Trudnice i porodilje iz RBV traže da se o njima povede računa

Oko trideset trudnica i porodilja koje su otišle na bolovanje pre gašenja Razvojne banke Vojvodine apelovale su na nadležne da obrate pažnju i na njih prilikom biranja kadra koji će biti zaposlen u Razvojnom fondu Vojvodine.
Oko trideset trudnica i porodilja koje su otišle na bolovanje pre gašenja Razvojne banke Vojvodine apelovale su na nadležne da obrate pažnju i na njih prilikom biranja kadra koji će biti zaposlen u Razvojnom fondu Vojvodine.

Jedna od trudnica koje su radile u banci, Mirjana Dražić, kaže da bi to predstavljalo dokaz da vlast zaista brine o natalitetu.

"Molba trudnica i porodilja iz RBV je da u rešavanju problema statusa zaposlenih na neki način nas zbrinu u okviru Razvojnog fonda Vojvodine, ako ništa, onda barem dok ne završimo porodiljsko odsustvo", kaže ona za Radio 021.

Izmenama Zakona o radu planira se bolja zaštita trudnica i porodilja od otkaza, kaže državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Zoran Martinović.

Prema njegovim rečima, bolju zaštitu dobile bi i žene koje nisu u stalnom radnom odnosu. On je objasnio da bi se ova izmena bazirala na odredbama Zakona o finansijskoj podršci roditeljima na osnovu kojeg bi se poslodavac oslobodio isplate zarada.

Nekoliko desetina radnika Razvojne banke Vojvodine protestovalo je krajem decembra ispred zgrade pokrajinske Vlade. Predstavnici sindikata te banke tada su razgovarali sa pokrajinskim sekretarom za finansije Zoranom Radomanom, a njihov osnovni zahtev bio je da se jasno definiše socijalni program za radnike koji će u toku transformacije banke ostati bez posla.

Pokrajinski sekretar za finansije Zoran Radoman kaže da još uvek nije odabrana banka koja će preuzeti Razvojnu banku Vojvodine, kako je predviđeno Sporazumom koji su u decembru prošle godine zaključile republička i pokrajinska vlada. On očekuje da će taj proces biti završen tokom ovog meseca.

  • Dj

    11.03.2013 18:06
    odgovor za Jo
    Kao trudnica iz RBV...htela bi da napomenem da smo mi imale prosecne srpske plate. Jadno je kad neko stalno ima predrasude i kad pametuje u situaciji koja uopste nije bezazlena!
  • jo

    11.03.2013 16:43
    Ma nemoj
    Ćuj njih da se država pobrine.Firma pukla i doviđenja.I po 101 put da napišem.Nema leba od promene zakona.što ne naprave tako da čim se otvori bolovanje prelaziš na teret države i narednih 12 meseci sve prodilje dobijaju istu cifru bez uplitanja poslodavca.nema zakidanja,muljanja i slično.Jedini problem tad bi bile porodilje kao ove iz banke i državnih firmi jer su naučile na veliki novac.Svima prosečna srpska plata + doprinosi i tako 12 meseci.Pa da vidiš ko bi onda išao na porodiljsko sa državnih jasli
  • Nebojsa

    11.03.2013 14:13
    Narod trazi
    Ovo je neophodno podrzati svaka radnica koja je na redovnom konkursu dobila posao (koji smo svi mi placali) treba da ima punu zastitu .Ostale molim da se zbog sramote jer su ukrale radno mesto ne javljaju (to vam je ono kad vam neko sredi posao)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.