Svaki deseti učenik žrtva nasilja

Svako deseto dete u našim školama kaže da je bilo izloženo nasilju u poslednja tri meseca, dok dva odsto učenika navodi da je bilo agresivno, pokazuju istraživanja Unicefa.

Svako deseto dete u našim školama kaže da je bilo izloženo nasilju u poslednja tri meseca, dok dva odsto učenika navodi da je bilo agresivno, pokazuju istraživanja Unicefa.

Na to da je stanje u školama veoma zabrinjavajuće ukazuju tvrdnje učenika prema kojima je četvrtina njih doživela nasilje od strane nastavnika, te da je više od 40 odsto đaka bilo svedok agresivnosti učenika prema nastavnicima. Učenici jedne novosadske osnovne škole s kojima smo razgovarali, takođe potvrđuju da je nasilje veoma rasprostranjeno, a kao najveći problem navode da ih maltretiraju učenici starijih razreda.

"Škola bez nasilja" u samo nekoliko novosadskih škola

Jedan od odgovora na ovakva iskustva učenika jeste projekat "Škola bez nasilja" koji je inicirao Unicef, a čije je sprovođenje počelo u jesen 2005. godine, nekoliko meseci nakon što je zabeležen jedan od najdrastičnijih incidenata u školama i njihovoj okolini u protekloj deceniji, u kojem je učenik beogradske gimnazije "Sveti Sava", Nikola Kovačević, izgubio život posle povreda zadobijenih u tuči sa vršnjacima. "Škola bez nasilja" počinje analizom situacije, a nastavlja se edukacijom učenika, roditelja i nastavnika, te obrazovanjem vršnjačkog tima za borbu protiv nasilja, kaže za Radio 021 koordinatorka Unicefovog programa za mlade, Jelena Zajeganović Jakovljević: "Njihov je zadatak da organizuju različite aktivnosti u školi, da promovišu nenasilno ponašanje i da uoče mlade ljude koji su u problemu i da ih uključe u svoje redove".

Škole neće najproblematičnije đake

Čak i da se ostave po strani primedbe, da je reč o projektu koji se bavi posledicama, a ne uzrocima problema, borba protiv nasilja u školama će ovim tempom možda dati rezultate za otprilike pola veka. Konkretno ovaj projekat sprovodi se u tek nekoliko škola u Novom Sadu, odnosno u nekoliko desetina škola u Vojvodini, iako se s njegovom primenom počelo pre više od pet godina.

Takođe, problem je i što na deo učenika ukor i smanjenje ocene iz vladanja više nema nikakvog efeka. Promena škole bi u određenim slučajevima mogla imati efekta, ali je prema tvrdnjama prosvetnih radnika s kojima smo razgovarali, problem što se nadležno Ministarstvo i Sekretarijat od toga ograđuju, dok škole nisu rade da prihvataju najproblematičnije učenike iz drugih škola.

Jegeš: Problematično razdvajanje učenika

U nekim zemljama, pak, postoje posebne škole za najproblematičnije đake, s čijim je roditeljima ili nemoguće uspostaviti saradnju ili s kojima saradanja ne daje odgovarajuće rezultate. Učenici se u svoju školu vraćaju tek kada se poprave, ali pokrajinski sekretar za obrazovanje, Zoltan Jegeš, smatra da to nije rešenje. "To bi onda bio socijalni problem, ako bismo izvršili razdvajanje dece od vršnjaka zato što su nasilnici. Mislim da je kontraproduktivno, jer treba primerima deca jedno na drugo da utiču", kaže Jegeš.

Pokrajinski sekretar smatra da bi u najtežim slučajevima trebalo da reaguje policija i Centar za socijalni rad, ali mu prosvetari s kojima smo razgovarali poručuju da to u praksi ne funkcioniše kako treba. Kao banalan primer za nesposobnost države da se izbori s nasiljem u školama, navode da ne postoji pravilnik koji bi trebalo da reguliše kriterijume za smanjenje ocena iz vladanja, pa se dešava da najproblematičniji đaci imaju primernu ocenu.

Baračkov: Negujemo kulturu nasilja

Psihijatar Nebojša Baračkov smatra da je najveći problem što se u našem društvu neguje kultura nasilja. "To je naučeno ponašanje. Uče sa televizije, uče u školi, uče iz novina, uče od drugara. Mi ih učimo tome. Dokle - to je pitanje", kaže Baračkov. Kako ne bi ispalo da smo za nasilje svi krivi, a da istovremeno i niko nije kriv, treba pomenuti da je Svetska zdravstvena organizacija pre skoro devet godina pripremila programe borbe protiv nasilja, ali da se za njih iz vlasti kod nas niko nije zainteresovao. (Dejan Stojičić)

  • 04.03.2011 10:28
    gorka uspomena

    Imam skoro 40 god. i osn. skolu sam za vrsila u Petrovaradinu. Mene mirnu devojcicu i dobrog djaka je isamarala pred celim razredom uciteljica CVIJETA (ne znam joj prezime),a da pri tom uopste nije pitala sta je prethodilo sukobu izmedju mene i ucenika iz njenog razreda. Sve je to posmatrala nast. engl. jezika ZORICA JAKOVLJEVIC i uopste joj nije na pamet palo da umiri razjarenu koleginicu. To ponizenje, sramotu i uvredu pamtim i danas. To je bila vrlo nasilnicka skola. Spominjem jos i ostale tabadzije FRANJA HLADNI, MIKA MELVINGER, JELENA FEKIC. A da, to je bilo nekada kad su tukli ucenike danas ih u toj skoli pedofili nastavnici uznemiravaju.
  • nebojsa

    04.03.2011 09:14
    Problem je sto mi lalosi i ostala bagra nema hrabrosti da uradi nista pametno. Ucenici koji ispolje dvaput tezi oblik nasilja se prebace u
    nekakvu specijalnu skolu, npr dao bih joj ime skola za decu
    roditelja koji ne znaju da vaspitavaju, bez mogucnosti vracanja
    u normalnu skolu. EEEEEE TO BI IMALO EFEKTA, pa kad bi roditelji
    imali to na umu njihovi andjeli bi bili bolja deca
  • Ljilja

    04.03.2011 09:02
    Podrska
    Ovaj problem je realan i obiman, zato bi i UNICEFu dobro dosla materijalna podrska za ovakve projekte. Ima na njihovom sajtu spisak donatora za ovaj projekat, medju njima su Sasa Djordjevic i Ana Ivanovic, dok nema Cece, "markiranog" Bojanica, a zao mi je sto ne vidim ni Djokovica. No dobro, svako svoje pare trosi na ono u sta veruje i zeli, jel? Inace, ja sam radila istrazivanje mobinga u jednoj novosadskoj osnovnoj skoli za svoj master rad i znate koji su rezultati? 25% ispitanika je zrtva mobinga, odnosno svaki cetvrti zaposleni. Ali to je druga prica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti