Stanarima koji sami ne izaberu inspektori nameću upravnika zgrade

Za pola godine izabrana su svega 5.523 upravnika, pa će posle 12. decembra rukovođenje preuzeti lokalne samouprave, odnosno komunalni inspektori.
Stanarima koji sami ne izaberu inspektori nameću upravnika zgrade
Foto: 021
Stanari u zgradama sa više od pet stanova, koji do 12. decembra ove godine sami ne izaberu upravnika, rizikuju da im prinudnu upravu nametne lokalna samouprava. Sudeći po tome da su do 1. decembra u Srbiji izabrana i registrovana svega 5.523 upravnika i isto tolika stambenih zajednica, komunalni inspektori će imati pune ruke posla s obzirom na to da samo u Beogradu ima više od 15.000 zgrada.
 
Kako objašnjava šef odseka za adresne registre u Republičkom geodetskom zavodu Vesna Protulipac, rok za registraciju upravnika i stambenih zajednica neće biti produžen posle zakonskog roka, koji ističe 12. decembra.
 
"Ne postoji nijedan razlog za produženje roka za registraciju stambenih zgrada i izbor upravnika jer šalteri za registraciju funkcionišu normalno. Zgradama koje dotad ne budu registrovale upravnika i stambenu zajednicu lokalne samouprave će preko komunalnih inspektora slati opomene da se registruju. U opomenama će im dati rok za izbor upravnika. Ako stambene zajednice ne postupe po nalogu komunalnog inspektora, on će predložiti uvođenje prinudne uprave koja će trajati dok se stanari ne dogovore i izaberu upravnika. Oni mogu da izaberu upravnika iz zgrade ili da angažuju profesionalnog upravnika preko firme organizatora profesionalnih upravljanja", kaže Protulipčeva.
 
Ona dodaje da upravnik iz zgrade može raditi volonterski ili za naknadu koju mu stambena zajednica odobri, dok će visinu mesečne naknade za profesionalnog upravnika stambena zajednica ugovarati direktno s njim.
 
"To je tržišna stvar i naknada će zavisiti od dogovora sa stambenom zajednicom", ističe Protulipčeva i dodaje da se registracija stambene zgrade i upravnika prvi put obavlja istovremeno, dok se kasnije samo menja ime upravnika kada prethodnom istekne mandat ili ga stanari smene.
 
Mandat upravnika zgrade traje četiri godine, a jedan upravnik može rukovoditi sa najviše 30 zgrada.
 
A kakva je situacija u Novom Sadu i kako prijaviti stambenu zajednicu možete pročitati OVDE.
  • Nella

    03.12.2017 19:25
    Sve su rekli
    O tome se radi, sve su rekli i otkrili se zašto je ovo zlo i uvedeno!
    "jedan upravnik može rukovoditi"
    Za 5(pet) dana kursa, postaješ rukovodilac! Ej, RUKOVODILAC!
    Naučiš kako ćeš "rukovoditi" tuđom imovinom!!!
    Ovo je Srbija, zemlja kursista i stručnjaka koji beže sa ove teritorije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.