Zbog poskupljenja struje odustaće se od TA peći?

Poskupljenje električne energije drugu godinu zaredom nije odvratilo domaćinstva od toga da se greju na ovaj energent.
Potrošnja struje posebno zadaje muke ukoliko domaćinstvo uđe u crvenu zonu. Tako, ako mesečna potrošnja pređe 1.600 kilovata (što je u crvenoj, najskupljoj zoni), račun će dodatno porasti. Tako će za 2.000 kilovata, i isti broj skupih i jeftinih, mesečni izdatak za električnu energiju biti oko 17.000 dinara, dok će za 1.300 skupih i 700 jeftinih kilovata biti potrebno oko 19.000 dinara.
 
Ako se vodi računa i troši više jeftinijih nego skupih kilovata, račun će biti niži, pa će za potrošnju istog broja kilovata, ali 700 skupih i 1.300 jeftinijih, biti potrebno manje od 14.000 dinara. U odnosu na pre dve godine, grejanje na struju skuplje je od 8.000 do 10.000 dinara po sezoni, dok je veliki broj toplana pojeftinio, a direktni kupci gasa zagrevanje plaćaju manje i do 30 odsto. Ipak, domaćinstva i dalje ne odustaju od TA peći, ali stručnjaci objašnjavaju da će uskoro - morati.
 
Prema računici Agencije za energetiku, u septembru 2014. godine za grejnu sezonu trebalo je izdvojiti 39.000 dinara za kupce koji koriste struju i uključuju TA peći samo tokom noći, pišu Večernje novosti. Oni koji se i danju dogrevaju morali su pre dve godine da izdvoje ukupno 57.000 dinara. Dve godine kasnije, za isti period, potrebno je 47.000, odnosno 67.000 dinara. 
 
“Iako je struja poskupela u dva navrata, potrošači slabo i sporo odustaju od grejanja na ovaj emergent”, objašnjava Ljubo Mačić, predsednik Agencije za energetiku Srbije. “Teorijski, potrebno je da se cena električne energije poveća za 30 odsto, pa bi tek onda građani počeli da se okreću drugim vidovima zagrevanja, čak iako su oni dosta povoljniji”, kaže on. 
 
Tendenciju odustajanja od grejanja na struju podstiče i resorni ministar Aleksandar Antić. On je, između ostalih, zagovornik teze da električnu energiju ne treba trošiti na grejanje, jer se na taj način previše eksploatiše proizvodnja iz uglja koji negativno utiče na životnu sredinu. Antić je nedavno naglasio da je cena električne energije u ovom trenutku ispod ekonomske, što stvara pogrešnu predstavu o tome da je grejanje na struju jeftinije. “Moja preporuka građanima Srbije je da se drže daljinskog sistema grejanja, jer će cena električne energije u narednih 10-15 godina po svim projekcijama da raste, a biće različitih zima koje će zahtevati velike količine energije za grejanje”, kazao je ministar.
  • PREPORUKA

    16.11.2016 20:46
    Pojeftinite daljinsko grejanje, pa se neće niko grejati na struju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.