Pijanistkinja Rita Kinka izabrana za predsednicu Umetničkog saveta

Pijanistkinja Rita Kinka, predstavnica novosadske Akademije umetnosti, jednoglasno je izabrana na sednici Umetničkog saveta za predsednicu tog tela, koje je važan segment kandidature Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture 2021.

Nasuprot ustaljenoj praksi pojedinih prestonica kulture o izboru pojedinca kao umetničkog direktora projekta, Organizacioni odbor se opredelio za kolektivno telo, Umetnički savet, koji je formiran pre mesec dana i čine ga devet eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti kulturnog i društvenog života, objasnio je Nemanja Milenković, predsednik Organizacionog odbora EPK Novi Sad 2021.

"Verujem da se time pored kvaliteta i participativnosti kroz učešće istaknutih pojedinaca, kao i institucija i organizacija koje predstavljaju, obezbeđuje pluralizam mišljenja, što će za posledicu imati sveobuhvatniji i raznovrsniji pristup kandidaturi", rekao je on.

Rita Kinka je kao pijanistkinja nastupala u skoro svim evropskim zemljama uz podršku fondacije Nagrada za ženu Evrope. Završila je Akademiju umetnosti Univerziteta u Novom Sadu u klasi profesora Evgenija Timakina, a kasnije i profesora Arbo Valdme. Završila je i postdiplomske studije u Beogradu i Novom Sadu, a dobitnica je i Oktobarske nagrade Beograda za najbolja studentska ostvarenja u 1983. godini. Usavršavala se u Njujorku i Briselu i snimala je za radio i TV centre u Jugoslaviji, Italiji, Austriji, Nemačkoj, Belgiji, Francuskoj, Rusiji, Estoniji, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Bugarskoj, Engleskoj, Grčkoj, Španiji, Izraelu, Kanadi, SAD-a, Australiji, Tajvanu i drugim.

Njenu LP ploču sa delima Baha i Šumana objavila je produkcija PGP Beograd (1989). Objavila je i CD sa delima Šopena, Šumana, Rahmanjinova, Skrjabina i Musorgskog u saradnji sa Digital Media Production iz Brisela. Produkciju, distribuciju i promotivne koncerte u zemljama Evropske unije obezbedila joj je fondacija Nagrada za ženu Evrope. Rita Kinka je redovan profesor i šef Katedre za klavir na Akademiji umetnosti Univerziteta u Novom Sadu.

Pored mnogobrojnih nagrada za pijanističke interpretacije u zemlji i inostranstvu, Rita Kinka je laureat Nagrade “Žena Evrope”, Oktobarske nagrade grada Beograda i Februarske nagrade Novog Sada.

  • Kako

    07.06.2016 12:24
    to
    Kako to da gospoja Vesna Kaćanski nije izabrana za predsednicu, ne može ona biti samo član sa njenim ispunjenim svetskim kvalifikacijama,-standardima............

    SELIMIREEEEEEE

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti