
"Chef" iz Novog Sada vam donosi recept: Kremasti tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.

Foto: Pexels (Amanda Reed)
Osvajala je brojne nagrade, a sada vam donosi recept za kremasti tart sa kiselim kupusom, sirom, lukom i dimljenim mesom.
Kiseli kupus nije samo hrana – on je deo kulturnog nasleđa i tradicije. Od sarme do salata, prisutan je u mnogim receptima koji su se prenosili s kolena na koleno.
Pored kulinarskog užitka, ova namirnica ostaje i saveznik zdravlja, čak i u savremenom dobu.
Sastojci
- 1 pakovanje lisnatog testa
- 300 grama kiselog kupusa, dobro oceđenog
- 150 grama dimljenog mesa (može biti dimljeni vrat, šunka ili kobasica), iseckanog na kockice
- 1 crni luk, sitno iseckan
- 2 jajeta
- 200 mililitara pavlake za kuvanje
- 100 grama rendanog sira (na primer gauda ili emental)
- So, biber i muskatni oraščić po ukusu
- 1 kašika maslinovog ulja za prženje
Priprema
Priprema testa: Zagrejte rernu na 180°C. Razvaljajte lisnato testo i stavite ga u okrugli kalup za tart (prethodno podmazan ili obložen papirom za pečenje). Ivicu testa možete pritisnuti viljuškom da bi dobili lepu teksturu.
Priprema filovanja: U tavi zagrejte maslinovo ulje i propržite crni luk dok ne postane staklast. Dodajte dimljeno meso i pržite još 2-3 minuta. Zatim dodajte kiseli kupus i pržite još 5 minuta, dok se svi sastojci lepo povežu.
Kremasti sloj: U posebnoj posudi umutite jaja sa pavlakom, dodajte rendani sir, so, biber i prstohvat muskatnog oraščića.
Spajanje sastojaka: Na pripremljeno lisnato testo stavite mešavinu kiselog kupusa, dimljenog mesa i luka. Preko toga prelijte kremasti sloj sa jajima i pavlakom.
Pečenje: Stavite tart u prethodno ugrejanu rernu i pecite 25-30 minuta, dok gornji sloj ne postane zlatno-smeđi i čvrst.
Serviranje
Poslužite toplo, uz svežu salatu ili neki lagani preliv, poput pavlake sa začinskim biljem.
Ovaj tart sa kiselim kupusom i dimljenim mesom je savršen spoj tradicionalnog i modernog, a pruža bogatstvo ukusa i tekstura koje će vas sigurno oduševiti.
Ako želite prirodan način da ojačate imunitet i poboljšate probavu, kiseli kupus je jednostavan i pristupačan izbor. I dok uživate u ovom zimskom specijalitetu, znajte da istovremeno hranite i svoje telo i duh.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO "Razvučeni sladoled" osvaja mreže: Evo kako da ga sami napravite
14.09.2025.•
0
Na Tiktoku se poslednjih nedelja pojavio novi viralni trend - "razvučeni sladoled" (stretchy ice cream), poznat i kao "turski" ili "arapski" stil sladoleda.
Za malo drugačiji početak dana: Banana kafa
14.09.2025.•
0
Uvek nije loše probati nove stvari, napraviti malo promene da ono što praktikujemo svaki dan - poput kafe, ne dosadi.
Predlog za fin ručak: Lazanje sa piletinom
10.09.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za sočne, kremaste lazanje sa piletinom, povrćem i blagim ukusom pavlake i sira.
Recept za letnje dane: Lagana testenina sa tikvicama i limunom
08.09.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za laganu, osvežavajuću testeninu sa citrusnim notama, koja je odlična za letnje dane ili kada želite nešto jednostavno, a ukusno.
Brzo osveženje: Krem od banana i kakaa
07.09.2025.•
0
I dalje traje leto i vrućine su još tu, pa lagani, osvežavajući krem je dobrodošao. Danas vam donosimo recept za krem od banana i kakaa.
Ukus Bliskog istoka: Počnite dan uz kafu sa kardamomom
07.09.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za jednu od najpoznatijih i najmirisnijih kafa sa Bliskog istoka - Arapska kafa sa kardamomom (često se zove qahwa ili gahwa).
