Pita sa višnjama: Kako se priprema?

Hrskava korica, sočan fil i bogat ukus višanja - ova pita je jednostavna za pripremu, a izgleda i miriše kao da je iz pekare.
Pita sa višnjama: Kako se priprema?
Foto: Pixabay (ilustracija)

Idealna je za popodnevnu kafu ili kao slatki završetak ručka.

Sastojci:

500 g tankih kora za pitu

600 g očišćenih višanja (svežih ili zamrznutih)

150 g šećera

1 kesica vanilin šećera

2 kašike griza

100 ml ulja

100 ml kisele vode

Šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Ako koristite zamrznute višnje, najpre ih odmrznite i dobro ocedite. Pomešajte ih sa šećerom, vanilin šećerom i grizom, pa ostavite da odstoje 10 minuta kako bi griz upio višak soka.

Pomešajte ulje i kiselu vodu. Dve kore položite jednu preko druge, premažite ih mešavinom ulja i kisele vode, pa rasporedite deo fila. Urolajte i složite u pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sav materijal.

Premažite rolate odozgo ostatkom mešavine ulja i vode. Pecite u rerni zagrejanoj na 180°C oko 35 minuta, dok pita ne dobije zlatnu boju.

Pustite da se pita malo ohladi, pa je obilno pospite prah šećerom.

Odlična je i topla i hladna, a možete dodati i kuglu sladoleda od vanile.

OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

  • Mali meda

    23.10.2025 01:58
    Pazi ovaj recepis isto pita sa visnjama od moje prababe: umutis 3-4 veca jajeta prvo belance sa secerom pa dodas zumance dodas jedno 3-4 ravne kasike brasna. Ocedis visnje ociscene. Stavis dve pekarske kore jednu na drugu pa jedno 4 cm od uze ivice nanosis jaja umucena u sirini jedno 10 cmpospes bogatno visnjama i urolas roladu zasuskas krajeve kao kod sarme kad zavijas i spustis u pleh. Tako dok nepotrosis materijal za pitu dok ima jaja i visanja jolko moze da stane rolata u pleh. Sastavis malo tople vode i ulja suncokretovog i premazes cele rolade. Gurnes u rernu ispeces. Peceno oladis na sobnoj temperaturi seces parcad duzine jedno ,5-7 cm po zelji pospes prah secerom zamirisanom sa jedno dve kesice vanile. P.S. Visnje pomesas sa malo griza i cimeta pre ubacivanja u smesu od jaja. Ubacujes jednu po jednu visnju ali u bogatoj kolicini. Prijatno!
  • Civilizacijamenjapri

    20.10.2025 09:49
    Mi smo upržili griz prvo
    pa onda filovali višnjama kore za gibanicu. Nekad kad je bilo puno višanja i kad se nisu prskale (jer nije bilo potrebe, nisu imale nametnike)a radjale kao lude.
    I sok od višanja se pravio samo tako što se pošećere i ostave preko noći a ujutru iscede , višnje stave u teglu a sok u flaše..
  • dpc

    15.10.2025 11:42
    dpc
    Ako zelite pravu pitu od visanja,jabuka,slatkog sira,morate imati orginalne kore za baklave. Radio sam u Becu,poznat restoran,najvise upravo po piti od jabuka. Normalno,recept za kore i fil,samo vlasnici i glavni poslasticar ima,koji je pod dozivotnim ugovorom u slucaju da proda recept. Ja sam filovao i cistio,ukusnije nesto u usta nisam stavio od te pite i cokoladne torte. Sada pokusavam praviti,samo uvek fali,bas to sto treba ali sam zadovoljan kao i musterije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti