Predlog za doručak: Gibanica od gužvanih kora
Gibanica je jedno od najpoznatijih domaćih jela u Srbiji i regionu.
Foto: 021.rs
Slojevi debljih kora, bogato preliveni smesom od sira i jaja, pa zapečeni u rerni, stvaraju primamljivu, ukusnu kombinaciju tekstura i aroma kojoj je teško odoleti.
Postoje razni načini na koje se gibanica može napraviti, ali se svi svode na - naizmenično ređanje kora, sira i fila.
Ovog puta donosimo recept za gibanicu od gužvanih kora. Ovom tehnikom postiže se savršena sočnost iznutra, te neodoljiva hrskavost spolja, zbog čega će upravo ovaj recept oduševiti sve one koji ga probaju, piše Citymagazine.
Sastojci
- 500 g kora za pitu
- 400 g sira (feta ili drugi po izboru)
- 3 jajeta
- 200 ml jogurta
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja (ili otopljenog putera)
- So po ukusu
- Prstohvat bibera (opciono)
Priprema
- U velikoj posudi izmešajte izgnječeni sir, jaja, jogurt, mleko, so i biber. Dobro promešajte da se sve sjedini.
- Podmažite pleh sa malo ulja ili putera.
- Na dno pleha stavite dve kore tako da se delimično preklapaju i da krajevi vire iz pleha.
- Ostavite jednu koru sa strane, a ostale pojedinačno umačite u pripremljenu mešavinu jaja i sira, malo ih ocedite i tako zgužvane ređajte preko prve kore jednu do druge, zbijajući ih da se popuni ceo pleh i da nema praznina.
- Nakon toga, prekrijte složene kore ostacima kora koje vire iz pleha, pa i njih premažite sa malo fila.
- Na kraju sve ušuškajte poslednjom korom, pa je premažite uljem ili razmućenim jajetom.
- Pecite gibanicu u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30-40 minuta, dok ne dobije zlatnosmeđu boju.
- Kada je gibanica gotova, izvadite je iz rerne i ostavite da se malo ohladi pre sečenja.
Gibanica se može obogatiti i raznim sastojcima poput spanaća, blitve, crvene paprike, seckane slaninice…
Poslužite toplu uz jogurt ili meze po izboru i uživajte u svom slasnom bogatom obroku.
Prijatno!
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
VIDEO: Pečeni krompir punjen pečurkama i sirom
26.11.2025.•
0
Zapečeni krompir punjen pečurkama i sirom savršen je spoj jednostavnih sastojaka i bogatog ukusa.
VIDEO: Čokoladni kolač bez brašna
25.11.2025.•
0
Intenzivan, bogat i neverovatno čokoladan - bez ijednog grama brašna.
VIDEO: Grčka musaka sa krompirom, tikvicama i sirom
24.11.2025.•
1
Ova musaka je laganija, osvežavajuća verzija tradicionalnog jela - idealna kada vam treba nešto blaže, ali i dalje sito.
VIDEO: "Lenji" čokoladni kolač
24.11.2025.•
0
Ovaj viralni kolač spoj je jednostavnosti i impresivnog izgleda.
VIDEO: Kolač od tri sastojka - bez pečenja
23.11.2025.•
0
Jedan od najpopularnijih kolača na Tiktoku ima samo tri sastojka.
VIDEO Jednostavno i kremasto, rerna odradi skoro sav posao: Pečena feta pasta sa čeri paradajzom
23.11.2025.•
3
Pečena feta pasta je je osvojilo svet svojom jednostavnošću i bogatim ukusom.
VIDEO Omiljeni napitak na malo drugačiji način: Hladna late kafa sa ukusom medenih keksića
23.11.2025.•
0
Uživajte u hladnoj late varijanti koja spaja bogatu espreso aromu s toplim ukusom medenih keksića.
Brzinski recept: Pasta sa piletinom i španaćem
21.11.2025.•
0
Nešto se pojesti mora, a ako nemate ideja, tu smo mi.
Povratak u detinjstvo uz desert koji je proslavila jedna uloga Milene Dravić - šnenokle
19.11.2025.•
3
Pojedina jela vraćaju nas u detinjstvo, a jedno takvo su šnenokle.
Ako nemate mnogo vremena za kuvanje: Kremasta pasta sa pavlakom i parmezanom
18.11.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za jednostavno, ali ukusno jelo idealno kada nemate mnogo vremena ni sastojaka.
Savršene za večeru: Zapečene palačinke sa paradajz sosom, sirom i origanom
17.11.2025.•
0
Slane palačinke punjene sirom, prelivene aromatičnim paradajz sosom i zapečene sa origanom daju bogat i topao obrok.
Kremast i primamljiv: Rižoto sa pršutom i parmezanom
16.11.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za rižoto punog ukusa i mirisa - sa pršutom i parmezanom.
Idealan za jesenje dane: Čupavi kolač od jabuka
16.11.2025.•
0
Ako volite kolače koji se brzo prave, mirišu na cimet i tople jabuke, ovaj čupavi kolač je pravi izbor.
Ideja za desert: Ukusna čokoladna torta - bez brašna
15.11.2025.•
0
Ovaj dekadentni čokoladni kolač bez brašna je prava poslastica za sve prave ljubitelje čokolade.
Recept dana: Pileći paprikaš sa knedlama
14.11.2025.•
0
Ukoliko ste već počeli da razmišljate o ručku za vikend, evo predloga.
Predlog za ručak: Ćufte sa origanom u paradajz sosu + pire krompir
13.11.2025.•
2
Danas vam predlažemo jedan recept s mediteranskim šmekom - ćufte u paradajz sosu s origanom.
Ideja za doručak: Pašteta od čvaraka
12.11.2025.•
1
Iako su i sami čvarci nekada smatrani hranom siromašnih, danas je to ipak cenjeni specijalitet.
Voćni kolač sa pudingom od vanile bez pečenja
12.11.2025.•
2
Ako tražite brz, osvežavajući i lagan kolač bez pečenja, ovaj recept je idealan izbor.
Predlog za ručak: Francuski krompir sa jajima i kobasicom
12.11.2025.•
5
Ukoliko imate vremena, volite da slažete musake i slična jela, francuski krompir je jelo za vas.
Brza pasta sa piletinom i povrćem
11.11.2025.•
0
Ukusna i kremasta večera spremna za samo 20 minuta, idealna za užurbane večeri kada želite nešto jednostavno, a hranljivo.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar