Na razgovoru za posao zapravo postoje samo tri pitanja

Stručnjaci iz ljudskih resursa su saglasni: Samo tri pitanja su dovoljna da poslodavac otrkrije ono što bi trebalo da zna o kandidatu.

Naravno da postoji nekoliko desetina pitanja koja možete postaviti na razgovoru za posao. Ipak, sva ta pitanja na ovaj ili onaj način pokušavaju da dođu do istih odgovora: može li kandidat dobro da radi posao koji mu nudite, hoće li biti dovoljno motivisan i kako će se uklopiti u vašu radnu sredinu.

Verovali ili ne, za otkrivanje ovih informacija potrebno je postaviti svega tri pitanja:

- Možete li da radite ovaj posao?

- Hoćete li voleti ovaj posao?

- Hoće li nam biti prijatno da radimo s vama?

To je to. Možete ova pitanja preokrenuti na bezbroj načina (npr. Koje su vaše jake strane? Gde se vidite za pet godina? Imate li iskustvo rada u timu? Kako se nosite s autoritetom? I sl.). Međutim, kako god postavili pitanje, odgovor zapravo želite dobiti (tj. dati) samo na ova tri.

Naime, iza ova tri pitanja kriju se tri tematske celine koje poslodavca najviše zanimaju: snaga, motivacija i uklopljenost.

  • Lazzov

    24.07.2016 11:57
    na svako od ovih pitanja mogu da slazzem a da ne trepnem...
    I. sta sad?
  • mikica

    24.07.2016 11:26
    a plata?
    valjda je i plata jedno od merila...a i jedna je od faktora motivisanosti i zadovoljstva radnika.

    ali ovde je izgleda sramota pričati o plati. kao da smo svi aristokrate pune para pa radimo samo iz zadovoljstva

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.