Kamenica: Hemoterapije otkazali, pa telefonom zakazali

Juče je na Institutu za onkologiju Vojvodine pacijentima koji su primali hemoterapiju rečeno da više nema važnog citostatika 5-fluorouracila i da danas ne dolaze terapiju.
Juče je na Institutu za onkologiju Vojvodine pacijentima koji su primali hemoterapiju rečeno da više nema važnog citostatika 5-fluorouracila i da danas ne dolaze terapiju.

Kako su "Dnevniku" javili pacijenti, oni su juče dobili terapiju, a rečeno im je da je danas i sutra neće primiti zbog nedostatka citostatika i da za tri nedelje provere da li je on nabavljen.

S nestašicom citostatika 5-fluorouracila je bilo problema i prethodnih godina. Iz Instituta za onkologiju Vojvodine tvrde da su juče pacijenti, uključujući i one na terapiji 5-flurouracilom, primili svu predviđenu hemoterapiju. Pacijenti koji nastavljaju sledeći ciklus terapije redovno su zakazani, tvrde, za nastavak terapije koji se obavlja nakon tri ili četiri nedelje pauze po redovnim medicinskim indikacijama i protokolima lečenja.

No, da je zaista bilo problema s nestankom ovog za obolele od karcinoma važnog citostatika, svedoči i činjenica da su svi jučerašnji pacijenti na hemoterapiji naknadno tokom jučerašnjeg dana telefonom pozivani da danas dođu na nastavak terapije. Potvrdili su to i pacijenti koje su iz Instituta u Sremskoj Kamenici telefonom obavestili da su nabavili citostatik te da će obaveznu terapiju dobiti na vreme.

Kako su objasnili iz Instituta za onkologiju Vojvodine, "u cilju neometanog obezbeđivanja kontinuiteta pravovremenog lečenja pacijenata na terapiji tim lekom, obezbeđena je potrebna količina citostatika 5-fluorouracila za sve pacijente, tako da će njihova juče započeta terapija danas biti nastavljena".

Institut za onkologiju Vojvodine očekuje hitnu isporuku 5-fluorouracila od dobavljača već tokom današnjeg dana i to količine potrebne za naredni mesec. U Institutu tvrde da je problem s nedostatkom ovog citostatika nastao zbog toga što ugovoreni dobavljači, izabrani na centralnoj javnoj nabavci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, nisu blagovremeno isporučili 5-fluorouracil. Institut je, tvrde, o tome na vreme obavestio Republički fond za zdravstveno osiguranje.

Osim tog citostatika, Institut za onkologiju Vojvodine u ovom trenutku ima sve ostale važne lekove za lečenje pacijenata obolelih od karcinoma jer je na vreme iskazao potrebe i RFZO ih je prihvatio.

  • ovdasnji

    07.08.2015 12:02
    @Pera
    poznajem oko 60-tak ljudi.
    izmedju ostalih moj tast,moja sestra od tetke,moja starija cerka,otac moje prijateljice.....
    a svako ko tvrdi da je kanabis droga je ili neobavesten ili budala !
    kanabis jedino ne leci budale i idiote !
  • Novosađanka-ćata

    07.08.2015 10:08
    Na toj Onkologiji već od davnih dana "riba smrdi od glave". Pre 17 godina vodila sam sestru na kontrolu posle operacije, a tamo gužva, bolesnici od karcinoma čekaju 5-6 sati na pregled, neljubazno osoblje, nikoga da nešto pitate, viču na pacijente, vraćaju ih kući (a putovali 100 km!) zbog neke administrativne greške u uputu... opšti haos. Nisam verovala da se tako nešto dešava kod nas, na čuvenom institutu, da se tako odnose prema najosetljivijoj kategoriji bolesnika. Kasnije, kada mi je sestra već davno bila pokojna, saznala sam da je naša Onkologija na veoma lošem glasu, i čula svakakve priče, pa verujem u ovu najnoviju: doktorka (ili sestra? - nisam zapamtila, a i nebitno je) se derala na pacijente, kao "šta vi hoćete, imate rak, svi ćete umreti za mesec dana".
  • mari

    07.08.2015 09:57
    ovo je dno dna...
    Plače mi se od muke...majke mi..ovo je strašno, da li ih pobiti sve ili pobeći odavde..Bože oprosti..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti