Novosadski informativni portal 021

Život

Visok udeo proteina iz mesa u ishrani rizičan po srce

Ishrana s visokim udelom proteina životinjskog porekla, koja je u trendu otkad je hrana bogata ugljenim hidratima proglašena vrlo nepopularnom i nezdravom, može povećati rizik od srčanog zastoja kod starijih muškaraca i do 49 odsto, pokazala je studija finskih naučnika.

Dilema lekara: Kada proglasiti nekog mrtvim

"Dete sedi pred njima, i ni po čemu ne izgleda mrtvo. Kako da im objasnimo odakle nam zaključak s kojim dolazimo?", objasnio je situaciju Dejvid Jurion, pedijatrijski neurolog iz Bostonske dečje bolnice.

Prevremeno se rodi 4.500 beba

Prema svetskom proseku, 10 odsto beba se rodi prevremeno, dok je u Srbiji učestalost prevremenih porođaja znatno smanjena i trenutno iznosi 6,8 odsto, prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut".

Znakovi hormonske neravnoteže

Disbalans hormona znatno utiče i na telo i na psihu, ali se tegobe često pripisuju nekim drugim zdravstvenim problemima i obično prođe dosta vremena pre nego što se utvrdi njihov pravi uzrok.

Vantelesna oplodnja brojnim parovima u Srbiji jedino rešenje

U Srbiji se više od 400.000 parova bori sa problemom neplodnosti, borba sa sterilitetom može biti duga i iscrpljujuća, a mnogima je jedino rešenje da dobiju decu - vantelesna oplodnja, istaknuto je na tribini "Za zdravije i brojnije potomstvo" koja je organizovana povodom Svetskog dana dece - 1. juna.