FOTO: Bizarna jela koja su prilično popularna u Kini

Lokalno stanovništvo u mnogim državama konzumira hranu koju mi možda smatramo bizarnom, ali Kina ima uverljivo najraznovrsniju ponudu hrane na svetu.
FOTO: Bizarna jela koja su prilično popularna u Kini
Foto: Pixabay
Možete prošetati bilo kojom ulicom i naići ćete na ukusne delikatese, turističke poslastice, ali i na one namirnice i jela koja su prilično odvratna. Neka od ovih jela poznata su po svom ukusu, neka po tome što su jedinstvena, a treća zbog svojih medicinskih svojstava. 
 
Ova jela mogu biti napravljena od životinja, biljaka, insekata, bilo čega što je jestivo. Postoji jedna izreka o Kinezima koja je, ako malo bolje razmislite, potpuno istinita: "Kinezi jedu sve što ima četiri noge osim stolova i stolica, i sve što leti, osim aviona".
 
Balut
 
Mnogi od nas konzumiraju jaja, jer su veoma hranjiva. Kinezi i još neki narodi jedu jaja na drugačiji način koji se zove balut. Balut je delom razvijeno pileće ili pačje jaje koje je bilo u inkubatoru između 14 i 21 dan, nakon čega je skuvano i servirano za jelo, prenosi List Verse.
 
 
Balut je veoma popularna hrana koja se može naći na uličnim štandovima s hranom. Možda vam zvuči grozno da neko može pojesti delimično razvijenu patku, ali ovo jelo se smatra delikatesom u mnogim mestima. Oplođeno jaje se kuva otprilike 25 minuta i jede se dok je još toplo. Oni koji su probali, kažu da žumance ima bogat i kremast ukus. Neka jaja sadrže kosti i perje, koje je takođe jestivo. Lokalno stanovništvo smatra da kosti i perje u jajima muškarce koji ih pojedu mogu učiniti mišićavijim.
 
Dudova svilena buba
 
U mnogim kulturama razni insekti smatraju se delikatesom. Lokalno stanovništvo u Kini obožava da jede dudove svilene bube. Ukus ovih buba sličan je ukusu škampa ili rakova.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Latest food adventure! First up is the silk worm salad, this was interesting and worth a try! The texture was my biggest issue, it was squishy. I think it might be better crispy with some more flavour. The salad itself was good. Next up are the giant snails, one portion was four snails with lots of nice spices. A very nice, small dish to try something new. It was not slimy, it had more of a meatball texture as it is mixed together outside of the shell and placed back. My main dish was a jackfruit salad with shrimp and pork. I had never had jackfruit before and it didn’t taste much in itself, but added a nice volume to a tasty salad. Might have to seek out jackfruit to try on its own. And lastly we have the favourite salad (possibly dish) at this place, the banana flower duck salad. It is really tasty and flavourful with veggies, mango, duck and a nice dressing. #mmmmmmmm #salads #specialsalads #differentsalads #silkworms #silkwormsalad #snails #yummysnails #vietnamesesalad #vietnamtravels #visitvietnam #visitvietnam #vietnamesefoods #crazyfood #crazyfoodie #shrimpsalad #porksalad #ducksalad #peanutsalad #sonotvegan #sonotvegetarian #nonvegansalad #nonvegetariansalad #therearebugsinmysalad #eatingworms

A post shared by Beth-Helén (@betmun) on

 
Dudove svilene bube mogu se naći na lokalnim pijacama i marketima. Oni se pripremaju na razne načine, ali ih možete kupiti zamrznute ili u konzervi. Dudova svilena buba na kineski način često je pomešana s povrćem, soja sosom i začinima. Tipično se služi uz pirinač ili testeninu. Ako ste ipak više ljubitelj slatkog, možete probati i svilene bube prelivene čokoladom.
 
Ovčji penis
 
Ako želite da povećate libido, Kinezi imaju bizarno jelo za koje tvrde da vam može pomoći. Ovčji penis služi se s penisima i testisima drugih životinja, a servira se kao lek za te probleme. Restoran Guolizhuang u Kini služi sve vrste jela sa životinjskim genitalijama.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#Taiwan #Braised #SheepPenis

A post shared by John-Han Shin (@john.han.shin) on

 
Lokalno stanovništvo uživa u ukusu ovog jela, ali i veruje da je ono dobro za zdravlje. Većina gostiju restorana su muškarci koji žele da poboljšaju potenciju i seksualnu izdržljivost. Kinezi veruju da mogu da obnove određene delove tela, ako konzumiraju obroke koji su puni tih delova samo životinjskog porekla. 
 
Supa od ptičje pljuvačke
 
Jedna od najbizarnijih stvari koje Kinezi jedu je kontroverzna supa od ptičje pljuvačke. Ovaj delikates se zapravo pravi od gnezda posebne vrste čiope. Ova mala ptica nastanjuje jugozapadnu Aziju, živi u pećini kao šišmiš. Njihova gnezda napravljena su od njihove pljuvačke, koju proizvode žlezde koje im se nalaze ispod jezika. Gnezdo, koje ova ptica napravi od pljuvačke, stvrdne se kad dođe u kontakt sa vazduhom.
 
 
Ova supa se priprema tako što se gnezdo prvo potopi u vodu, pa se zatim polako kuva na pari. Tekstura gnezda je mekana kao žele, ali nema neki poseban ukus. Lokalci ovu supu redovno konzumiraju zbog zdravstvenih benefita. Veruje se da ako redovno budete jeli supu, očuvaćete svoju mladost.
 
Škorpioni na štapiću
 
Ako se nađete u Kini i želite da probate ludu grickalicu, probajte škorpione. Ovi mali škorpioni su isprženi i servirani na drvenom štapiću. Oni se mogu naći na ulicama popularnih kineskih gradova kako mame turiste koji žele da probaju nešto potpuno drugačije. Budući da su škorpioni tanki, tako isprženi veoma su hrskavi. Kinezi veruju da konzumiranje škorpiona može izlečiti određena medicinska stanja.
 
 
Pileći testisi
 
Veruje se da ovaj sočan delikates poboljšava kožu žena, a muškarcima pojačava seksualnu izdržljivost. Dostupni su rozi i crni, a veličina im varira od 2,5 do pet centimetra.
 
 
Izgledaju kao male kobasice, a da bi ostali mekani, kuvaju se veoma kratko. Kada ih zagrizete, sok vam ispunjava usta. Nakon što se isprže ili skuvaju, testisi imaju blag ukus, pa ih je najbolje služiti uz pirinač i testeninu.
 
Prženi morski konjići
 
Morski konjić je najslađe stvorenje koje možete pronaći u moru, ali je osim mora možete pronaći u obliku grickalice na ulicama Kine. Morski konjić je po konzistentnosti sličan lignji i veoma je slan. Najčešće ih možete pronaći u supama ili na kebabu. Morate ih pažljivo jesti, jer sadrže oštre delove koji vam se mogu zaglaviti u desnima i zubima.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by(@yichinglee1130) on

  • ha

    25.03.2020 12:18
    To su ti "nasi prijatelji" kojima treba da se priklonimo po instrukcijama vodje, jer su nam eto oni bas bliski... Inace, ja protiv ovoga nemam nista, mnogo putujem po zabitima ovog sveta, obisla sam sve kontinente i postujem i uzivam u razlicitostima koje postoje na planeti ali volela bih da kad se radi o uredjenju sistema pripadam delu sveta kojem pripadam kulturoloski, a to je zapadna Evropa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.