Sve više zemalja za uvođenje poreza na slatko

Ovu godinu će, prema svemu sudeći, obeležiti uvođenje poreza na slatko, s obzirom na to da mnoge zemlje razmatraju uvođenje poreza na zaslađenu hranu i piće.
Veliki broj razmatra ove radikalne mere, kako bi se izborio sa problemom gojaznosti. Indija, Filipini i Indonezija bi mogle da uvedu takav porez, a razmatra se njegovo uvođenje i u Velikoj Britaniji. Skandinavske zemlje su se već oprobale sa ovom vrstom poreza, a uspeh je bio različit.
 
Pre četiri godine usvojile su ga Francuska i Mađarska, a sledilo ih je i Meksiko 2014. godine. "Meksiko je svojom odredbom potkopao proizvođače sokova. Činjenica da su proizvođači sokova na gubitku u Meksiku je prilično zapanjujuća", rečeno je na fakultetu u Severnoj Karolini.
 
Koka Kola i Pepsi, kompanije koje dominiraju tržištem bezalkoholnih pića koje vredi 870 milijardi dolara godišnje, odbili su da komentarišu situaciju sa porezima na slatko.
 
Otkako je uveden porez, konzumenti su u proseku kupovali šest odsto manje sokova mesečno. Zabeležen je i rast od četiri odsto na kupovini neoporezovanih pića, kao što je voda.
 
Istraživanje Evropske unije iz 2014. pokazalo je da je nemoguće empirijski dokazati povezanost između poreza i zdravlja stanovništva.
 
Autor: Poslovni dnevnik

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija