"Chef" Milica iz Novog Sada: Medeno kestenje za bolje varenje i bolji rad srca
"Chef" Milica Petrušić radila je po vrhunskim restoranima u Srbiji i Evropi, uključujući i one s čuvenim Mišelinovim zvezdicama, a sada za 021.rs predstavlja ukusne i zdrave recepte.
Foto: Pexels (Vural Yavas)
Osvajala je brojne nagrade, a sada vam donosi recept za medeno kestenje koje je iz više razloga dobro po zdravlje.
Kestenje prava je jesenja poslastica i jedno od najzdravijih sezonskih namirnica.
U poređenju sa ostalim orašastim plodovima, kestenje ima manje kalorija i masti, ali obiluje hranljivim sastojcima poput vlakana, vitamina, minerala i antioksidanasa.
Evo i nekoliko ključnih razloga zašto je kestenje zdravo.
Bogato je vlaknima
Vlakna su važna za zdravlje probavnog sistema, jer poboljšavaju varenje i pomažu u održavanju redovnosti creva. Zahvaljujući visokom sadržaju vlakana, kestenje pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi i smanjuje rizik od naglih skokova glukoze, što je korisno za osobe s dijabetesom.
Sadrži vitamine i minerale
Kestenje je bogato vitaminom C, koji jača imunitet i podstiče stvaranje kolagena, važnog za zdravlje kože, kostiju i zglobova. Pored toga, kestenje sadrži vitamine B grupe (poput B6 i folata), koji su ključni za energiju, funkciju mozga i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Od minerala, kestenje je dobar izvor kalijuma, magnezijuma i bakra, koji podržavaju zdravlje srca, regulaciju krvnog pritiska i nervni sistem.
Nizak sadržaj masti i kalorija
Za razliku od većine orašastih plodova, kestenje ima niži sadržaj masti, posebno zasićenih masti, i samim tim sadrži manje kalorija. Ovo ga čini pogodnim izborom za ljude koji žele da kontrolišu težinu, a ujedno se osveže i obogate ishranu hranljivim materijama.
Sadrži antioksidanse
Antioksidansi iz kestenja, kao što su vitamin C, galna i elaginska kiselina, bore se protiv slobodnih radikala u organizmu, što može pomoći u smanjenju rizika od hroničnih bolesti kao što su bolesti srca i neki tipovi raka. Takođe, antioksidansi doprinose očuvanju mladalačkog izgleda kože i jačanju imuniteta.
Poboljšava zdravlje srca
Zahvaljujući kombinaciji vlakana, kalijuma i antioksidansa, kestenje pomaže u održavanju zdravlja srca. Vlakna smanjuju nivo lošeg LDL holesterola, dok kalijum pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Sve ovo doprinosi smanjenju rizika od kardiovaskularnih bolesti.
Prirodni je izvor energije
Zbog visokog sadržaja složenih ugljenih hidrata, kestenje obezbeđuje dugotrajnu energiju koja se oslobađa postepeno. To ga čini odličnim izborom za užinu, posebno za sportiste ili ljude koji žele prirodan način za održavanje nivoa energije tokom dana.
Potrebne namirnice za medeno kestenje
- Plod kestena
- Med 30 grama
- Suncokretovo ulje 20 mililitara
- Voda
Priprema
Oprati kestenje pod mlazom hladne vode.
Kesten zaseći sa gornje strane ploda, nožem sa zubastom oštricom i poređati u pleh za pečenje.
Poređano kestenje preliti medom i uljem.
Nakon prelivanja, uliti vodu u pleh do polovine ploda kestena.
Peći u zagrejanoj rerni na 200°C, 30 minuta (u slučaju većeg ploda, produžiti vreme pečenja).
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Brzi krem od čokolade i banane
03.12.2025.•
0
Ponekad je za dobar desert potrebno samo nekoliko sastojaka i par minuta.
VIDEO Jednostavno i brzo: Integralna pasta sa povrćem
03.12.2025.•
0
Ponekad je najjednostavniji recept - i najbolji.
VIDEO: Vanila kafa sa bademovim mlekom i cimetom
03.12.2025.•
0
Vanila kafa sa cimetom i bademovim mlekom je nežna, mirisna i savršena za one trenutke kad vam treba nešto toplo i posebno.
