FOTO: Bizarna jela koja su prilično popularna u Kini
Lokalno stanovništvo u mnogim državama konzumira hranu koju mi možda smatramo bizarnom, ali Kina ima uverljivo najraznovrsniju ponudu hrane na svetu.

Foto: Pixabay
Možete prošetati bilo kojom ulicom i naići ćete na ukusne delikatese, turističke poslastice, ali i na one namirnice i jela koja su prilično odvratna. Neka od ovih jela poznata su po svom ukusu, neka po tome što su jedinstvena, a treća zbog svojih medicinskih svojstava.
Ova jela mogu biti napravljena od životinja, biljaka, insekata, bilo čega što je jestivo. Postoji jedna izreka o Kinezima koja je, ako malo bolje razmislite, potpuno istinita: "Kinezi jedu sve što ima četiri noge osim stolova i stolica, i sve što leti, osim aviona".
Balut
Mnogi od nas konzumiraju jaja, jer su veoma hranjiva. Kinezi i još neki narodi jedu jaja na drugačiji način koji se zove balut. Balut je delom razvijeno pileće ili pačje jaje koje je bilo u inkubatoru između 14 i 21 dan, nakon čega je skuvano i servirano za jelo, prenosi List Verse.
Balut je veoma popularna hrana koja se može naći na uličnim štandovima s hranom. Možda vam zvuči grozno da neko može pojesti delimično razvijenu patku, ali ovo jelo se smatra delikatesom u mnogim mestima. Oplođeno jaje se kuva otprilike 25 minuta i jede se dok je još toplo. Oni koji su probali, kažu da žumance ima bogat i kremast ukus. Neka jaja sadrže kosti i perje, koje je takođe jestivo. Lokalno stanovništvo smatra da kosti i perje u jajima muškarce koji ih pojedu mogu učiniti mišićavijim.
Dudova svilena buba
U mnogim kulturama razni insekti smatraju se delikatesom. Lokalno stanovništvo u Kini obožava da jede dudove svilene bube. Ukus ovih buba sličan je ukusu škampa ili rakova.
Dudove svilene bube mogu se naći na lokalnim pijacama i marketima. Oni se pripremaju na razne načine, ali ih možete kupiti zamrznute ili u konzervi. Dudova svilena buba na kineski način često je pomešana s povrćem, soja sosom i začinima. Tipično se služi uz pirinač ili testeninu. Ako ste ipak više ljubitelj slatkog, možete probati i svilene bube prelivene čokoladom.
Ovčji penis
Ako želite da povećate libido, Kinezi imaju bizarno jelo za koje tvrde da vam može pomoći. Ovčji penis služi se s penisima i testisima drugih životinja, a servira se kao lek za te probleme. Restoran Guolizhuang u Kini služi sve vrste jela sa životinjskim genitalijama.
Lokalno stanovništvo uživa u ukusu ovog jela, ali i veruje da je ono dobro za zdravlje. Većina gostiju restorana su muškarci koji žele da poboljšaju potenciju i seksualnu izdržljivost. Kinezi veruju da mogu da obnove određene delove tela, ako konzumiraju obroke koji su puni tih delova samo životinjskog porekla.
Supa od ptičje pljuvačke
Jedna od najbizarnijih stvari koje Kinezi jedu je kontroverzna supa od ptičje pljuvačke. Ovaj delikates se zapravo pravi od gnezda posebne vrste čiope. Ova mala ptica nastanjuje jugozapadnu Aziju, živi u pećini kao šišmiš. Njihova gnezda napravljena su od njihove pljuvačke, koju proizvode žlezde koje im se nalaze ispod jezika. Gnezdo, koje ova ptica napravi od pljuvačke, stvrdne se kad dođe u kontakt sa vazduhom.
Ova supa se priprema tako što se gnezdo prvo potopi u vodu, pa se zatim polako kuva na pari. Tekstura gnezda je mekana kao žele, ali nema neki poseban ukus. Lokalci ovu supu redovno konzumiraju zbog zdravstvenih benefita. Veruje se da ako redovno budete jeli supu, očuvaćete svoju mladost.
Škorpioni na štapiću
Ako se nađete u Kini i želite da probate ludu grickalicu, probajte škorpione. Ovi mali škorpioni su isprženi i servirani na drvenom štapiću. Oni se mogu naći na ulicama popularnih kineskih gradova kako mame turiste koji žele da probaju nešto potpuno drugačije. Budući da su škorpioni tanki, tako isprženi veoma su hrskavi. Kinezi veruju da konzumiranje škorpiona može izlečiti određena medicinska stanja.
Pileći testisi
Veruje se da ovaj sočan delikates poboljšava kožu žena, a muškarcima pojačava seksualnu izdržljivost. Dostupni su rozi i crni, a veličina im varira od 2,5 do pet centimetra.
Izgledaju kao male kobasice, a da bi ostali mekani, kuvaju se veoma kratko. Kada ih zagrizete, sok vam ispunjava usta. Nakon što se isprže ili skuvaju, testisi imaju blag ukus, pa ih je najbolje služiti uz pirinač i testeninu.
Prženi morski konjići
Morski konjić je najslađe stvorenje koje možete pronaći u moru, ali je osim mora možete pronaći u obliku grickalice na ulicama Kine. Morski konjić je po konzistentnosti sličan lignji i veoma je slan. Najčešće ih možete pronaći u supama ili na kebabu. Morate ih pažljivo jesti, jer sadrže oštre delove koji vam se mogu zaglaviti u desnima i zubima.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
15.10.2025.•
4
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
11
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Drastično skočila cena keksa u Nemačkoj - pa ga niko ne kupuje
22.09.2025.•
3
Od kraja avgusta cene "spekulas" keksa u Nemačkoj su drastično skočile, pa se njihove zalihe na rafovima prodavnica gomilaju.
Cene kafe arabika pale na najniži nivo u poslednjih mesec dana
21.09.2025.•
1
Cene kafe arabika pale su na najniži nivo u poslednjih mesec dana - 3,6 dolara po funti, što je oko osam dolara (6,8 evra) po kilogramu.
Crveno vino može da izazove glavobolju: Ovo bi mogao biti uzrok
19.09.2025.•
0
Crveno vino može izazvati glavobolju, čak i kod osoba koje inače ne reaguju tako na alkohol.
Napravljena lista najboljih srpskih predjela - pogledajte šta je na prvom mestu
18.09.2025.•
11
Portal TasteAtlas napravio je rang listu najpopularnijih predjela u Srbiji.
Šljivovica je predmet naučnog istraživanja Filozofskog fakulteta: Evo šta je cilj projekta
17.09.2025.•
3
Unesko je 2022. godine tradicionalnu proizvodnju rakije proglasio svetskim kulturnim nematerijalnim nasleđem.
Luk ćete ispržiti mnogo brže ako mu dodate jedan sastojak
15.09.2025.•
0
Luk je neizostavan deo mnogih jela, a neki recepti zahtevaju i do 40 minuta prženja ovog povrća.
Cena čokolade "divljala" - evo gde je najviše poskupela u Evropi
11.09.2025.•
1
Globalno tržište čokolade suočilo se sa drastičnim rastom cena u protekloj godini, a glavni uzrok nalazi se u lošoj žetvi kakaa u Gani i Obali Slonovače, najvećim svetskim proizvođačima te sirovine, prenosi Euronews.
VIDEO: Hrvatsko selo oborilo Ginisov rekord za najdužu štrudlu - napravili poslasticu dugu tri kilometra
08.09.2025.•
5
Hrvatsko selo Jaškovo kod Ozlja, nedaleko od granice sa Slovenijom, potvrdilo je status svetskog sela štrudle, nakon što je tamo ispečena najduža štrudla na svetu.
Naučnici otkrili ključni sastojak za bolji ukus čokolade - mikrobi
07.09.2025.•
0
Bilo da više volite čokoladu bogatu aromama karamele ili jednostavnije varijante, ovaj slatkiš može imati čitav spektar ukusa.
Način kako seckate beli luk menja njegov ukus
07.09.2025.•
1
Beli luk je neizostavan sastojak u svakoj kuhinji - dodaje dubinu ukusa, ima brojne zdravstvene benefite, a svakom jelu dodaje taj poseban šmek.
Komentari 1
ha
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar