Visoke provizije banaka za plaćanje karticama, uskoro novi zakon

Visoke međubankarske naknade za korišćenje platnih kartica ograničavajući su faktor za bezgotovinska plaćanja, ocenila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, najavljujući donošenje odgovarajuće zakonske regulative kojom će se te provizije regulisati.
Visoke provizije banaka za plaćanje karticama, uskoro novi zakon
Foto: Pixabay
"Narodna banka Srbije pripremila je Nacrt zakona kojim će se regulisati provizije za plaćanje bankarskim karticama i koji će se naći pred Skupštinom Srbije", rekla je Tabaković.
 
Guvernerka je poručila bankarima da ne mogu samo da gledaju kako da postojeće sopstvene troškove, u uslovima nižih kamata i nižih prihode, nadomeste "novom dovitljivošću i izmišljanjem novih troškova". Napomenula je da je vreme da banke shvate gde se nalaze i da svoje izvore sredstava usklade sa realnošću i potrebom da nastave da postoje.
 
Prema njenim rečima, digitalizacija donosi nove tehnologije, nove učesnike na tržistu, uči korisnike novim tehnologijama, što ima potencijal da izmeni aktuelni finansijski sektor.
 
"Digitalizacija donosi i izazove u vidu sve veće nebankarske konkurencije u nečemu što se tradicionalno zove bankarski posao, dok pred NBS, pored infrastrukturnih, stavlja i regulatorne i bezbednosne izazove", rekla je Tabaković. Guvernerka je podsetila da NBS radi na uvođenju instant plaćanja koja će se obavljati sedam dana u nedelji i da će omogućiti najsavremeniju infrastrukturu, dok je na pružaocima usluga da osmisle za korisnike brzo očitavanje na kasi i bezbedan i jeftin servis.
 
U Evropskoj uniji će ove godine preko interneta biti prodato robe i usluga u vrednosti od preko 600 milijardi evra, pri čemu oko 20 procenata elektronske prodaje čini odeća, a najbrže rastuća prodaja je isporuka hrane koja je tokom ove godine skočila za 34 posto. Elektronska trgovina danas čini 20 odsto ukupne trgovine u EU, a očekuje se da će do 2020. dostići polovinu ukupnih transakcija.
 
U Srbiji je, na tom planu, zapažen trend povećanja broja transakcija, ali se smanjuje vrednost pojedinačne kupovine. Naime, u prošloj godini je obavljeno četiri miliona kupovina preko interneta, ali se procenjuje da je manje od milion ljudi kupovalo onlajn. 
 
Srpsko tržište elektronske trgovine raste godišnje 20 odsto, ali polazi od veoma niske osnovice. Građani Srbije preko interneta više kupuju iz inostranstva nego na domaćem tržištu.
  • mima

    09.12.2017 20:34
    zamazivanje ociju
    sreca pa nam je sve ostalo potaman, samo mi je ovo nedostajalo u zivotu, da mogu infostan da platim subotom u ponoc i da provlacim neke gluposti na kasi koje sigurno prvih par meseci nece ni raditi kako treba. ovo je isto kao i ona glupost kad su kao ukinuli pecate, kao da je nekom bio najveci problem u zivotu da lupi pecat na nesto (a pritom ga drzava i dalje koristi). dajte vi ljudima normalan zivot, pa cemo lako mi da placamo kako god. i nemojte da nas przite, ispadose ti iz EU vanzemaljci koji kao roboti sve rade online, a onda odem u francusku i na pasokoj kontroli mi hemijskom upisuje dautm ulaska u pasos, ni taj nesretni pecat nemaju. manite nas instant budalastina
  • dgdfgd

    07.12.2017 08:42
    Ceo svet ide kao tome da se što manje radi sa gotovim novcem, samo u srbadiji je to obrnuto. Iovako neposlušne penzionere koji se boje svoje senke,a kamoli karticom da plaćaju ili dižu novac, sad ćete ubediti da je iseku
  • hm

    07.12.2017 08:29
    Sramota neuređene države
    Cena bankovnog računa u Britanij: £0. Cena tranzakcije za korisnike: £0. Cena dnevnog podizanja keša do £300 košta £0.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Miruju i dizel i benzin

Benzin i dizel će se u Srbiji od danas u 15 sati do 30. aprila, na pumpama prodavati po istim cenama.