Život
12.05.2013.
12:21 > 12:28
Iako zvanično zabranjena, u Srbiji je genetski modifikovana hrana ipak prisutna.
  • Novonasađen

    14.05.2013 09:38
    e,genetski modifikovanu hranu jede,onaj ko ima para za hranu.Fala bogu,žežu još nisu modifikovali,a kad će,ne zna se!
  • crkveni miš

    14.05.2013 06:59
    ćorava posla
    ...na svemu se zarađuje pa sad došlo vreme i da se zamajavamo nečim što je davno gotova stvar jer eto,ko kanda rešiše Kolovo, al se rešenja ne mažu na lebac,pa ćemo biti radije bez hrane nego ko sav svet. E, sa`ćemo da se zamlaćujemo s hibridima ili gmo pa dok ne rešimo i to nema nam boljitka...a da smo mogli da `ranimo pola Evrope `ranili bi, ne bismo bili tu de jesmo ovako prepametni...
  • Nesam školovala

    14.05.2013 06:59
    @bre - @nesam skolovala
    :) Ne razumemo se. Hibridi su doslovce produkti hiljadugodišnjih eksperimenata - na primer, ukrštanje dve vrste kukuruza, pa se dobije nova sorta. Tu su agronomi oplemenjivači doslovce pčele koje sa četkicama prenose polen sa jedne biljke na drugu. Sve se dešava na njivi i nema tu nikakve manipulacije genima. Možda će vam biti jasniji primer pasa. Te životinje, i čivavica i bernardinac nastale su od vuka. Dakle, samo negovanjem određenog gena koji se ispoljava specifičnim osobinama: ako želite sortu belog psa parićete dva bela psa i tako nekoliko generacija sve dok gen belog psa ne postane dominantan.
    GMO je organizam koji nastaje u laboratoriji, kada se, na primer, u kukuruz ubaci gen komarca. Razlog tome je tolerantnost na razne hemijske preparate, pa imate kukuruz koji je otporan na total. To znači da kada bacite total na njivu - sve umire, samo taj naš GMO kukuruz sa genom komarca opstaje. Efekti na zdravlje? Ne zna se, zato što kompanije koje guraju GMO ne žele da obelodane istraživanja, dok njihovi protivnici imaju gomilu horor izveštaja. Mislim da je u celoj situaciji najgore to što GMO biljke kumulišu sve otrove (pre svega pesticide kojima ih nemilice zasipaju), koji kada dođu pred životinje ili na naš sto postaju izvor svakog zla. Naučno je utvrđeno da pesticidi imaju kancerogeno i mutageno dejstvo. Toga se treba plašiti.
    Možda je moje objašnjenje malo duže, ali te stvari ne treba mešati i hranu treba kupovati od proverenih proizvođača - pijaca ih je puna.
  • bre

    13.05.2013 20:54
    @nesam skolovala
    Ja sam školovala :D a šta je isticanje genetskih potencijala nego manipulacija genima?

    Ja sam više pitao kako to utiče na zdravlje? naslov je
    "Uveliko jedemo genetski modifikovanu hranu"

    Ja internet znam da koristim i to vrlo verovatno mnogo dobro, i ne podržavam GMO, ali hajde realno da sagledamo sve to i koliko se GMO prodaje pod drugim imenom...
  • Nesam školovala

    13.05.2013 09:39
    Hibridi i GMO nisu isto. Hibridi: ukrštaju se dve srodne vrste radi isticanja pojedinih genetskih osobina; GMO: ubacivanje gena druge biljne ili životinjske vrste. Pogledajte malo pre nego što se nalupetate.
  • bre

    13.05.2013 06:19
    Da li neko od stručnjaka koji ovde komentarišu može da mi objasni razliku između GMO i hibrida(koji se jel'te seje po njivama i ako kupiš hibrid NEKI najviše mu odgovara preparat HEKIPREP od istog proizvođača)?
  • đura

    13.05.2013 06:17
    Meni je u celom tekstu najčudnije to da je gosp. izjavio da ne može da se prati tok prodaje GMO soje i to što zakon zabranjuje njihovu proizvodnju i promet u komercijalne svrhe. 5000 hektara nije mala površina i sumnjam da su potrebne tolike količine soje za neka ispitivanja, jer zašto bi se inače koristilo kad ne sme u komercijalne svrhe? A da ne može da se isprati,ma dajte molim vas! Nije to bilo koja kultura već zabranjena GMO soja koja mora biti pod lupom!Šta radi ministar i klika bajna?
  • Agronom sa sela