Recept dana: Piletina u pavlaci sa šampinjonima
06.09.2025.•
0
Ako razmišljate o tome šta da pripremite danas za ručak, imamo jedan predlog za vas.
Izdašan ručak u jednoj šerpi: Grašak sa piletinom i šampinjonima
04.09.2025.•
0
Da bi ručak bio savršen, nema potrebe za komplikovanim i egzotičnim receptima, sve može da stane u jednu šerpu.
Ako ujutru nemate vremena, ali imate apetit: Brzinska tortilja sa sirom i povrćem
04.09.2025.•
0
Ukoliko ujutru nemate vremena za spremanje zahtevnijih doručaka, ovo je recept za vas. Za samo 10 do 15 minuta dobićete obrok koji će vas držati sitim do sledećeg obroka.
Lagano, ali ste siti: Rižoto sa povrćem
03.09.2025.•
2
Ukoliko razmišljate o ručku koji će biti lagan, ali posle kog ćete se osećate sito, donosimo vam jedan predlog.
Pire krompir na malo drugačiji način: Kuvar tvrdi da će ovako spremljen biti najukusniji
31.08.2025.•
5
Britanski kuvar Tom Bejtman tvrdi da smo sve vreme pire krompir spremali pogrešno, a podelio je i svoj način koji umesto kuvanja podrazumeva pečenje neoguljenog krompira u rerni.
Lagano osveženje koje se brzo sprema: Krem od banana sa jogurtom i limunom
31.08.2025.•
1
Ovo je lagan i zdrav desert - banana daje kremastu teksturu i prirodnu slatkoću, jogurt osvežava, a limun pravi lep balans da ne bude pretežak.
Posna musaka od tikvica i krompira: Ukusno jelo za svaki dan
29.08.2025.•
0
Ako tražite ideju za brz i ukusan obrok koji je ujedno i posan ili vegetarijanski, musaka od tikvica i krompira je pravi izbor.
Namaz koji je Tito obožavao: Ajvar na malo drugačiji način
27.08.2025.•
6
Priprema ovog ajvara je više od samog kuvanja, to je putovanje u prošlost i ukus jednog vremena.
Pita sa jabukama - klasik koji uvek miriše na dom
24.08.2025.•
0
Miris pečenih jabuka i cimeta vraća nas u detinjstvo i okuplja porodicu oko trpeze.
Čoko-malina kocke bez pečenja: Priprema od samo 15 minuta
23.08.2025.•
0
Svilenkast čokoladni fil na hrskavoj podlozi od keksa, osvežen sočnim malinama - recept bez pečenja, idealan kad želiš "wow" efekat uz minimum truda.
Kako da napravite mileram tortu sa malinama
19.08.2025.•
0
Ukoliko tražite nešto čime biste se zasladili, a da nije "preteško", imamo nešto za vas.
VIDEO: Jedan od trenutno najpopularnijih recepata na Tiktoku - "Egg Flight"
17.08.2025.•
0
Ukoliko volite da se igrate sa hranom, budete kreativni, isprobate nešto novo, a uz to imate i malkice strpljenja, vremena i volje, donosimo vam jedan recept koji vredi probati.
Letnji zalogaj: Pasta sa tikvicama, limunom i bademima
13.08.2025.•
3
Tokom toplih letnjih dana, verujemo da nemate želju da stojite kraj rerne ili šporeta dugo, pa vam donosimo rešenje u vidu laganog, letnjeg recepta.
Idealno za vreo letnji dan: Pirinač sa povrćem i piletinom uz salatu od krastavaca i jogurta
12.08.2025.•
0
Pošto su temperature poprilično visoke i nikome se ne stoji previše kraj šporeta, a opet treba pojesti nešto sito, ukusno i zdravo, danas vam donosimo recept za jedno lagano jelo.
Letnja sladoled torta sa voćem (bez pečenja)
10.08.2025.•
0
Nedeljni ručak ne bi bio potpun bez deserta, a u ove vreme dane dobro dođe nešto lagano, relativno zdravo i da ne zahteva dodatno stajanje kraj šporeta odnosno rerne.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar