Dinar "u agoniji"

Dinar sutra ulazi u 10. dan neprekidnog pada vrednosti prema evru i to za 0,1 odsto ili 10 para, iako je centralna banka danas prodala 10 miliona evra na deviznom tržištu.
Dinar sutra ulazi u 10. dan neprekidnog pada vrednosti prema evru i to za 0,1 odsto ili 10 para, iako je centralna banka danas prodala 10 miliona evra na deviznom tržištu.

Tako će zvanični srednji kurs iznositi 114,4544 dinara za jedan evro.

NBS je danas prodala 10 miliona evra na Međubankarskom deviznom tržištu, kako bi ublažila prekomernu dnevnu oscilaciju kursa, a od početka godine prodala je ukupno 145 miliona evra i kupila 90 miliona evra.

U proteklih devet dana NBS je prodala 140 miliona evra na deviznom tržištu. Ovo je najniža vrednost dinara prema evru ove godine, a srpska valuta bila je najjača 30. aprila, kada je evro vredeo 110,5426 dinara.

Dinar je danas 3,1 odsto slabiji prema evru nego pre mesec dana, a za 0,2 odsto jači nego pre godinu dana.

Indikativni kurs dinara prema dolaru danas je stagnirao odsto i iznosio je 86,6685.
Dinar je prema dolaru na mesečnom nivou slabiji za 1,9 odsto, dok je na godišnjem nivou jači za 4,6 odsto.

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da su negatine ocene MMF-a i Fiskalnog saveta o stanju budžeta u Srbiji uticale na slabljenje dinara prema evru poslednjih dana, jer su izazvale povlačenje investitora.

Tabakovićeva je u Privedni komori Srbije istakla "da su oscilacije kursa i slabljenje za tri odsto posledica izdavanja 'zdravstvenog kartona' MMF-a koji je izneo nimalo vedre ocene o budžetskom deficitu".

Ona je navela i da ima ozbiljne primedbe zato što je Fiskalni savet u medijima pominjao "bankrot" države, jer nije istina da će država bankrotirati.

"Apelujem da svi shvate da su odmerene izjave i usagalašeni stavovi potrebni da bi kapital opstao i da ne bi odlazio pod pretnjom rizika", navela je Tabakovićeva.

Ona je, takođe, naglasila da bi država što pre trebalo da izađe sa merama za usaglašavanje budžetskog deficita. Tabakovićeva je napomenula da će kretanje kursa u budućnosti zavisiti od stabilizovanja uslova za dolazak kapitala i stranih direktnih investicija na tržište Srbije.

  • Steva-NS

    11.06.2013 09:17
    Zakasnela konstatacija!On je u nezaustavljivom sunovratu,u dubinu koja je nepoznata!Ali,tu je Vlada!Sve mi se čini,da je došao na red,KOFERČIĆ!
  • deran

    11.06.2013 06:26
    a mi smo kao blesavi
    Ovo se dešava svaki put kad fali para. Devalvirati dinar pa ga vratiti u tz. normalu a sa dobijenom razlikom popuniti rupe. Ovo mu dođe kao redovan samodoprinos svih građana. Problem je što za te poteze znaju samo odabrani likovi te iskoriste priliku da napune svoje privatne đepove na razlici u kursu. Ništa novo na žalost i čemu menjati guvernere kad svi postupaju isto.
  • tamo neki

    11.06.2013 06:19
    Metalika
    "Apelujem da svi shvate da su odmerene izjave i usagalašeni stavovi potrebni da bi kapital opstao i da ne bi odlazio pod pretnjom rizika", navela je Tabakovićeva.


    Setite se samo kako je ministar pričao o RBV

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.