Država uplatila novac Fijatu

Ministarstvo finansija uplatilo je danas sredstva kompaniji "Fijat automobili Srbija", koje je za to zajedničko preduzeće trebalo da obezbedi država.
Ministarstvo finansija uplatilo je danas sredstva kompaniji "Fijat automobili Srbija", koje je za to zajedničko preduzeće trebalo da obezbedi država.

Novac nije uplaćen ranije iz tehničkih razloga, naveli su u vladi.

Prema današnjem pisanju pojedinih medija, početak prodaje i izvoza "fijata 500 L", proizvedenog u kragujevačkim pogonima, mogao bi da bude odložen za septembar zbog nedostatka novca koji je kompaniji "Fijat automobili Srbija" trebalo da obezbedi država.

Od planirana 83 miliona evra za pokretanje proizvodnje za sada je obezbeđeno samo osam. Proizvodnja novog modela automobila u pogonima u Kragujevcu rezultat je ugovora o zajedničkom ulaganju italijanskog Fijata i vlade Srbije u kragujevačku fabriku "Zastava automobili", potpisanog na jesen 2008. godine. Tim strateškim ugovorom, italijanski "Fijat" je vlasnik 67 procenata Fabrike automobila u Kragujevcu, a država Srbija preostalih 33 odsto.

Investicije "Fijata" i Vlade Srbije u kragujevačku fabriku automobila, sudeći prema ranijim izjavama predstavnika obe strane, premašuje milijardu evra, pri čemu je samo vrednost opreme koja je instalirana u pogonima u Kragujevcu veća od 600 miliona evra.

Nov model "fijat 500 L" će se proizvoditi samo u fabrici u Kragujevcu. "Fijat" je početkom februara objavio prve fotografije automobila "500L", a potom je i saopšteno da će njegova početna cena iznositi oko 16.000 evra, kao i da će se proizvoditi u dve benzinske verzije i jednoj sa dizel motorom. Automobil "Fijat 500L" sa pet sedišta, dug je 4,14 metara, širok 1,78 a visok 1,66 metara i po karakteristikama kabine, podseća na model "600 multipla".

  • novosađanin

    07.06.2012 19:01
    samo hrabro napred
    Proizvodnja do kraja godine 20.000 hilj. primeraka. Od sledeće 300.000 ovoga i 200.000 hiljada unapredjenog modela. Proizvedeno je dva, jedan beli, ispotpisivan i išvrljan od vagabundova. Crnogorski sindikati zaratili oko prava na utovar u brodovlje za izvoz. Železnica Srbije modernizuje prugu BB. Nemački vagoni, kola prevoze proizvedene automobile do luke Bar. Dali se sećate ovakvih naslova do skora u pojedinim medijima. Ne dajte se praviti ludima i zaboravnima.
  • 07.06.2012 15:10
    mile
    U ovoj državi je izgleda i pored besplatnog zemljišta, jeftine radne snage, beneficija i subvencija još potrebno i plaćati proizvođače da bi nešto radili. Kao kad bi ja plaćao podstanara da živi kod mene.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.