Na nevraćenom kusuru uzmu nam 750.000 evra

Iako zvanično pare odavno nisu u opticaju, u prodavnicima su one i te kako prisutne u gotovo svim cenama. Jednostavno, retki su proizvodi čija je cena zaokružena i po pravilu se završava parama, a pošto njih nema, iznos se zaokružuje na dinar ili pola dinara.

Iako zvanično pare odavno nisu u opticaju, u prodavnicima su one i te kako prisutne u gotovo svim cenama. Jednostavno, retki su proizvodi čija je cena zaokružena i po pravilu se završava parama, a pošto njih nema, iznos se zaokružuje na dinar ili pola dinara.

Niko još nije izračunao koliko trgovci godišnje zarađuju zaokružujući cene, ali neke računice govore da godišnje svaki kupac samo na parama "izgubi" oko 18 dinara, a kada se taj iznos pomnoži s brojem potrošača – oko pet miliona u našoj državi, dođe se do cifre od 90 miliona dinara, odnosno oko 750.000 evra. Toliko se pretpostavlja da trgovci zarade na zaokruživanju cena proizvoda naviše, i to onih koje se završavaju parama kojih više nema.

Narodna banka Srbije je izdala uputstvo o zaokruživanju naviše ako broj para prelazi 50 ili naniže ukoliko je manje od toga. Trgovci se formalno drže toga i ne može se reći da krše zakon i propise, ali problem je u tome što su cene, po pravilu, više od 50 para a retko, ili gotovo nikada, niže od toga. Naime, prava je retkost naći proizvod čija cena je nekoliko dinara i 19, 29, 39 ili 49 para jer bi onda značilo da kupac plaća samo dinare, odnosno pare mu se ne bi računale, ali zato u 90 odsto slučajeva cena iznosi 59, 69, 79, 89 ili 99 para. Tu onda trgovci zaokružuju za ceo dinar više.

Ekonomista Mlađen Kovačević ističe da je u pitanju finansijski momenat, posebno u velikim trgovinskim lancima. Zbog toga, ističe, potrošači treba preko svojih organizacija da naprave pritisak na državu i izbore se da se sve izražava u punim dinarima, kad već pare odavno faktički nisu u opticaju. Jer, u svetu vam mogu vratiti čak i jedan cent, a kod nas jednu paru nikako. "S jedne strane, trgovci ne krše zakonske propise, dok je sve to, s druge, pomalo nekorektno", ocenio je Kovačević.

Potrošači su, po rečima Petra Bogosavljevića iz Pokreta za zaštitu potrošača Srbije, svesni toga da svakodnevno gube po nekoliko para zbog toga što se cene iskazuju u nečemu čega odavno nema, zbog čega plaćaju "okruglu" cenu, ali je to posledica domaćih propisa koji favorizuju trgovce na račun kupaca, ali i nesavesnih trgovaca koji se bave takvim "trikovima".

"To je pravi primer trgovačkog trika koji se oslanja na stvari koje su dobro poznate iz psihologije. Očigledno je da veliki trgovački lanci imaju jake timove koji se bave psihologijom potrošača", ocenjuje Bogosavljević. 

Psihologija potrošača jeste da kupuje ono što je makar i paru jeftinije. Često su kupci spremni da obiđu sve prodavnice da bi kupili proizvod koji je, barem po istaknutoj ceni, paru jeftiniji nego na drugom mestu, ali ne znaju da su zapravo džabe prevalili dug put jer na kraju plaćaju isto. Ako je cena nekog proizvoda 69,99 dinara u jednoj prodavnici, a 70 dinara u drugoj, za njega na kraju kupci zapravo plaćaju isto. No, i pored toga, naši potrošači će radije posegnuti za onim koji je paru jeftiniji jer veruju da su tako bolje prošli, mada je za njihov džep sasvim svejedno u kojoj su prodavnici kupili ako se cene razlikuju u jednoj pari. Zato trgovcima nije svejedno jer na kraju godine para po para napuni njihove kase.

  • 17.11.2015 10:43
    Plaćam karticom:)
  • ivan.

    17.11.2015 06:53
    ih..
    to je nista koliko nam uzimaju za provizije za placanje racuna u posti.
  • Anonymus 021

    16.11.2015 19:33
    Pa i to moze da se resi... Umesto da nesto pise 9,99 dinara, neka prodavci odmah zaokruze na 10,00 dinara i gotovo...
    Imam svoju prodavnicu i kod mene su sve cene zaokruzene, odnosno ne postoje zarezi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.