Tribina i film o ratnim huškačima

Dokumentarni film sarajevskog novinara Bore Kontića "Godine koje su pojeli lavovi", koji se bavi novinarima ratnim huškačima 20 godina nakon početka ratova u bivšoj SFRJ, biće danas prikazan u Novom Sadu.

Dokumentarni film sarajevskog novinara Bore Kontića "Godine koje su pojeli lavovi", koji se bavi novinarima ratnim huškačima 20 godina nakon početka ratova u bivšoj SFRJ, biće danas prikazan u Novom Sadu. Nakon projekcije filma biće održana tribina na temu odgovornog izveštavanja medija, a govoriće, pored autora, novinarke Nadežda Gaće, Branislava Opranović i novinar Idro Seferi.

Nezavisno udruženje novinara Srbije sredinom 2009. godine podnelo je domaćem Tužilaštvu za ratne zločine krivičnu prijavu protiv odgovornih u medijima za ratnohuškačko izveštavanje, podstrekivanje i podsticanje na ratne zločine. Prijava je bila rezultat višemesečnog istraživanja o ulozi novinara i medija u ratnim sukobima, koje je u više nastavaka objavljeno u NUNS-ovom časopisu Dosije.

Tragom prijave, ali i istrage koju je Tužilaštvo otvorilo pre nje, sarajevski novinar i publicista Boro Kontić je napravio dokumentarni film "Godine koje su pojeli lavovi", koji je premijerno prikazan u takmičarskom programu dokumentarne selekcije 16. Sarajevo film festivala, krajem jula. Projekcijom Kontićevog filma i raspravom, NDNV želi da podseti sve kolege na vreme u kome je novinarstvo doživelo sunovrat, saopštilo je danas to udruženje.

Film će biti prikazan u prostorijama NDNV-a u Zmaj Jovinoj 3, s početkom u 16.30h.

  • 29.11.2010 12:02
    ovi i slicni mora da su bili duboko nesretni kad su stali ratovi i presahnuli inostrani fondovi za borbu protiv milosevica, a od neceg se ipak mora ziveti, jelte

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti