Školska godina sve bliža, a puno nesjasnoća oko uvođenja uniformi

Iako je ostalo još malo više od dve nedelje do početka nove školske godina, iz Ministarstva prosvete mogu se čuti najave nekoliko noviteta.
Jedan od noviteta jeste uvođenje školskih uniformi o čemu se već raspravlja u javnosti, da li je potrebno ili ne, a drugi su elektronski dnevnici.
 
Kako piše "Blic", đaci će u pojedinim osnovnim školama od 1. septembra nositi školske uniforme, ali se ne zna ni gde će ova odeća biti obavezna, ko će i kako će je nabaviti, ali ni kako će ona izgledati, što, sudeći po reakcijama, javnost najviše zanima.
 
Ono što je sigurno jeste da đačka uniforma neće biti ista u celoj Srbiji, što znači da će same škole koje su još tokom prethodne nastavne godine sprovele nabavku, uvesti uniforme od 1. septembra, ali će i svaka za sebe odrediti kako bi ona trebalo da izgleda.
 
"To nije jednoobrazan proces. Neke škole su već nabavile uniformu i rešile kako će to finansirati, dok druge to tek treba da učine. Za škole koje još nemaju uniformu ovu novinu ćemo postepeno uvoditi tokom godine. Svaka škola ima pravo da izabere kako će uniforma izgledati i kako će nabaviti ovu odeću", objašnjavaju u Minstarstvu prosvete za "Blic".
 
Postoji nekoliko načina nabavke uniforme. Nekima ih je kupila opština, drugima roditelji, a postoji ideja i da škole nabave samo tekstil, a uniformu da šiju tekstilne škole kako bi cena bila pristupačnija. 
 
Ipak, pojedini direktori se pitaju šta raditi sa sedmacima i osmacima koji se nalaze u pubertetu kada se najviše razvijaju. Znači li to da će njihovi roditelji morati svake godine da kupuju novu uniformu, da li se razmišlja i o zimskoj i letnjoj varijanti? Samo su neka od pitanja na koje, za sada, nema odgovora.
 
Ministar prosvete Mladen šarčević nedavno je izjavio kako će uniforme biti obavezne za sve osnovne škole u Srbiji, napominjući da je za sada 50 odsto škola pristalo na tu preporuku ministarstva.
 
"Ovde nije pitanje uniformi, već ukidanja socijalnih razlika među učenicima. Uniforme će šiti sve tekstilne škole u Srbiji i to za džabe, a škole će same kreirati svoj logo", objasnio je on o čemu više možete da pročitate OVDE.
 
E-dnevnici
 
Na drugoj strani, dok se raspravlja o uniformama i da li one zaista ukidaju socijalne razlike ili je reč o još jednom izgovoru da se od roditelja izvuče novac iz džepa, na mala vrata se umesto papirnog, uvodi elektronski dnevnik.
 
"Novosti" pišu da od 1. septembra u 60 škola u Srbiji više neće biti dnevnika sa kojima nastavnici ulaze u učioniocu, upisuju nastavnu jedinicu i odsutne učenike. Uvode se elektronski dnevnici, koji će postojati na posebnom portalu, a različite nivoe pristupa imaće nastavnici, roditelji, direktori, ali i učenici. 
 
Za najviše dve godine svi podaci u školama bi trebalo da budu isključivo elektronski. E-dnevnik omogućiće analizu učeničkih uspeha po odeljenjima, generaciji, na nivou jednog predmeta, a roditelji će svakog dana imati uvid u školske rezultate svog deteta.
 
"Prema preporuci psihologa, nastavnici će moći da vide samo ocene iz svog predmeta, a razredne starešine sva postignuća. Roditelji će moći da vide sve ocene i izostanke učenika. Još jedna preporuka psihologa bila je da roditelji dobiju uvod u ocene tek nakon 48 sati, kako bi deca imala vremena da objasne kako su zaradila određenu ocenu", kaže za "Novosti" Bojan Radić iz Ministarstva prosvete.
 
Većina podataka koje će videti zaposleni u prosveti biće u vidu procenata, bez personalizacije. Svaki učenik, roditelj, nastavnik ili direktor, imaće svoju šifru, a dnevnici će se nalaziti na internet stranici eprosveta.rs.
  • Novosadjan

    15.08.2017 13:29
    Uniforme su bitne zataskavanje razlika jos bitnije a to sto deca posle zavrsene skole neznaju nista to nije bitno
  • Sloba

    15.08.2017 13:18
    Severna Koreja
    Cemu anketiranje roditelja ako ne postujete njihovu volju? Uklanjanje socijalnih razlika, malo sutra. Onda treba da imaju iste cipele, iste torbe, isti skolski pribor, isto sve. I iste frizure, da ne zaboravim.
  • roditelj

    15.08.2017 11:55
    neću sns vojsku
    Svuda u svetu se podržava i neguje različitost. Ja neću svom detetu dati da oblači uniformu i pitam se kako će me naterati?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija