Izmena sistematizacije u javnim preduzećima

Radna grupa za reorganizaciju JKP u "Lisju", "Stanu", "Zelenilu", "Putu" i "Čistoći" vratila je na doradu predlog tehnološkog viška radnika radi usavršavanja sa Zakonom o radu.
Radna grupa za reorganizaciju JKP u "Lisju", "Stanu", "Zelenilu", "Putu" i "Čistoći" vratila je na doradu predlog tehnološkog viška radnika radi usavršavanja sa članom 155 Zakona o radu.

Direktori ovih pet preduzeća trebalo je još 1. septembra da završe sistematizaciju radnih mesta, kroz koju bi bio iskazan višak radnika, ali je 16. septembra Radna grupa utvrdila da se nisu držali slova zakona, jer se iz sistematizacije, između ostalog, nije video kriterijum za utvrđivanje viška radnika, a ni ukupan broj potrebnih radnika.

Predsednik Radne grupe Radovan Ivetić kazao je da će se danas i sutra sastati i da tada treba da se razmotre nove verzije sistematizacije radnih mesta. Predsednik Gradskog odbora Sindikata zaposlenih u stambeno-komunalnoj delatnosti Zoran Radosavljević naglašava da se iz sistematizacije radnih mesta koje su predložili direktori iz "Lisja", "Čistoće", "Puta", "Zelenila" i "Stana" ne vidi višak radnika, te da sistematizacija ne predstavlja objektivan prikaz radnih mesta, već je obojena "slikama pojedinaca i političkih partija".

"Ima direktora koji uopšte nisu radili sistematizaciju radnih mesta u saradnji sa sindikatom, a na to upućuje član 154 Zakona o radu. Za tehnološki višak mora da postoji potreba za tim radnim mestima. Odnosno, u sistematizaciji mora da je naznačen ukupan broj zaposlenih, broj radnika po starosnoj i kvalifikacionoj strukturi, a najvažnije je da mora postojati kriterijum za utvrđivanje viška radnika što sve i kaže član 155 Zakona o radu", naveo je Radosavljević. Prema njegovim rečima, u svom poslu je najdalje odmaklo "Lisje" koje je, prema oceni sindikata komunalaca, ozbiljno shvatilo neophodnost reorganizacije preduzeća. Radosavljević to povezuje sa činjenicom da je direktor "Lisja" Vladimir Đaković kadar iz preduzeća, pa tako odlično poznaje delatnost pogrebne firme.

Vršilac dužnosti direktora u JKP "Stan" Janko Čobrda kazao je da zvanično od Grada nije dobio nazad na doradu predlog sistematizacije radnih mesta, koji je "Stan" predao još 1. septembra, i izjavio da nema informacije dokle je stigla Radna grupa. "Pravo da vam kažem, i ja sam zatečen zašto se sa sistematizacijom radnih mesta toliko kasni. Preduzeće koje vodim na vreme je uradilo sistematizaciju držeći se uputstava iz Grada i čitajući zakonsku regulativu", rekao je Čobrda.

Podsećanja radi, "Stan" je još od 1. januara trebalo da, prema Programu poslovanja za 2014. godinu na platnom spisku ima 250 radnika, a ne kao sada, 370 zaposlenih. Ovo preduzeće je rebalansom budžeta još polovinom jula dobilo 50 miliona dinara za otpremnine, pa novac čeka dok sistematizacija ne dobije zeleno svetlo.

  • iva

    25.09.2014 10:50
    Gradska vlast godinu dana nije u stanju da reši tehnološki višak u jkp "stan"-u, a pretenduje da vodi pokrajinu, baš su se pokazali u vodjenju grada!!!Nisam član nijedne partije, samo sam kao glasač "kaznila" demokrate, a ispostavilo se najviše sebe i radnike jkp"Stana", vwrovatno i radnike drugih javnih preduzeća...
  • anonimus

    25.09.2014 10:06
    Radnici Jkp "Stana"-a očajni, s ugroženom egzistencijom, pitaju gradonačelnika i gradsku vlast dokle će ne činjenjem i ne rešavanjem tehnološkog viška u preduzeću ,da svakim danom radnike stavljaju u još teži položaj. Radnici ćute i posmatraju vas, ali neće dugo...
  • Сремац

    25.09.2014 08:21
    ИЗМИШЉАЈУ ПОСЛОВЕ
    У ЈКП Водовод и канализација сада има 12 Сектора,а пре Бјелајца је било свега 3 Сектора.Ништа се није добило на побољшању услуга,осим што се запослило на стотине партијских послушника.Ако се то зове услуга,добра је услуга.Данас је рецимо бивши директоров шофер - руководилац,бивша секретарица - пословођа,а контролора,диспечера,груповођа на десетине.Дали је ДДД предложила измену систематизације у овом ЈКП?Дали неко у граду сме да пита шта се овде дешава?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti