Volite Nutelu? Ona u početku uopšte nije bila tečni namaz
Retki su oni koji ne vole Nutelu, a tako je tako još od šezdesetih godina prošlog veka.
Foto: Pixabay
Sve je počelo još dvadesetak godina ranije, a tada niko nije mogao da nasluti da će proizvod jedne male konditorske proizvodnje uskoro postati jedan od najpopularnijih čokoladnih proizvoda na svetu.
Ferero kompanija osnovana je 1946. godine u malom italijanskom gradu Alba, u regiji Pijemont, inače poznatoj po proizvodnji lešnika. Osnovao ju je Pjetro Ferero, a kompanija je u početku bila mala porodična pekara i proizvodnja konditorskih proizvoda. U vremenu nakon Drugog svetskog rata čokolada je bila skupa i teško dostupna zbog nestašice kakaa. Ovo je bio problem za poslastičare, uključujući i Pjetra Ferera.
Tako je 1946. godine smislio način kako da stvori ukusan proizvod koristeći lokalne lešnike i malu količinu kakaa. Njegov prvi proizvod bio je čvrsta poslastica pod nazivom "Giandujot", nazvana po đanduji, vrsti čokolade u kojoj se kombinuju lešnici i kakao. "Giandujot" se mogao seći na komade i mazati na hleb, čineći ga povoljnijom alternativom za čokoladu.
Godine 1951. Ferero je prilagodio recept i pretvorio "Giandujot" u kremasti namaz nazvan "SuperCrema". Bio je popularan, ali još nije bio međunarodno poznat. Tek 1964. godine, Fererov sin Mikele Ferero odlučio je da poboljša recept i stvori novi, rafinisaniji proizvod s još više lešnika i kakaa.
Preimenovao ga je u Nutela, kombinijući englesku reč "nut" (lešnik) i italijanski nastavak "ella" koji mu daje mekši, privlačniji ton koji više podseća na poslasticu.
Prve tegle Nutele pojavile su se na italijanskom tržištu iste godine i odmah postale hit, a 1965. su lansirane Nemačkoj, dok je 1966. stigla u Francusku. Nutela je brzo postala popularna u celoj Evropi i svetu, čineći Ferero jednom od najvećih kompanija u poslastičarskoj industriji.
Danas je ona jedan od najprodavanijih čokoladnih namaza na svetu, a od 2007. ima svoj dan - Svetski dan nutele.
Iako se osnovni sastojci Nutele nisu značajno menjali - šećer, lešnici, kakao, mleko i ulje, tokom vremena došlo je do prilagođavanja recepture kako bi se postigla savršena mazivost i stabilnost na sobnoj temperaturi.
Korišćenje palminog ulja pomoglo je da se poboljša tekstura, ali je takođe izazvalo kontroverze zbog uticaja na životnu sredinu i zdravlje. Ferero je u novije vreme objašnjavao kako koristi održivo i visokokvalitetno palmino ulje koje prolazi kroz strogi proces pročišćavanja na niskim temperaturama kako bi se minimizirala proizvodnja štetnih spojeva koji se mogu pojaviti prilikom prerade na visokim temperaturama. U tom kontekstu, iz Ferera naglašavaju kako pravilno rafinisano palmino ulje nije štetno za ljudsko zdravlje.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
1
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar