Uz junski račun za Informatiku i dobrovoljna uplatnica Unicefa

Novosađani će uz junski račun za Informatiku dobiti uplatnicu za dobrovoljne donacije za neonatološka odeljenja u Srbiji.
Akciju sakupljanja novca za obnovu neonatoloških jedinica intenzivne nege sprovodi Unicef i usmerena je ka unapređenju uslova zbrinjavanja i nege prevremeno rođenih i bolesnih beba. 
 
"Stanje određenih jedinica neonatološke intenzivne nege u Srbiji još uvek nije na optimalnom nivou. Sredstva prikupljena preko uplatnica JKP 'Informatika' iskoristiće se za nabavku opreme za kontakt deteta i majke 'koža na kožu', pumpi za izmlazanje majčinog mleka i stolica za udoban položaj majke i deteta prilikom kontakta i dojenja. Nabaviće se i nedostajuća medicinska opremu i pomoćna  sredstava za podsticajnu negu beba u jedinicama intenzivne nege koja će pomoći da se stvore uslovi u kojima će prevremeno rođeno dete  osim medicinskog tretmana dobiti i podjednako važne razvojne podsticaje kao što su roditeljska pažnja, nežnost i toplina. Deo sredstava će biti uložen u edukaciju zdravstvenih radnika iz oblasti razvojne neonatalne nege", poručuju u Unicefu.
 
Prevremeno rođenje je glavni uzrok smrti novorođenčadi i dece uzrasta do pete godine. U prvih 40 dana razvija se povezanost majke i deteta i zato je kontakt roditelja, posebno majke, sa detetom ključan i u uslovima prevremenog rođenja. Omogućavanjem ovog kontakta i razvojnom negom povećavaju se šanse za preživljavanje i oporavak prevremeno rođene dece i dece rođene sa teškoćama, sprečavaju se neuro-razvojna kašnjenja, ubrzava se rast i razvoj, skraćuje vreme hospitalizacije  i smanjuje rizik od socio-emotivnih problema deteta u kasnijem životu.  
 
Akciju je podržalo i Ministarstvo zdravlja.
  • Glavonja

    05.07.2017 08:30
    Ko uplati donaciju smanje li mu račun za informatiku?
  • novosađanin

    04.07.2017 14:43
    država
    Neka država uloži i predstavi građanima Srbije da je nešto napravila, završila i predala na korišćenje, pa onda neka traži pomoć za neke druge humane akcije. Građanstvo silne pare doniralo ali nevidesmo kome je žuta banka otišla. Počev od zemljotresa u Japanu i sakupljanju za vodu, niko nikada nije video rezultate, pa čak i kada jedan bivši košarkaš ima svoj fond, pare nestanu a ljudi brzo sve zaborave.
  • Мунгос

    04.07.2017 11:07
    Могао би Уницеф да одвоји део пара који прима од Косовског лобија. Једноставније је.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti