Firme i pojedinci duguju milione za porez, ali ne mogu da bankrotiraju

Iz spiskova 100 najvećih poreskih dužnika fizičkih i pravnih lica, koje Poreska uprava periodično objavljuje, vidi se da su njihovi dugovi nastali pre pet, pa i 10 godina, ali da i dalje manje-više normalno žive i rade.
Firme i pojedinci duguju milione za porez, ali ne mogu da bankrotiraju
Foto: Pixabay
Đerđ Pap, poreski stručnjak i bivši direktor u Poreskoj upravi Srbije, odgovara da "bogati (pa i oni koji to nisu) ne idu u bankrot zato što takva 'institucija' u Srbiji ne postoji".
 
"Kod nas pravna lica mogu da odu u stečaj (što je pandan bankrotstvu fizičkog lica), ali fizička ne mogu da bankrotiraju. Ova kategorija tek treba da se uredi u našem pravnom sistemu. Preduslov za to je uspostavljanje mnogo bolje evidencije i kontrole imovine i prihoda fizičkih lica, jer bankrotstvo tek tada ima smisla. Iako kod nas postoji zakon o unakrsnoj proceni imovine i zarada (ukrštanju podataka), nikada nismo saznali šta je s onima čija je lična imovina veća od prihoda. Da li su ostali bez nje, ukoliko nisu uspeli da dokažu kako su je stekli", kaže Pap za Politiku.
 
Pojedine zemlje regiona ugradile su bankrot u svoje pravne sisteme. I u Srbiji se pre dve godine govorilo o korisnosti bankrotstva, ali je sve ostalo na tome. Pap kaže da je važno da bankrotstvo fizičkih lica postoji u Srbiji.
 
"Bankrotstvo znači da fizičko lice koje duguje više ne upravlja svojim finansijama. Umesto njega, to radi neko drugi, u cilju da on efikasno i što pre otplati dugove. Onaj ko upravlja imovinom i prihodima bankrotiranog, procenjuje koliko mu je i šta neophodno za život, a ostali novac koristi za otplatu dugova", objašnjava ovaj poreski stručnjak.
 
U slučaju ličnog bankrota, prvo se popisuje celokupna imovina i prihodi dužnika, ne računajući njegova osnovna sredstva za život i rad. Ostala imovina se prodaje i ostavlja se mogućnost da se naplati iz budućih prihoda u određenom roku.
 
Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca Srbije, smatra da je odavno trebalo u Srbiju uvesti instituciju ličnog stečaja.
 
"Na ovaj način ne bi niko mogao da utaji prihode. Jer, ukoliko je ostavljeno bankrotiranom da dugove vraća iz budućih prihoda, onda se o njima brine službenik banke ili suda. To znači, da pare ne bi mogle da završe u poreskim rajevima kakav je inače slučaj, a da dužnik nema od čega da plati dug", kaže Atanacković.
 
Na pitanje kako komentariše to što se u svetu intenzivirala kampanja upravo protiv poreskih rajeva, gde je većina srpskih biznismena iznela novac, poreski stručnjak Pap odgovara da ako je tačno da se rajevi gase, to je zato što se u svetu raznim merama sve više sužava prostor za njihovo delovanje. Od sporazuma koje države međusobno zaključuju (uglavnom multilateralne) pa do političkih i ekonomskih pritisaka na države gde se ti ekonomski rajevi nalaze.
 
"Značajan doprinos sužavanju prostora poreskih rajeva daju i međunarodne organizacije, ali i institucije u razvijenim državama - kod nas je to Uprava za sprečavanje pranja novca, koje se bave sprečavanjem pranja novca", kaže on.
 
Ne treba zanemariti ni rad pojedinačnih država koje u okviru svojih pravnih i poreskih propisa raznim merama destimulišu rad domaćih privrednih subjekata sa poreskim rajevima.
 
"Zakon o porezu na dobit propisuje da na prihode koje ostvari stranac u Srbiji s preferencijalnim poreskim sistemom (što je drugi naziv za poreske rajeve) po osnovu autorskih naknada, kamata, naknada po osnovu zakupa i podzakupa nepokretnosti i pokretnih stvari obračunava se i plaća porez po odbitku po stopi od 25 odsto. U pravilniku o poreskim rajevima nabrojana je ukupno 51 država gde se porez ne plaća. Dakle, ako plaćate neki račun firmi koja je na području nabrojanih država, morate obračunati i platiti 25 odsto poreza u Srbiji. To je, ozbiljna mera koja utiče na odluku svakoga hoće li poslovati sa preduzećima iz poreskih rajeva", zaključuje sagovornik Politike.
  • Petar

    25.06.2017 18:42
    ..pa što ne sredi...
    Pap uporno nešto pametuje, a nije ništa uradio kao direktor poreske uprave zajedno sa svojm prijateljom Dinkićem. Za Đerđa Papa je bolje da ćuti....
  • Nervirach

    25.06.2017 14:46
    Razumeo si, naravno da ima al taj dohodak ne prijavljuju. A sto se tice obaveza, s kim si takav si. Podobni prolaze na tenderima.(bilo i ostalo)
  • Ninica po stoti put

    25.06.2017 13:59
    Zar je toliko veliki problem da porez na plate i plate budu uplacivane zajedno svaki mesec ?Tako bi radnici imali redovne plate a gazde koje nisu sposobne kljuc u bravu....Licno meni je gazda zakinuo 13 plata sad smo na sudu pa cemo videti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.