Privrednicima porez na imovinu četiri puta veći

U Udruženju privrednika iz Novog Sada kažu da je i pored smanjenja poreza, cena koju plaćaju i dalje najmanje četiri puta veća od realne.
U Udruženju privrednika iz Novog Sada kažu da je i pored smanjenja poreza, cena koju plaćaju i dalje najmanje četiri puta veća od realne.

Gradska uprava donela je rešenje o smanjenju poreza na imovinu za sledeću godinu, ali privrednici tvrde da je ona i dalje daleko iznad realne, te da ih grad pljačka.

"Ovo je reket od grada, cena koja je po kvadratnom metru u trećoj zoni navedena za 2015. je oko 9.000 dinara, dok je cena koju je odredila Gradska poreska uprava, kao osnov za porez za prenos apsolutnih prava vlasništva, nešto preko 2.000 dinara", kaže Aleksandar Marjanović, predsednik udruženja. Grad formira cene kvadrata po zonama na osnovu prometa iz prošle godine, a Marjanović navodi da je nemoguće da je kvadrat odgovarajuće nepokretnosti građevinskog zemljišta koštao 9.000 dinara.

Pravo da plaćaju fer porez, smatraju privrednici, imaju samo velike strane kompanije koje same procenjuju vrednost svoje imovine, dok su ostali prepušteni samovolji lokalne samouprave. Kažu i da su im prošle godine obećali da mogu da angažuju sudske veštake koji će proceniti stvarnu vrednost zemljišta, ali kada su im odneli dokumenta rekli su da taj dogovor ne važi.

Privrednici se žale da u Gradskoj kući za njih nemaju sluha jer su zahtevi za sastanak sa nadležnima ostali bez odgovora.

  • Siromah

    15.12.2014 15:37
    "Sveti Aleksandre Pičkousti"
    Molim Ti se svevišnji: Oporezuj crkvu i njihovu mafiju!!! Vrati sirotinji penzije i plate!!!
  • LOL

    15.12.2014 12:00
    za anonimusa
    Slazem se s tobom ja bih voleo da imam m..a da tako radim al na zalost nemam.Sve redovno prijavljujem, sve redovno placam i naravno uvek ja na...m. St se tice poreza konkretno ne moras ti uopste da uknjizis nekretninu , prijavis je na svoje ime registrujes u katastru itd. da bi dobio porez na svoje ime dovoljno je samo da se prijavis za informatiku.Tako sam ja prosao zgrada u koju je trebalo da se uselimo nije bila gotova, resavala se papirologija prepisi vode, struje na ime vlasnika i gle cuda nismo ni stvari uneli stigne nam porez.Ne pitajte me sta su mi odgovorili kad sam ih pitao dali su normalni ali realnost je da sam na kraju platio i to ekstra porez posto naravno jos nisam bio prijavljen na tu adresu jer se nismo ni uselili.
  • Mile

    15.12.2014 10:54
    Samo 4 puta povećani porezi. Njima nije dovoljno ni da se povećaju 40 puta. Alavosti nema kraja. I misle da će tako do veka. Ali ni crni petak nije tako daleko za alavost i bezobrazluk

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti