Menu 021

Privilegovani direktor javnog preduzeća i nagrađivani pojedinci u Temerinu

Direktor Javno-komunalnog preduzeća "Temerin" Svetomir Stojanović nezakonito je sebi povećao platu sa 80.000 na skoro 100.000 dinara, a preduzeće na čijem je čelu pravilo je ogromne ustupke pojedinim privilegovanim pojedincima u toku 2015. godine.
Novi Sad 09.01.2017. | 18:20 > 18:21
Ove i brojne druge zaključke doneo je državni revizor, koji je posetio ustanovu i pregledao svu dokumentaciju. Tako je ustanovljeno da je najveće komunalno preduzeće u Temerinu odobravalo besplatne karte za lokalni bazen odabranim pojedincima, dok su ostali građani uredno plaćali karte.
 
Na besplatne ulaznice bačena su dva miliona dinara - zaposlenima u Centru za socijalni rad odobrene su ulaznice u vrednosti od 815.000 dinara, a direktor je lično odobravao besplatne karte zaposlenima i članovima Nadzornog odbora u vrednosti od 1,2 miliona dinara. Tako je preduzeće premašilo ionako previsoko planirane troškove reprezentacije u iznosu od 1,6 miliona dinara. "S obzirom na to da ne postoji zakonski osnov, niti je takva mogućnost propisana internim aktom preduzeća, treba prekinuti sa praksom dodele besplatnih karata za bazen zaposlenima i drugim licima, a korišćenje sredstava za reprezentaciju urediti Pravilnikom o reprezentaciji", apeluje revizor.
 
Takođe, direktor je 2015. godine sistematizovao nova radna mesta - pomoćnik direktora, dva referenta i dva koordinatora i proizvoljno im odredio koeficijente za zarade, bez ikakvog akta na osnovu kog se to inače radi. Za neke poslove koji su u osnovi isti određeni su različiti koeficijenti, što je nelogično i nezakonito.
 
Ovo preduzeće trošilo je mnogo više para nego što je smelo. Naime, uredbom Vlade Srbije i Zakonom o javnim preduzećima, postoje određene granice koje preduzeća ne smeju da pređu kada je reč o godišnjim finansijama. Na troškove reprezentacije su potrošili 2,6 miliona dinara, što je za dva miliona više nego što su smeli, a duplo više od onoga koliko su potrošili 2014. godine. Za plate zaposlenih na privremeno-povremenim poslovima potrošeno je dva miliona dinara, što je za skoro milion i po više nego koliko su smeli. Za reklamiranje su potrošili 360 hiljada dinara, duplo više od onoga koliko su smeli.
 
Preduzeće je u 2015. davalo beskamatne zajmove sindikalnim organizacijama i sportskim klubovima na osnovu zaključenih ugovora, iako ne postoji nijedan zakonski osnov da se isto učini.
 
Interesantno je i kakav tretman je ovo preduzeće imalo prema građanima Temerina, njihovim korisnicima. Naime, fizičkim licima su uredno obračunate kamate na kašnjenje u plaćanju usluga, dok isto nije učinjeno pravnim licima, preduzetnicima i ustanovama. Istovremeno, revizor je ustanovio da JKP "Temerin" nije bio najbolji primer dobre prakse, jer i sam nije na vreme ili uopšte ispunjavao obaveze prema dobavljačima. 
 
Revizor je ustanovio da je JKP "Temerin" u pojedinim nabavkama tražio razloge da ne primenjuje Zakon o javnim nabavkama. Takođe, preduzeću "Lever Inženjering" isplaćeno je 2,6 miliona dinara na ime "privremene situacije", a da preduzeće nije izvršilo nikakve radove, niti ih je u trenutku dostavljanja fakture počelo. Opširnije na sajtu revizora OVDE.
Autor: Gorica Nikolin - gorica@021.rs
 • Ja
  10.01.2017 16:13
  @Paor
  Biće da ste pomešali babe i žabe, tj, ulazak u pešačku zonu i parkiranje u crvenoj zoni. Pešačka zona nije u ingerenciji Parking servisa i za nju nikome firma ne može platiti dozvolu! Firma plaća poslovnu ili zlatnu karticu za parkiranje, koju vlasnik ima istaknutu na vozilu, a ulazak u pešačku zonu reguliše gradskla uprava za Gaobraćaj i tada se dobija daljinski kojim se spušta onaj izranjajuć stub. Sa daljinskim se ulazi u centar, a sa zlatnom karticom se parkira na označenom parkingu koji je van pešačke zone. Izdavanje zlatnih kartica je regulisano Pravilnikom u Parking servisu, a Gradska uprava ime svoja merila za pešačku zonu. Očito da su ovde problem oni koji parkiraju celi dan u parking zonama, a nemaju zlatnu karticu.
 • @ Paor
  10.01.2017 15:53
  Dragi moj Paore,

  nije imbecilno ne verovati. Imbecilno je tvrditi da nešto nije istina, a nemaš pojma jer proverio nisi! Zar je to toliko teško? Da jesi ne bi ovo napisao.
  Osim toga, u tom Parking servisu nisu samo žuti. I SPS, i SNS su dovukli svoju ekipu, a ima još i onih iz DSS, koji su bili pre žutih, pa i onih iz DSS i DS koji su se "prilagodili" aktuelnoj političkoj pripadnosti. Ja danas pitao. Nisam dozvolio da i ja lupetam, i da se bavim imbecilnim i senzacionalističkim tvrdnjama! To prepuštam neznalicama.
 • Milivoj
  10.01.2017 14:08
  Bože, Bože.. ko je postavio direktora? Ko mu je dao odrešene ruke da vedri i oblači JKP-om? Pa gospodo, građani Temerina, predsednik opštine i kunići okupljeni oko njega, ti isti koji su i sebi povećali odbornićke plate za čak 58%, dok jadni narod nema za hleb! 58% košta dizanje ruku na opštinskim sednicama, e jadna li si Srbijo ko li ti je uzor?Šlihtara do šlihtare! U opštini Temerin službenici će uskoro sedeti u hodnicima pošto više u kancelarijama nema mesta za sve politički novopristigle članove SNS-a i koalicionih partija! Nikad gori i nepismeniji Temerin nije bio!
 • Kevin
  10.01.2017 13:16
  Smrdljiva bajka
  To ga je neko posavetovao,odobrio nadzorni odbor podrzao stranacki zastitili i eto moze im se !Licomerni patuljak gradonacelnik i njegovi poslusnici na vlasti!Kupi dokupi,preprodaj namesti se,nakradi,nafatiraj ovce moje,narode moj!Cuj sa 23 zavrsiti srednju Aha,ha,ha Tugo pregllema!A,sta bi sa p.k Barcem kolika je golema njegova plata?

KOMENTARI nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

NEMAMO nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za izbor komentara koji će biti objavljeni i nemamo obavezu obrazlaganja odluka s tim u vezi.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje, koji sadrže pretnje, uvrede na rasnoj, verskoj i nacionalnoj osnovi, netoleranciju svake vrste, upućuju na nezakonit sadržaj ili predstavljaju osnov za utvrđivanje građanske odgovornosti. Neće biti objavljeni ni oni komentari koji su opsceni, pornografski ili klevetnički.

NEĆE BITI OBJAVLJENI komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste, koji se odnose na uređivačku politiku i koji su napisani velikim slovima.

MOLIMO VAS, obratite pažnju na pravopis i gramatiku, prednost imaju komentari koji su napisani bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

OGRANIČENO je pisanje komentara na 1.500 karaktera.

PORTAL 021 zadržava pravo da bez prethodnog obaveštavanja, u svakom trenutku, ukloni ili onemogući pristup bilo kom sadržaju i nalogu po sopstvenomm nahođenju, za koji se utvrdi da predstavlja kršenje odredaba ili da je na drugi način štetan za 021.

Napiši komentarPreostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
Cenovnik Impresum Kontakt Uslovi korišćenja Pošalji vest