Smrdibube zaustavile uvoz automobila iz Japana

Brodovi kojima se prevozi 10.000 automobila iz Japana na Novi Zeland, ne mogu da pristanu u luke ove zemlje, jer su kontaminirani smrdibubama.
Smrdibube zaustavile uvoz automobila iz Japana
Foto: Pixabay
Vlasti na Novom Zelandu nisu dozvolile da tri teretna broda pristanu uz njihovu obalu, zbog opasnosti da bi smrdibube sa plovila mogle da se nasele u ovu ostrvsku zemlju, izveštava CNN.
 
Smrdibube su insekti koji se brzo razmnožavaju i uništavaju useve, a otporni su na većinu pesticida. Ova štetočina koja na Novom Zelandu nije domaća vrsta, mogla bi ozbiljno da naruši ekosistem te zemlje, navodi isti izvor.
 
Dejvid Vinsen, iz novozelandske Asocijacije uvoznika motornih vozila, kaže da se na pomenuta tri broda nalazi preko 10.000 novih i polovnih automobila iz Japana.
 
On tvrdi da za 30 godina koliko radi u automobilskoj industriji nije doživeo ništa slično i da pored pomenutih vozila, njih još 8.000 čeka na utovar u Japanu, da budu transportovani na Novi Zeland.
 
Kako bi ubuduće sprečile invaziju stranih buba na ovaj način, novozelandske vlasti uvode novi zakon kojim se uvoznicima nalaže da sva vozila koja se transportuju u tu zemlju iz Japana moraju da budu detaljno pregledana i očišćena od insekata pre nego što se ukrcaju na brodove. 
  • Sima

    23.02.2018 17:55
    Joj
    Strasna gamad su ove smrdibube,kod nas su vec dosle prave haos u basti a i opasne su,nemogu od septembra kada se pojave da pojedem paradajz iz baste,pa onda napadaju na grozdje.A nikakav otrov protiv njih ne postoji pa zamislite kakvu stetu mi prave.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.