FOTO: Novosađani uspešni sportisti, ali i odlični đaci

Srednja škola "E-gimnazija" u Novom Sadu i posle gotovo 10 godina rada predstavlja jednu od škola za koju se roditelji najviše interesuju, a jedan od razloga su i stalne inovacije.
Da je velika zainteresovanost za ovu školu, ne samo u Novom Sadu, pokazuje i poslednji slučaj da je škola formirala još jedno sportsko odeljenje u svojoj Sportskoj gimnaziji, koje pohađaju učenici iz cele Srbije. Ono što je veoma značajno za buduće učenike i sportiste jeste fleksibilno obrazovanje, odnosno škola i zaposleni se prilagođavaju njihovim obavezama. Na taj način koncept konzervativnog shvatanja obrazovanja, u kom postoje jasno utvrđeni termini, okreće se na drugu stranu i izlazi u susret mladima kojima pomaže da se profilišu.
 
Da ovakav sistem daje rezultate i stvara odlične sportiste, govori i podatak da je upravo fudbalski tim "E-gimnazije" dvostruki prvak Novog Sada za sve državne i privatne srednje škole za ovu školsku godinu. Rukovodilac sportskog objekta "E-gimnazije", poznatog i kao "Meridijana", Ivana Radosavljević, kaže za 021.rs da oni pokušavaju da pruže deci svu moguću podršku kada je u pitanju sport, rad u školi, ali i na svim drugim planovima.
 
"Oni koji imaju rano ujutru treninge imaju dovoljno vremena da stignu u školu, jer kod nas nastava počinje u 9.50 časova. Pravimo svojevrsan kompromis sa decom kako bismo njima omogućili da se razvijaju. Zbog toga smo prilagodljivi, jer nije poenta da dete trenira na uštrb obrazovanja, ovako im je omogućeno sve. Osim toga, naši učenici već prvog dana dobijaju laptop, bez obzira da li su sportsko ili regularno odeljenje, na kojem im se nalaze lekcije koje prolaze tokom polugodišta. To znači da oni mogu biti i na pripremama ili takmičenjima i da prate nastave i nemaju zaostataka u obrazovanju", poručuje naša sagovornica.
 
Osim praktičnog rada, đaci u ovoj školi, ukoliko se odluče za sportsko odeljenje, dobijaju i znanja iz teorije sporta. Sa njima rade ljudi sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja. Po rečima Ivane Radosavljević, sam koncept shvatanja sporta, ali i obrazovanja, u 21. veku je znatno drugačiji. 
 
"U današnjem sportu se menja dosta toga i mi idemo sa vremenom. Prosto kontekst u kom je igrao Beker i u kom sada nastupa Đoković nisu isti. Imamo ljude koji se bave upravo takvim stvarima, proučavanjem toga i oni su dostupni našoj deci u svakom trenutku. Osim toga organizujemo razna predavanja, recimo o prevencijama povreda, što je za sportiste, a pogotovo mlade, veoma bitno", navodi Radosavljević.
 
 
Ova gimnazija đacima nudi i internatski smeštaj, koji je takođe prilagodljiv. Sami učenici mogu da biraju da li ceo paket koji uključuje i hranu i smeštaj ili pak jedno od ta dva. 
 
Sa druge, "E-gimnazija" navikava svoje učenike i na društveno-odgovorno ponašanje, pa učestvuju i u humanitarnim akcijama. Jednu od njih je pokrenuo Aktiv srednjih škola, a cilj akcije je da se prikupi pomoć za decu sa Kosova i Metohije. 
 
U Novom Sadu postoje dva objekta ove gimnazije. Glavna opšta gimnazija se nalazi u širem centru grada, u Radničkoj 20. Sportska gimnazija koju preteženo pohađaju učenici koji se bave raznim sportovima, nalazi se na Novom naselju, na adresi Stojana Novakovića 2. Tamo se svi učenici rekreativno mogu baviti fudbalom i tenisom.
 
Više informacija o radu škole možete dobiti i na njihovom zvaničnom sajtu OVDE.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.