Trudnice i porodilje najviše diskriminisane

Uprkos značajnom napretku, ekonomska neravnopravnost žena još uvek se nalazi u samom korenu svih oblika kršenja prava žena na osnovu pola, njihovog bračnog i porodičnog statusa i materinstva, zaključak je Pokrajinskog ombudsmana povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.
Uprkos značajnom napretku, ekonomska neravnopravnost žena još uvek se nalazi u samom korenu svih oblika kršenja prava žena na osnovu pola, njihovog bračnog i porodičnog statusa i materinstva, zaključak je Pokrajinskog ombudsmana povodom 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Još od svog uvođenja, 8. mart posvećen je borbi za ravnopravnost polova. Počeo je da se obeležava 28. februara 1909. godine u Americi, a nedugo zatim proširio se i na Evropu.

Međunarodni dan žena je praznik ekonomskih, političkih i društvenih dostignuća žena, a kako navode iz kabineta Pokrajinskog ombudsmana, ekonomski položaj ogromnog broja žena je loš, a dugotrajna ekonomska kriza dodatno je povećala njihovu ekonomsku neravnopravnost.

"Nezaposlenost žena veća je nego nezaposlenost muškaraca. Žene imaju slabiju kontrolu nad vlasništvom i resursima društva i češće su zastupljene u neformalnim vidovima zapošljavanja sa nižim zaradama, a više vremena troše na neplaćenim poslovima. Diskriminacija je naročito izražena prema trudnicama i porodiljama, koje se teže zapošljavaju i lakše ostaju bez posla", poručuje institucija vojvođanskog Ombudsmana.

Uočeno je, zaključuje ova institucija, da su zaposlene žene često izložene vređanju, pa i pretnjama i ucenama na radnom mestu. Previše devojaka i žena su meta nasilja u porodici i drugih oblika nasilja koje opterećuju ne samo pojedinke, nego oštećuju čitavo društvo.

"Na sve ove pojave institucija Pokrajinskog ombudsmana ukazuje godinama i traži od nadležnih organa da preduzimaju odgovarajuće mere za zaštitu žena, pozivajući na poštovanje propisa i Zakona o ravnopravnosti polova", navodi se u saopštenju ove institucije povodom 8. marta.

Ovaj praznik, samo jedan dan u godini prilika je da se suočimo sa stepenom napretka u društvu. Iako podaci pokazuju da je napredak nedovoljan, Novosađani i dalje obeležavaju ovaj dan na tradicionalne načine – kupovinom cveća i drugih poklona za značajne žene, a pojedinci su odlučni u tvrdnji da bi svaki dan trebalo da bude poput 8. marta. Takvi su, međutim, malobrojni. Štaviše, ovom prazniku ne daje se na značaju koliko proteklih godina, što je za 021 potvrdila i radnica u novosadskoj cvećari.

"Poklone najčešće uzimaju muškarci - i mladi i stari, nebitno je. Uzimaju ženama, devojkama... i to je obično po jedan cvet, tri cveta. Nema ono kao pre što je bilo da se kupuje više buketa. Jedan cvet uglavnom prolazi", kaže Dušica Trajić, koja nije želela da svoju cvećaru ističe u prvi plan.

Kako kaže, nebitno je gde se poklon nabavi, bitno je da se nabavi.

Žene ugrožene i kao preduzetnice i kao majke

Prema nekim podacima, žene u Srbiji zauzimaju tek četvrtinu najviših pozicija odlučivanja u kompanijama, kao što su pozicije generalnih direktora i predsednika upravnih odbora, a čine nešto manje od trećine preduzetnika, smatraju u Forumu žena Lige socijaldemokrata Vojvodine. Kako kažu, žene koje se odluče za majčinstvo, suočavaju se i sa kašnjenjem naknade za porodiljsko odsustvo.

"Umesto da se radi na tome da žene što bolje ostvare obaveze u kući i na tržištu rada, buduće politike moraju biti usmerene na preraspodelu odgovornosti i moći u javnoj i privatnoj sferi društva između muškaraca i žena. Da bi tako i bilo nije dovoljno samo menjati zakonsku regulativu. Mora se menjati svest. Posle više od jednog veka čekanja i borbe, vreme je da tako i bude", apeluju iz ovog ženskog foruma.

Šta o svemu misle stručnjaci?

Sociolog Aleksej Kišjuhas ističe za 021 da ovaj dan treba obeležavati. Smatra da 8. mart mora da zadrži svoj borbeni levičarski karakter i ukazuje na probleme i neprestane društvene nejednakosti.

"Živeći u sociolalizmu, ovaj dan je izgubio svoj borbeni duh kakav je imao prilikom svog nastanka i pretvorio se u dodvoravanje muškaraca ženama kupovinom cveća i nešto ljubaznijim ponašanjem jednih prema drugima u tom danu. Ovaj dan treba da bude nešto drugo. Osmi mart je istorijski bio nešto drugo i u kontekstu položaja žena danas ne bi bilo na odmet da zadrži taj svoj istorijski karakter", smatra Kišjuhas.

Bez promene načina razmišljanja nema ni poštovanja ljudskih prava žena i proširivanja mogućnosti za žene u politici, biznisu i svim drugim oblastima, navode iz institucije Pokrajinskog ombudsmana.

"Ulaganjem u rodnu ravnopravnost biće obezbeđen ekonomski napredak, socijalna i politička inkluzija i druge pogodnosti koje će podstaći stabilnost i poštovanje ljudskog dostojanstva, kako poručuje i generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun", navodi se u saopštenju Ombudsmana.

Upravo zbog ovih razloga, "osnaživanje žena je osnaživanje čovečanstva – učinite ga vidljivim" predstavlja i zvanični slogan Ujedinjenih nacija, pod kojim ove godine obeležava 8. mart.

  • Sta rekoste???

    09.03.2015 22:00
    Drzava nasa :D
    Mene je poslodavac prijavio i sve resio ali zato mi je sve zakukuljio i zamumuljio i tako da sam od jednog ugovora na neodredjeno imala 5 na odredjeno.
  • 07.03.2015 10:30
    Posto sam zaposlena u drzavnoj firmi, vidim samo trudnice zasticene ko bele medvede, koje na svaki moguci nacin koriste zakon, koji se u ovom sektoru postuje, i beskrajno zloupotrebljava. Ne znam ni jednu koja je radila jedan jedini dan, od dana zaceca. Ispadne trudnoca najbolesnije stanje na svetu. Tako da - ni same se bas ne pokazu postene, kad imaju za to sansu. Pravda je negde izmedju, u nekim uredjenijim drzavama.
  • ?

    07.03.2015 05:33
    Trudnici
    Ako ce inspekcije (razne) da podizu natalitet...
    Ne mozete ni da zamislite koliku je papirologiju Drzava propisala da bi (valjda)podstakla natalitet! Ukljucujuci beskrajna cekanja u beskrajnim redovima u socijalnom!I to poslodavac ili neko koga ce ON da plati za te poslove.
    Govorim naravno o malim preduzetnicima koima i ja pripadam,i IZVRSAVAM SVE OBAVEZE prema porodilji.
    Po koju cenu znamo ja i ostali sitniji poslodavci.
    Pozdrav svim novim i "starim" mamama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti