Novosadski vrtići dobijaju zelene barijere

Sadnjom više od 200 tuja u dvorištima šest novosadskih vrtića JKP "Gradsko zelenilo" nastavlja akciju formiranja zelenih zaštitnih barijera u gradu.
Sadnjom više od 200 tuja u dvorištima šest novosadskih vrtića JKP "Gradsko zelenilo" nastavlja akciju formiranja zelenih zaštitnih barijera u gradu.

Kako navode u ovom preduzeću, zelene štitove dobiće vrtići "Suncokret" u ulici Alekse Šantića na Grbavici, zatim "Zvončica" u Save Kovačevića, "Cvrčak i mrav" na Trgu Majke Jevrosime na Detelinari, "Vila" u ul. Vojvođanskih brigada, "Cvrčak" u Petrovaradinu i "Svitac" u ulici Stojana Novakovića na Novom naselju.

"Lepši i kvalitetniji boravak imaće 1.704 dečaka i devojčica, jer će posađene biljke služiti kao barijera za prečišćavanje vazduha, smanjiće emisiju ugljen dioksida i buku. Brojna istraživanja su dokazala da rastinje smanjuje snagu i brzinu vetra, povećava količinu kiseonika u vazduhu, apsorbuje zagađujuće gasove i prašinu.Zaštitni zid oko svih šest vrtića biće dugačak 260 i visok 1,6 metara, kolika je prosečna visina tuja. Najzeleniji će biti vrtić "Suncokret" koji će dobiti prirodnu ogradu dugu 80 metara", navode u "Zelenilu".

Iz ovog preduzeća podsećaju da je prošle nedelje započeta je akcija formiranja zelenih zaštitnih zidova oko kontejnera. Posađene su 84 tuje na šest lokacija u gradu. Pored estetskog, tuje će imati i praktični karakter – onemogućiće uništavanje travnatih površina, a služiće i kao ekološki štit koji će sprečiti širenje neprijatnih mirisa. Akcija će biti nastavljena u narednom periodu.

  • Zorka

    21.11.2014 06:34
    rt
    Stvarno se lepo vidi da se radi i da stvari polako krecu nabolje, ali ne moze sve odjednom da se resi.
  • deda Brada

    21.11.2014 02:39
    veseli vrtić


    A šta je sa "Veselim vrtićem"? Izgleda da oni nemaju vezu u "zelenilu". Šteta!
  • Goga

    20.11.2014 23:40
    podrzavam novo rukovodstvo zelenila. ocigledne su promene na bolje, svaka cast za ideje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti