Zaustavljen pokušaj privatizacije Vodovoda

Zaustavljena je planirana privatizacija gradskog Vodovoda, saznaje Radio 021.
Zaustavljena je planirana privatizacija gradskog Vodovoda, saznaje Radio 021.

Plan o strateškom partnerstvu sa francuskom firmom "Veolija" je propao kada je predsednik države saznao da su se direktor "Vodovoda" Branko Bjelajac i gradonačelnik Igor Pavličić pozivali na njega i pričali kako je to njegov navodni dogovor sa Francuzima. Prema izvoru Radija 021, sam Tadić je ostao zapanjen kada je čuo od svog koalicionog partnera u Novom Sadu da se njegovo ime vezuje za privatizaciju novosadskog javnog preduzeća.

Zbog toga su Bjelajac i Pavličić zaustavljeni u nameri da dovedu strateškog partnera i zato se odlaže sednica Socijalno-ekonomskog saveta na kojoj je trebalo da se raspravlja o vlasničkoj transformaciji jednog od najvažnijih komunalnih preduzeća u gradu. Njih dvojica su inače u poslednje vreme više puta bili u Parizu radi sklapanja posla sa francuskom firmom.

Da je kojim slučajem projekat "privatizacije Vodovoda" uspeo, za novog direktora viđen je Đorđe Kuljančić, donedavno pomoćnik direktora u ZIG-u, a sada zaposlen u "Veolia Water Solutions & Technologies". Ta francuska kompanija je svetski lider u oblasti prerade voda i radi na globalnom nivou kroz lokalne predstavnike na svim kontinentima, a na našem tržištu je prisutna od 2002. godine.

Najviše buke oko ovakvog javno-privatnog partnerstva dizali su predstavnici sindikata koji tvrde da takav vid privatizacije nema zakonskog osnova jer je Vodovod pre svega u vlasništvu građana Novog Sada. Ni zakon o privatizaciji komunalnih sistema, ni strategija privatizacije još nisu doneti, pa čudi pokušaj privatizacije jer je voda opšte dobro i od životnog je interesa za građane, smatraju u sindikatu. S druge strane, potrebu dovođenja strateškog partnera gradonačelnik i direktor Vodovoda brane činjenicom da se godinama ne ulaže u vodovodnu mrežu i da bez nove fabrike vode i kvalitetnijeg prečišćavanja nema ni kvalitetnije vode. A za takve investicije potrebno je preko 200 miliona evra.

Tako je ovog proleća okončan prvi pokušaj privatizacije jednog gradskog preduzeća - čiča miča i gotova priča.

  • Dormeo

    15.04.2011 10:29
    Apsi bandu
    Zamalo da prodje ova mutljavina, kazne za odgovorne!!
  • dušan silni

    14.04.2011 20:43
    Ko je ovaj genetčar
    O kakvom to genu priča ovaj lik.Jel se on to uvlači Bjelajcu ili francuzu u g..u.Mora da je savestan neki radnik , a koliko sam shvatio radi u obezbeđenju u Vodovodu.Izgleda da ima slabo pamćenje pa taj njihov direktor je prošle godine angažovao moju sada već bivšu firmu (FTO SISTEM IZ BEOGRADA)da im čuvamo izvorišta i on jadnik misli da će on ostati da radi u Vodovodu.To što smo mi radili nije ni za priču , a platu nismo ni dobijali , ali je zato naš gazda dobio lepe pare od Vodovoda.E radnici Vodovoda nemojte biti naivni, završićete na ulici pored ovakvog rukovodstva.Želim Vam puno sreće .....
  • lukans

    14.04.2011 18:44
    M. Bulajicu
    Gospodine Bulajicu, treba toj gospodi (EU) da proDamo i dusu. Pa posto smo seljaci, Vi kao neki gospodin prodajte svoje.....pa pravac u EU. Tamo vas ceka blagoStanje. Samo pozurite, mozda nece dugo postojati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti