Stvorena veštačka krv

Rumunski naučnici stvorili su veštačku krv, koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva.
Rumunski naučnici stvorili su veštačku krv, koja se sastoji od vode, soli i proteina iz morskih crva.

Iako naučnici već godinama pokušavaju da nađu pravi "sastav" tela na kojima su je isprobavali, uvek su je odbacivala. Ovo je prvi put da su miševi, na kojima su je isprobali, dobro reagovali, a nadaju se da će u naredne dve godine veštačku krv probati i na ljudima, kako bi bili sigurni da se ne pojavljuju neželjene posledice.

Istraživači sa Univerziteta Babes-Boljai u Rumuniji nadaju se da će veštačka krv koju su stvorili rešiti problem nestašica krvi. Doktor Radu Silagi Dumitresku tvrdi da će ovo otkriće imati uspeha, jer protein koji koriste, za razliku od hemoglobina, ostaje stabilan kada se izloži fizičkom ili hemijskom stresu.

"Ovo otkriće možda će dovesti i do toga da stvorimo "instant krv", koja bi mogla lako da se transportuje, a kad joj se doda voda pretvara se u veštačku krv", rekao je Silagi Dumitresku.

Ovo istraživanje nastavak je rada naučnika sa Univerziteta u Edinburgu i Bristolu, koji su 2011. stvorili crvena krvna zrnca iz matičnih ćelija izvađenih iz koštane srži.

  • oujea

    31.10.2013 17:16
    True Blood, anyone?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.