Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom

Hačapuri je tradicionalno gruzijsko jelo koje se sastoji od hleba punjenog sirom, a često uključuje i jaje i puter.
Da li ste probali hačapuri: Tradicionalni gruzijski hleb sa sirom
Foto: Pixabay
Najpoznatiji oblik je "adžarski hačapuri" (Acharuli Khachapuri), koji ima oblik čamca sa nadevom od sira u sredini, a pre služenja mu se doda jaje i komadić putera.
 
Jelo je poznato po bogatom, kremastom ukusu sira, a vrste sira koje se koriste variraju – najčešće se koristi gruzijski sir sulguni ili imeruli.

Osim adžarskog hačapurija, postoje i drugi oblici, kao što su imeruli hačapuri (okrugli hleb sa sirom unutra) i megruli hačapuri (sa sirom unutar i izvan hleba).

Pogledajte kako se pravi ovo tradicionalno jelo.

Sastojci za testo:
 
400 g brašna
1 kašičica soli
1 kašičica šećera
1 kašičica suvog kvasca
200 ml tople vode
2 kašike maslinovog ulja
 
Foto: Pixabay
 
 
Za nadev:
 
300 g sira (najbolje kombinacija feta i mocarele ili sulguni)
100 g mladog sira
1 jaje za svaki hačapuri
2 kašike putera
 
Priprema testa:
 
Pomešajte toplu vodu, šećer i kvasac u posudi i ostavite 5-10 minuta.
Dodajte brašno, so i maslinovo ulje, pa zamesite glatko testo. Ako je testo previše lepljivo, dodajte još malo brašna.
Pokrijte testo i ostavite ga da naraste oko sat vremena, ili dok se ne udvostruči.
 
Priprema nadeva:
 
Izrendajte ili izmrvite sir i pomešajte sa mladim sirom dok ne dobijete kremastu smesu.
 
Oblikovanje hačapurija:
 
Zagrejte rernu na 220°C.
Podelite testo na dva dela (za dva khachapurija) i svaki deo razvucite u ovalni oblik.
Savijte ivice ka unutra kako biste oblikovali "čamac" i osigurali da nadev ne iscuri.
Ravnomerno rasporedite sirni nadev u sredini.
 
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta, ili dok testo ne postane zlatno i sir se rastopi.
 
Izvadite hačapuri iz rerne i u sredinu svakog napravite malo udubljenje, pa pažljivo dodajte jedno jaje.
Vratite u rernu na još 2-3 minuta, dok belance blago ne očvrsne, ali žumance ostane tečno.
Kada izvadite hačapuri iz rerne, stavite po komadić putera preko nadeva.
 
Služenje:
 
Tradicionalno se jede tako što komadić hleba otkidate i umačete u rastopljeni sir i žumance.

Služi se toplo uz čašu jogurta, a može i jedna ljuta papričica - ako volite.

OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Novosadjanka

    15.11.2024 20:53
    Kazahstan
    To jelo u Kazahstanu, sa istim nazivom, pravi se slicno kao nasa gibanica.
  • /

    12.11.2024 22:29
    /
    gde je 'chef' danas?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.