Učenici i profesori ispravljaju greške na putokazima

Akcija ispravljanja pravopisnih grešaka na putokazima u gradu počeće iduće nedelje promenom natpisa na putokazima za Frušku goru na Bulevaru cara Lazara.
Akcija ispravljanja pravopisnih grešaka na putokazima u gradu počeće iduće nedelje promenom natpisa na putokazima za Frušku goru na Bulevaru cara Lazara.

 

Ova inicijativa potekla je od učenika gimnazija "Isidora Sekulić" i "Svetozar Marković" koji su sa svojim profesorima srpskog jezika i književnosti Slobodanom Tornjanskim i Nadom Galić ustanovili da u gradu postoje putokazi sa pravopisnim greškama i odlučili da ih promene.

Kako za 021 kaže profesor Tornjanski, ima više od godinu dana kako su učenici, a i neke njegove kolege primetili da su dva putokaza za Frušku goru nepravilno ispisana, odnosno da je umesto malog "g" napisano veliko.

"Nismo hteli da uzmemo sprejeve i da poput navijača počnemo da šaramo po tablama, već smo poslali dopis Skupštini grada i gradonačelniku sa molbom da se pravopisne greške isprave, a oni su nam, na naše iznenađenje i veliko zadovoljstvo, u kratkom roku odgovorili i podržali našu inicijativu", priča Tornjanski.

Nakon što su učenici i profesori pokrenuli inicijativu, Gradska uprava za saobraćaj je popisala sve putokaze koji u tekstu imaju pravopisne greške. Do sada je uočeno oko 20 putokaza koji treba da se zamene. JKP "Put" je naručio nove folije s ispravljenim tekstom, koje će zameniti stare sa pravopisnom greškom.

Sve predložene nove natpise pregledao je profesor Mato Pižurica sa katedre za srpski jezik i lingvistiku Filozofskog fakulteta, koji je u dogovoru sa načelnikom Gradske uprave za obrazovanje Brankom Novakovićem i profesorima iz dve gimnazije proverio nove tekstove i ocenio ih kao ispravne.

"Za prvomajske praznike svih 20 Fruških gora biće pravilno napisano", našalio se Tornjanski i dodao da je ova uspešna akcija dodatno motivisala profesore, ali i učenike, pa se neće zaustaviti na tome. Prema njegovim rečima, sledeće na redu su table sa nepravilno ispisanim nazivima ulica. (V. K.)

  • 01.05.2013 11:27
    Takođe se piše cafe a ne sa dva "F" (caffe). A nema gde ovo ne stoji baš tako sa dva f. Ne zna se kak s e ovo uvuklo.
  • 30.04.2013 11:53
    POHVALA
    Podrzavam dake i profesore i molim ih da nastave sa ispravkama!
    Table postavljene na zanatskim radnjama prekontrolisati i ispraviti!
    biciklovi-bicikli
    burekdzija-buregdzija
    cevapcilnica -cevabdzinica
  • NG

    30.04.2013 09:33
    Nije mi jasno sad, kako II-5, to je samo jedan razred, a dve gimnazije su pomenute.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti