Pristupačnost objektima i dalje problem osobama sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom i pored brojnih zakona kojima se štite njihova prava, i dalje ne mogu aktivno da učestvuju u društvenom životu grada.
Osobe sa invaliditetom i pored brojnih zakona kojima se štite njihova prava, i dalje ne mogu aktivno da učestvuju u društvenom životu grada.

Koordinator programa za pristupačnost centra "Živeti uspravno" Miodrag Počuč, kaže za Radio 021 da je jedan od osnovnih problema koji imaju pristupačnost objektima. "Srpsko narodno pozorište ima ulaznu rampu koja je potpuno nefunkcionalna i vi, na primer, uđete unutra u pozorište, i šta onda? Ne možete više nigde da odete, ni na jednu scenu. To je ono što je ključna stvar. Prvo i pre svega mislim da je pristupačnost na neki način prvi korak koji treba da se reši da bismo uopšte mogli da pričamo o nekoj integraciji, inkluziji svih u društvu."

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Jovanović kaže da postoji politička volja da se svim građanima ovog grada pruži ravnopravan tretman. Ipak, on priznaje da i pored zalaganja gradskih vlasti, položaj lica sa invaliditetom nije na potrebnom nivou.

"Grad Novi Sad čini puno da ove potrebe i zahteve rešava, no ne možemo da kažemo da smo u potpunosti zadovoljni s obzirom na to da je činjenica da se ovi problemi nisu godinama, čak decenijama rešavali", kaže Jovanović.

Udruženje osoba sa invaliditetom kao jedino moguće rešenje navodi dobru saradnju nevladinih organizacija i državnih institucija, pre svega na lokalnom nivou.

  • sosa

    18.11.2010 13:11
    Samo kada su gospođu u invalidskim kolicima stavili da bude potpredsednik skupštine grada...Naravno, forme radi! I sve im je forme radi, i svi su oni forme radi!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti