Dunavom stiže veliki talas, ali nema pretnje po Srbiju

Dunavom stiže ekstremno velik talas, upozorili su hrvatski meteorolozi.
Dunavom stiže ekstremno velik talas, upozorili su hrvatski meteorolozi.

Dunav sada ulazi u Beč snagom od 11.000 kubnih metara u sekundi.

Iako su stručnjaci iz Hrvatskih voda govorili kako vodeni talas na Dunavu koji je napravio haos u srednjoj Evropi i koji je na putu prema Hrvatskoj neće stvoriti veće probleme, u sredu su naglo promenili mišljenje. Naime, Glavni centar za odbranu od poplava Hrvatskih voda upozorio je da će prema prognozama u Mađarskoj doći do novog maksimalnog vodostaja, najvišeg ikad zabeleženog na Dunavu, zbog čega se i Hrvatska mora pripremiti za vrlo ozbiljne situacije i ekstremno velik vodeni talas koji će ovog vikenda početi ulaziti u Hrvatsku, navode hrvatski mediji.

Ovaj talas će u Srbiji dostići granicu redovne odbrane od poplave, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

"Vodostaj Dunava biće u većem porastu u naredna četiri dana i kod Novog Sada će ući u redovnu odbranu od poplava. Kod Bezdana i Bogojeva može se očekivati manje izlivanje, koje se i inače dešava pri tom vodostaju", kaže Zorica Barbaroša, prognostičar RHMZ.

Činjenica da je Dunav porastao čak tir metra kod Bratislave, da je u porastu kod Beča neće uticati dramatično na našu zemlju, naglašava ona i dodaje da će Dunav ući u redovnu odbranu i kod Zemuna i Beograda, ali to je zbog porasta Save.

  • IvanSD

    18.05.2014 23:37
    ...
    Kad su rekli da nema zabrinutosti,znaci da smo u vodi do usiju.
  • 17.05.2014 17:19
    Hans
    Austrijanci su se obezbedili, a vi ostali vidite ...

    Mozda, umesto kesa da se ubuduce organizuju neki projekti kao ovaj: https://twitter.com/b3ck/status/342145761791856641/photo/1
  • pawlle

    17.05.2014 16:02
    cim su objavili da nema zabrinutosti, treba biti jako obazriv

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.