konzervirana roba, poput kondenzovanog mleka, često ostaje bezbedna za konzumaciju duže od manje koncentrovane hrane, poput pileće supe, kaže Kundu, dodajući da će se meki konzervirani sirevi poput mocarele pokvariti brže od crnog pasulja.
Kundu predlaže izbegavanje stavljanja otvorene konzerve u frižider.
"Trebalo bi da stavite hranu u staklenu ili plastičnu posudu i dobro je zatvorite kako biste sprečili prodor mikroorganizmima", savetuje ona.
Da li je konzervirana hrana uopšte zdrava?
U frižideru ili ne, imajte na umu da konzervirana hrana često sadrži više soli.
"Konzervirana hrana često sadrži konzervanse, a neka se čuva usoljena", kaže Kundu.
Brzo ispiranje pod mlazom mlake vode može pomoći da se delimično ukloni so iz konzervirane hrane.
Naravno, ako nešto nenamerno pođe po zlu u procesu konzerviranja, vaša hrana takođe može biti ugrožena.
"Ponekad bakterijske ćelije mogu sporo da rastu ako proces očuvanja ili sterilizacije nije prošao dobro", kaže Kundu.
Uprava za hranu i lekove (FDA) upozorava da pazite na oštećene konzerve, jer one mogu sadržati zagađivače kao što je Clostridium botulinum, koji može izazvati botulizam.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Saveznik protiv demencije povezane sa starenjem: Punomasni sir i pavlaka
18.12.2025.•
0
Naučnici su ljudima konačno dali zeleno svetlo da mogu da jedu više – oni koji vole masni sir i pojedu nekoliko kriški dnevno verovatno pomažu svom mozgu da se odupre propadanju povezanom sa starenjem.
Novosadska firma čiji je proizvod povučen iz prodaje u Hrvatskoj: Razlog je slovna greška na ambalaži
12.12.2025.•
9
Novosadsko preduzeće "PIP", čije su pšenične tortilje povučene sa tržišta Hrvatske, navodi da u proizvodnji ne koriste, niti su ikada koristili neodobreni aditiv kalcijum sorbat.
Šta ne treba piti na prazan stomak
12.12.2025.•
3
Bilo da ste se tek probudili ili je prošlo dosta vremena od poslednjeg obroka, posezanje za određenim pićima može izazvati nelagodnost i iritirati želudac.
Egipatsko jelo košari i italijanska kuhinja na Uneskovoj listi nematerijalnog kulturnog nasleđa
10.12.2025.•
0
Košari, ljuto jelo od sočiva, pirinča i testenine koje se često prodaje na ulicama Egipta, i italijanska kuhinja dobili su priznanje Uneska kao deo nematerijalnog kulturnog nasleđa.
Šest namirnica koje nikada ne bi trebalo čuvati u plastičnim posudama
07.12.2025.•
0
Smanjenje bacanja hrane je odličan način da umanjite uticaj svog domaćinstva na životnu sredinu, a istovremeno uštedite na budžetu za namirnice.
Ovo su najguglaniji recepti u 2025. godini - piletina, začinjeni med i zdravi slatkiši među favoritima
07.12.2025.•
0
Google je objavio listu najtraženijih recepata u 2025. godini, otkrivajući šta je svet najviše kuvao, spremao i degustirao tokom godine.
TasteAtlas objavio listu najboljih svetskih kuhinja: Italija na vrhu, Srbija sve bolje kotirana
07.12.2025.•
2
Prestižna gastronomska platforma TasteAtlas, poznata kao svetska enciklopedija ukusa i jela, objavila je novu listu najboljih kuhinja sveta za sezonu 2025/2026.
"Karbonara rat" u Evropskom parlamentu: "Da i ne pominjemo pančetu u karbonari"
30.11.2025.•
3
Karbonara, italijanska pasta sa sosom od jaja, tvrdog sira, dimljenog mesa i bibera — bez pavlake, postala je predmet afere.
Četiri načina na koje topla čokolada može biti dobra po zdravlje
30.11.2025.•
0
Šolja tople čokolade može biti utešan napitak tokom jeseni i zime.
Evropski sud pravde: Bezalkoholni džin ne postoji
29.11.2025.•
0
Najviša pravosudna instanca Evropske unije, Evropski sud pravde (ECJ), presudio je da bezalkoholno piće ne može da bude prodavano kao džin, jer je to ime rezervisano za specifično alkoholno piće.
Zamrzavate sir: Evo zašto to ne bi trebalo da radite
29.11.2025.•
1
Iako je dobar komad sira prilično vešt u konzervaciji i može dugo trajati u frižideru, postoji jedna ključna greška koja može da uništi njegov ukus i teksturu.
Ko pije rakiju iz Srbije: Najviše žestokih pića izvozi se u Hrvatsku
23.11.2025.•
1
Srbija je tokom 2024. godine izvezla 3.942 tone žestokog alkoholnog pića, ukupne vrednosti 2,5 milijardi dinara, što je oko 21 milion evra, pokazuje zvanična statistika.
Banane su uvek broj jedan na vagama u marketima - postoji razlog
23.11.2025.•
1
Kada se proizvodi u trgovinama numerišu abecednim redom, banane su na vrhu liste. Ali proizvodi poput artičoka, ananasa i avokada su abecednim redom ispred banana. Zašto su banane uvek numerisane brojem 1 u trgovinama?
Naučnici tvrde: Ovo je tačna količina soli za savršeno skuvanu testeninu
22.11.2025.•
0
Naučnici otkrili kako da skuvate testeninu, a da ne bude prekuvana i lepljiva.
NVO optužila Nestle da dodaje šećer u hranu za bebe namenjenu siromašnijim zemljama
21.11.2025.•
0
Švajcarska nevladina organizacija "Public Eye" ponovo je optužila Nestle da dodaje šećer u svoju hranu za bebe marke Cerelac, a tu optužbu je prehrambeni gigant odbacio.
Teški mirisi i jaki ukusi sireva na takmičenju za najbolji na svetu: "Smrdljive čarape i bolestan pas"
14.11.2025.•
1
Teški mirisi su prvo što pogodi posetioca na takmičenju za Svetsku nagradu za sir u Bernu u Švajcarskoj.
Dva italijanska jela među deset najboljih na svetu
13.11.2025.•
0
Pijadina (italijanska verzija pita-hleba, nalik tortilji, punjena slanim ili slatkim nadevom) proglašena je najpopularnijim jelom u Italiji i drugim na svetu.
Osam najzdravijih povrća bogatih vlaknima, vitaminima i antioksidansima
12.11.2025.•
3
Za održavanje zdravlja važno je da u ishranu uključimo raznovrsno povrće. Posebno se preporučuju tamnozeleni listovi poput spanaća, kelja i blitve, ali i njihovi srodnici kao što su brokoli i kupus.
Cene šećera na najnižem nivou u poslednjih pet godina
10.11.2025.•
3
Cene šećera na svetskom tržištu beleže oštar pad, jer se očekuje rekordna proizvodnja u vodećim zemljama izvoznicama poput Brazila, Indije i Tajlanda.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar