EU strahuje od balkanskih lažnih azilanata

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem u pismu ministrima policije regiona, uključujući Srbiju, izrazila je zabrinutost zbog povećanog broja lažnih azilanata u EU i zatražila informacije o tome šta te zemlje čine da se njihov broj smanji, rečeno je danas Tanjugu u njenom kabinetu.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrem u pismu ministrima policije regiona, uključujući Srbiju, izrazila je zabrinutost zbog povećanog broja lažnih azilanata u EU i zatražila informacije o tome šta te zemlje čine da se njihov broj smanji, rečeno je danas Tanjugu u njenom kabinetu.

Evropska unija zabrinuta je zbog povećanog priliva lažnih azilanata iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Makedonije i traži hitne mere da se to spreči, sopšteno je u Briselu.

Nekoliko evropskih zemalja, među kojima su Belgija, Ssvedska, Nemačka i Luksemburg prijavili su nagli porast zahteva za azil iz pomenuih zemalja zapadnog Balkana, zbog čega je Malmstreva 20. septembra u pismu upozorila ministre unutrašnjih poslova tih država i zatražila informacije o tome šta čine da se lažni azilanti zaustave.

Komesarka Malmstrem se nada da će vlasti zemalja regiona "adekvatno i neodložno" reagovati na trenutnu situaciju, poručeno je iz njenog kabineta.
Ova tema biće na dnevnom redu samita ministara unutrašnjih poslova EU i zapadnog Balkana koji će se održati 3. i 4. oktobra u Ohridu, u Makedoniji.

U EU su, međutim, demantovali da postoji mogućnost da se bezvizni režim suspenduje zemljama čiji državljani zloupotrebljavaju “beli Šengen.” “Mehanizam suspenzije bezviznog režima je zasad samo u formi predloga”, poručeno je iz kabineta Malstremove.

Za sada je moguće samo trajno vraćanje neke zemlje u vizni režim, ali takva mera je drastična i nikad dosad nije primenjena.

Diplomatski izvor iz belgijske vlade rekao je za Tanjug da broj azilanata za sada još nije alarmantan, ali da ih brine njihov nagli porast. “Prošlog meseca je azil zatražilo 120 lica iz BiH”, kaže ovaj izvor. “To nije mnogo, ali je tri puta više nego cele prošle godine, pa smo ovaj put smatrali da treba odmah da reagujemo”.

Problem lažnih azilanata iz Srbije, Crne Gore i Makedonije bacio je prošle godine senku na vizne olakšice zemalja zapadnog Balkana. U međuvremenu su BiH i Albanija takođe stavljene na belu šengensku listu, pa se sada pojavio i problem lažnih azilanata iz tih zemalja.

  • Boki NS

    26.09.2011 20:33
    Ne strahuje niko. Znaju oni dobro sta ce biti posledice politike koju ovde sprovode.
  • beznađe

    26.09.2011 20:28
    samo da lažni ne postanu pravi
    ako i dalje nastave sa "konstruktivnim" pristpom udaranja ispod pojasa u najgorem momentu, EU će uskoro imati poplavu PRAVIH azilanata sa Balkana

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.