LSV: Vojvodini da se isplati 840 miliona evra obeštećenja za NIS

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, Branislav Bogaroški, izjavio je da Vojvodini mora da se isplati 840 miliona evra obeštećenja zbog prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu.

Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu, Branislav Bogaroški, izjavio je da Vojvodini mora da se isplati 840 miliona evra obeštećenja zbog prodaje Naftne industrije Srbije (NIS) ruskom Gaspromu.

"NIS je od strane nezavisne revizorske kuće procenjen na 2,2 milijarde evra, a prodat je za 400 miliona. Stoga tražimo razliku između onoga što je Vojvodina tom prodajom prihodovala i cene koju je realno trebalo da NIS ima. Ta razlika iznosi 840 miliona evra", rekao je Bogaroški.

Po njegovim rečima, to obeštećenje ne treba da plati kupac nego onaj ko je prodao NIS po ceni nižoj od realne. "Postoje dva načina da se to nadoknadi Vojvodini koja je praktično izgradila NIS i na čijoj teritoriji se nalazi 90 odsto nafte i gasa", kazao je Bogaroški za "Dnevnik". Jedan je da Srbija iz budžeta prebaci novac budžetu Vojvodine, a drugi je da Vojvodina preuzme udeo od oko 20 odsto u NIS-u koji je Srbija zadržala.

Bogaroški je dodao i da rudna rente mora da se poveća jer je u Srbiji ona najniža u Evropi. "Kod nas se ubrzano eksploatišu nafta i gas, a za to se plaća renta daleko niža nego bilo gde", rekao je on i naveo da u susednim zemljama nema niže rudne rente od 11 odsto, a u Srbiji je tri odsto, dok je u Rusiji rudna renta između 20 i 30 procenata.

On smatra i da rudna renta mora da se oporezuje u skladu s evropskim standardima, a da najveći deo tog novca mora da ostane lokalnoj samoupravi na čijoj teritoriji se crpe nafta i gas. "Međutim, u Srbiji najveći deo rudne rente ubire država, a nešto sitno ostaje opštinama", rekao je Bogaroški.

LSV je prošle sedmice saopštila da će pregovore o rekonstrukciji Pokrajinske vlade nastaviti pod uslovom da Skupština Vojvodine hitno zatraži obeštećenje za Vojvodinu zbog prodaje NIS-a.

  • Paja

    10.10.2014 10:14
    LSV
    je bila u koaliciji sa onima koji su to uradili, sad se nesto setili da se bune. Jeste, NIS je prodat suprotno interesima nase drzave, ali bivsih radnika mi uopste nije zao. Svi znamo zasto, da ne davim.
  • НиколаНС

    09.09.2014 19:25
    "Независна ревизорска кућа"
    Ма немој. НИС није вредео ни пишљива боба. Био је легло корупција, криминала, прања новца и непотизма. Као такав је био рак рана Србије. Руси су луди што су дали и тих 400 милиона. На њиховом месту, ја бих тражио бар 100-200 милиона да ми исплате, да би преузео НИС. Немојте да лупате глупости. Колико су пара запосленима уплатили на име отпремнине. Него су, бивши запослени у НИС-у, навикли на добру лову, а да за то не уложе никакав рад и труд, па би сада да се врате. Само тешко, јер гле чуда, нови власник НИС-а, не жели да финансира нерад, лоповлук, излежавање и бахатост. Срам их било. А онај паметни, који хоће да доведе Тexaco , мисли да ће бити другачије. Људи са ових простора су се увек истицали својом глупошћу (мислим на Београд, Бачки део Војводине, и један део уже Србије), да су им увек били ближи тлачитељи у односу на оне који им нису ништа лоше учинили. Зато, "господо оштећени", проверите своја "оштећења", и љубите Русе у дупе, јер само су они били довољно велике будале да дају 400 милиона, за нешто што не вреди ништа. Наведени
    Тexaco не би платио ништа, узео би све и отишао, оставивши за собом пустош и болест, као што то ради свуда у свету. Али је зато врло ревносно финансирао бомбардовање тог истог НИС-а над којим ламентирате. Е јеб'о вас исти.
  • 08.09.2014 19:47
    TAUR
    Kad god procitam LSV setim se -di su nasi novci?Pitajte svoju koaliciju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.