VIDEO Predlog za ručak: Rižoto sa karfiolom i pečurkama
02.12.2025.•
1
Rižoto sa karfiolom i pečurkama je lagan, ukusan i brzo gotov.
VIDEO Greje i telo i dušu: Egzotična kafa sa kokosovim mlekom i začinima
02.12.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za kremastu, toplu, blago slatku i mirisnu kafu sa kokosovim mlekom i začinima.
Nekad je jednostavno i najbolje: Krompir pečen sa orasima i lukom
01.12.2025.•
0
Ovaj krompir spaja blagu slatkoću pečene ljuske, nežnost sredine i hrskavost oraha - savršena kombinacija tekstura i ukusa kao prilog ili lagani glavni obrok.
Slatko na brzaka: Mafini od integralnog brašna sa voćem
01.12.2025.•
0
Mafini su uvek dobar izbor kad želite nešto brzo, slatko, a ne previše teško - pogotovo kad koristite integralno brašno i voće.
Lagani kolač sa voćem i jogurtom
30.11.2025.•
0
Ovaj kolač je savršeno voćna poslastica - ne previše sladak, sočan i lagan, idealan uz čaj ili kafu.
VIDEO: Kremasta zapečena pasta sa karfiolom i sirom
30.11.2025.•
0
Ovaj recept kombinuje nežnu slatkoću karfiola sa topljenim sirom, stvarajući savršeno jelo pogodno kad poželite nešto toplo i kremasto.
VIDEO Recept za domaći kebab sa TikToka: Jeste li već probali da ga napravite?
28.11.2025.•
2
Ovih dana na brojnim društvenim mrežama, prvenstveno na TikToku, video pravljenja "domaćeg" kebaba postao je viralan - evo recepta kako da ga i vi napravite.
VIDEO: Mnogima omiljeni - žuti kolač sa višnjama
27.11.2025.•
0
Ako volite jednostavne, domaće kolače koji mirišu na detinjstvo, ovaj žuti kolač sa višnjama je pravi izbor.
VIDEO Zanimljivo i za oko i za nepce: Rižoto sa cveklom i sirom
27.11.2025.•
0
Rižoto sa cveklom i sirom je jelo koje spaja nežnu kremastu teksturu sa bogatom, zemljanom aromom cvekle.
Predlog za doručak: Gibanica od gužvanih kora
26.11.2025.•
0
Gibanica je jedno od najpoznatijih domaćih jela u Srbiji i regionu.
VIDEO: Pečeni krompir punjen pečurkama i sirom
26.11.2025.•
0
Zapečeni krompir punjen pečurkama i sirom savršen je spoj jednostavnih sastojaka i bogatog ukusa.
VIDEO: Čokoladni kolač bez brašna
25.11.2025.•
0
Intenzivan, bogat i neverovatno čokoladan - bez ijednog grama brašna.
VIDEO: Grčka musaka sa krompirom, tikvicama i sirom
24.11.2025.•
1
Ova musaka je laganija, osvežavajuća verzija tradicionalnog jela - idealna kada vam treba nešto blaže, ali i dalje sito.
VIDEO: "Lenji" čokoladni kolač
24.11.2025.•
0
Ovaj viralni kolač spoj je jednostavnosti i impresivnog izgleda.
VIDEO: Kolač od tri sastojka - bez pečenja
23.11.2025.•
0
Jedan od najpopularnijih kolača na Tiktoku ima samo tri sastojka.
VIDEO Jednostavno i kremasto, rerna odradi skoro sav posao: Pečena feta pasta sa čeri paradajzom
23.11.2025.•
3
Pečena feta pasta je je osvojilo svet svojom jednostavnošću i bogatim ukusom.
VIDEO Omiljeni napitak na malo drugačiji način: Hladna late kafa sa ukusom medenih keksića
23.11.2025.•
0
Uživajte u hladnoj late varijanti koja spaja bogatu espreso aromu s toplim ukusom medenih keksića.
Brzinski recept: Pasta sa piletinom i španaćem
21.11.2025.•
0
Nešto se pojesti mora, a ako nemate ideja, tu smo mi.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar