Zrenjanin: Umesto da očiste, kanal će zatrpati

Zbog decenijskog neodržavanja kanalske mreže u naselju Nikola Tesla, stvorila se divlja deponija koja je čak i opasna po zdravlje.
Zbog decenijskog neodržavanja kanalske mreže u naselju Nikola Tesla, stvorila se divlja deponija koja je čak i opasna po zdravlje.

Međutim, umesto da se ta lokacija sanira i ponovo načini upotrebljivom, nadležno preduzeće "Vode Vojvodine" problem će rešiti ozidavanjem kanalske mreže za odvod suvišnih voda u dužini od 1,5 kilometara, uz korito starog Begeja. Ovo preduzeće, inače, ima istoriju pravdanja svojih postupaka nedostatkom novca.

Uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu i vodoprivredu i lokalne samouprave prošle godine su konačno obezbeđene pare i angažovani bageri da očiste kanal. Usred posla vrednog tri miliona dinara, došlo se do šokantnog otkrića koje je, u stvari, bilo šokantno samo za "neupućene" vodoprivredne stručnjake "Voda Vojvodine". Čišćenje je moralo da bude prekinuto jer je utvrđeno da su meštani okolnih ulica zatrpali pojedine delove kanala. Negde su čak izgradili privatne objekte. Deo kod glavne pijace pretvoren je u divlju deponiju, gde se odlaže stari nameštaj i drugi kabasti otpad.

Na početku akcije odneto je 40 tona smeća, a posle samo nekoliko dana, na istom mestu pojavila se nova količina. Ispostavilo se da bi pre nastavka radova "Vode Vojvodine" trebalo da urede imovinsko-pravne odnose sa žiteljima ovog dela grada. Jedan od predloga je bio da se trasa kanala izmesti i nova prođe kroz posed vlasnika parcela koje se sa kanalom graniče. Ali, novosadsko preduzeće na to nije pristalo, već je insistiralo da ostane na staroj poziciji.

Meseci su prolazili, rešenja nije bilo na pomolu, a oni delovi kanala koji su očišćeni u međuvremenu ponovo su zarasli u korov i zatrpani smećem. Na najvećim mukama našli su se odgovorni u MZ "Nikola Tesla", koji su isprva zastupali tezu da bi trebalo povesti sudski spor protiv neodgovornih građana, ali i protiv JP "Vode Vojvodine" zbog nedomaćinskog odnosa prema kanalskoj mreži. Onda je krajem 2013. godine zaključeno da bi jedino rešenje bilo da zrenjaninska lokalna samouprava preuzme vlasništvo nad tim zemljištem. To bi omogućilo da se kanal trajno sanira po urbanističkom rešenju grada, bez potrebe čišćenja.

- U toku je parcelisanje kanala, a Direkcija za izgradnju i uređenje grada priprema dokumentaciju kako bi grad Zrenjanin mogao da preuzme vlasništvo nad njim. Očekujemo da će posao biti završen u septembru - izjavio je predsednik MZ "Nikola Tesla" Branislav Dobrijević. Prema njegovom objašnjenju, u dogovoru MZ sa gradom, jedan deo će biti zacevljen i zatrpan, kako bi na deonici od Makedonske ulice do glavne pijace bio izgrađen put, dok će okolni prostor biti uređen. Ostatak kanala, na površini od 200 hektara, biće takođe zatrpan i ponuđen investitorima kao građevinsko zemljište.

  • Koca

    07.08.2014 09:19
    Neko je sve to napravio, a ovi danas ne mogu ni da ociste i sacuvaju. Sramno, nesposobni vode glavnu rec.
  • -

    07.08.2014 09:02
    -
    ovo je rat koji jos uvek traje.

    komunisti su se vec izivljavali sa tim kanalima zbog kojih su rusili stare zgrade. kapicicevi naslednici dovrsavaju poceto na ovim prostorima.

    nadjite arhivske fotografije da bi se uverili u ovo sta sam rekao
  • 07.08.2014 08:48
    Ekološka kataklizma...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.