    13.05.2013 06:03
    Jedemo, sve puca iza ušiju!
    Čokolada :)
  • Spark

    13.05.2013 05:20
    trovaci
    Ima bagra da vas sve potruje dok se zamlacujete Kosovom. Bolje i ne zasluzujemo. Kada se onako onim poganim popovima ljube ruke, malo GMO ne moze skoditi.
  • Aleksandar

    13.05.2013 00:04
    Anti GMO
    Pa evo mi ocemo da Novi Sad bude jedan od gradova koji ce zabraniti GMO, i u kome ce se gradjani okupiti da o tome pricaju
    Stoga 25. Maja dodjite na trg kod Miletica i budite jedan od nas.
    Uzmite papir A4 onaj iz velike sveske :) i napisite NECU GMO OVDE.
    I sa njime dodjite u centar u 17h.
    Znaci
    25.Maj 2013
    sa pocetkom u 17h.
    ANTI GMO u organizaciji GRADJANI IMAJU MOC
  • 12.05.2013 21:03
    Food,Inc.
    Potrazite ovaj film i pogledajte i sve ce da vam bude jasno - http://www.imdb.com/title/tt1286537/

    Ako ne mozete-onda barem ovaj film - http://www.youtube.com/watch?v=KGqQV6ObFCQ

    Zapravo - nemojte niti jedno niti drugo ako ste ubedjeni u ono sto nam sa bilboarda porucuju folk,porn.... dive
  • Dejan

    12.05.2013 18:50
    Kad pije SrBska majka, pijem i ja mleko!
  • Calc

    12.05.2013 18:48
    GMO
    Hrana može da ima ili da nema štetne sastojke ali to nema nikakve veze s time da li je GMO ili nije. Reći da je GMO hrana štetna je isto kao reći da je hrana crvene boje otrovna.
    Problem GMO uopšte nije u tome da li je štetno jesti takvu hranu (štetna je koliko i bilo koja druga hrana) nego u tome što su u mnogom državama takvi organizmi zaštićeni patentima pa se stvaraju monopoli u proizvodnji hrane, i što kod nekih od njih postoji opasnost da se slobodno prošire u prirodi i ugroze postojeće ekosisteme (ali taj problem postoji i kada se organizmi koji nisu GMO unesu u sredinu u kojoj ih ranije nije bilo).
  • anonimus

    12.05.2013 17:53
    komedija ili tragedija?
    Kad Ceca i Suzana piju mleko sigurno je ispravno,ministar vise ne mora da nam to licno, pred kamerama dokazuje.
    A sad,za ove genetski modifikovane biljke i stoku koja se njima hrani,nek vidi sta ce i kako ce,da li ce pojesti ili promeniti zakon.
    Ljudi,kakva je ovo zemlja?!!!!
  • 12.05.2013 17:44
    Blic laže - prosto i jednostavno.
  • Mad Max

    12.05.2013 15:29
    COCA-COLA vec godinu dana u Srbiji zamenjuje secer "visoko fruktoznim sirupom". Da li je to taj genetski modifikovani "slad kukuruza" o kome se govori u clanku?

    Srecom, jos uvek mogu da se kupe gazirana pica gde stavljuju obican secer.
  • panonius

    12.05.2013 14:45
    ministre , ajd i sada !
    kneževiću , kad si se nalokao pred kamerama tim mlekom sa aflatoksinom , možeš pred kamarema da obrstiš tj. progutaš i klip GMO kukuruza ili dve šake GMO soje. Tako si rešio problem da možeš da svetliš i noću - neće ti trebati žuti prsluk u saobraćaju. Postaćeš na kraju Supermen koristeći ove "preparate".
  • 12.05.2013 14:25
    baš lepo.. ovi podaci su tužni. ova zemlja može da hrani i prehrani svoje stanovnike bez GMO hrane. Ne treba dozvoljavati GMO hranu.
  • 12.05.2013 13:09
    Ne brinite, aflatoksin ce da neutralise sve sto je gentski modifikovano.
  • Aflatoksin

    12.05.2013 13:01
    Ništa bez Mafijevića

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna